Nigeria: economische grootmacht met straatarme bevolking

Clinton Ikechukwu Ezeigwe

23 maart 2015
Opinie

Nigeria: economische grootmacht met straatarme bevolking

Nigeria: economische grootmacht met straatarme bevolking
Nigeria: economische grootmacht met straatarme bevolking

Nigeria is de grootste economie van Afrika. 'Maar elk jaar sterven bijna 100.000 kinderen aan diarree want twee derde van de bevolking heeft geen toegang tot sanitair', zegt Clinton Ikechukwu Ezeigwe, directeur van de ngo Christian Fellowship & Care Foundation.

Mijn volk is sinds kort de grootste economie van Afrika, met een bruto binnenlands product van 500 miljard dollar. Op hetzelfde moment hebben 63,2 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater, en meer dan 112 miljoen mensen, twee derde van de bevolking, geen sanitaire voorzieningen. Dit laatste cijfer is een stijging ten opzichte van 1990.

Ook is er het aanhoudende conflict met terreurorganisatie Boko Haram, in 2014 goed voor 6000 slachtoffers in het noorden van het land. Een vreselijk cijfer, dat is zeker, maar om het toch even in perspectief te plaatsen: Nigeria kent jaarlijks 97.000 kinderslachtoffers ten gevolg van diarree, veroorzaakt door een gebrek aan stromend water en sanitair.

Basishygiëne

‘Zuiver water en goede sanitaire voorzieningen blijven de eerste stap in de richting van een veilig en gezond Nigeria.’

De armoede op het platteland bedraagt 44,9 procent, en is daarmee veel groter dan die in de steden (12,6 procent). Maatregelen om armoede tegen te gaan zijn meer gevestigd in stedelijk gebied en hebben er meer impact.

Zuiver water en goede sanitaire voorzieningen blijven de eerste stap in de richting van een veilig en gezond Nigeria. Dit vereist een groot engagement van onze leiders, iets waar mijn hulporganisatie op toeziet en via campagnewerk beetje bij beetje successen boekt.

Nigeriaanse ambtenaren waren onder meer aanwezig op de Sanitation and Water for All High Level Meeting in Washington DC in april vorig jaar en beloofden toen schoon water, basistoiletten en hygiëne tegen 2025.

Zakjes water

Nu de millenniumdoelstellingen (MDG’s) tot een einde komen en plaats maken voor de duurzaamheidsdoelen (SDG’s) is het tijd om die beloften opnieuw kracht bij te zetten.

Op nationaal niveau is er nood aan een eigen budget voor de aanpak van de watercrisis in het land. Onze leiders zijn zich ondertussen bewust van het grotere belang van water en sanitair: basishygiëne leidt uiteindelijk tot de toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en de kans voor velen om de armoedespiraal te doorbreken.

Eerder deze maand noemde federaal minister Steve Oru het gebrek aan toegang tot deze basisbehoeften een ‘tragedie’.

Een tragedie is het zeker, maar ook al zijn recente tekenen van betrokkenheid veelbelovend, het is nog maar het begin van een veel groter engagement nodig om dit basis mensenrecht te realiseren.

Kortetermijnoplossingen zijn hier slechts een dekmantel die de ware aard van het probleem verdoezelen. Zo wees een recente studie bijvoorbeeld uit dat 48 procent van de gezinnen in het land het moet stellen met zakjes water.

Nigeria mag dan al de 26e grootste economie ter wereld zijn, een economisch gezonde staat maakt ons dat nog niet.

Clinton Ikechukwu Ezeigwe is directeur van de ngo Christian Fellowship & Care Foundation.