'Regering moet sociaaleconomische problemen aanpakken'

Elise Meekers

03 mei 2010
Opinie

'Regering moet sociaaleconomische problemen aanpakken'

Animo, de jongerenbeweging van sp.a, stelde zich vrijdag 30 april op aan enkele grote Vlaamse stations om er vacatures uit te delen voor een nieuwe, federale regering. Met de actie 'NV België zoekt regering met talent' deed Animo een oproep voor een ambitieuze en sociaalgeëngageerde regering met talent.

‘De afgelopen drie jaar heeft de regering niks wezenlijks bereikt’, vindt Bram Dhooghe van Animo. ‘We zijn het beu dat ministers steeds blijven vallen over Brussel-Halle–Vilvoorde en de staatshervorming. Ze worden verblind door de strijd om hun eigen gelijk en laten maatschappelijk relevante kwesties zoals het nijpende aantal jobs, de stijgende werkloosheid en pensioenen gewoon links liggen.’
De actie is opgevat als een echte vacature met het oog op een ministerspost. Van sollicitanten wordt verwacht dat ze het essentiële van het bijkomstige kunnen onderscheiden en zich niet laten verleiden door ‘politiek gekrakeel en postjespakkerij’.

Betrouwbaar

‘Deze regering heeft niets gedaan, behalve getoond dat ze het land niet kan besturen’, legt voorzitster Anke Gittenaer uit. ‘We hebben dringend nood aan een regering die geloofwaardig en betrouwbaar is. Dat betekent een regering die de sociaaleconomische problemen aanpakt én oplost’.
De actie zelf kon op heel wat bijval rekenen. Op Facebook mocht de gelijknamige groep in een mum van tijd 10.000 leden tot de hare rekenen. Ook in de stations werden alleen positieve reacties opgemerkt. ‘Het was eens iets anders, een meer ludieke actie, maar ons punt was zeker duidelijk en dat merkten we ook aan de reactie van voorbijgangers’, zegt een tevreden Dhooghe.