Thaise verkiezing kleurt rood

Malinee Lebegge

04 juli 2011
Opinie

Thaise verkiezing kleurt rood

Thaise verkiezing kleurt rood
Thaise verkiezing kleurt rood

Op zondag 3 juli 2011 trok een verdeelde Thaise bevolking naar de stembus. De politieke partij Pheu Thai, onder leiding van Yingluck Shinawatra, haalde een overweldigende zege met 263 van de 500 parlementaire zetels. Zij wordt de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

De partij van de aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra ‘Pheu Thai’ is nu de grootste partij van het land. De succesvolle verkiezingsresultaten zijn te danken aan Yingluck Shinawatra, de zus van Thaksin. Deze nieuwkomer in de Thaise politiek heeft zich tijdens de verkiezingscampagne opmerkelijk ontpopt tot een populaire politica en kreeg hierbij heel wat steun van de armere bevolkingslaag. Het was tevens duidelijk dat Thaksin zijn stempel drukte op de verkiezingscampagne en de agenda van de politieke partij.

De terugkeer van Thaksin?

Momenteel verblijft Thaksin in Dubai in ballingschap. Het Thaise gerechtshof veroordeelde hem tot twee jaar celstraf voor belangenvermenging, maar zijn tegenstanders vrezen dat Yingluck aangesteld is om haar broer amnestie te verlenen en om zijn terugkeer te verzekeren. Yingluck zal nu moeten bewijzen dat ze niet georkestreerd wordt door haar broer.

De terugkeer van de controversiële zakenman is nog niet voor morgen, maar zijn comeback zal ongetwijfeld op hevig protest stuiten. De angst is dat de geweldadige conflicten weer zullen oplaaien. De partijleiders hebben tijdens de verkiezingen beloofd om de resultaten te respecten. Premier Abhisit Veijajiva van de Democratische Partij aanvaardt alvast de verkiezingsnederlaag en zal oppositie voeren. De vraag is nu of zijn aanhangers de resultaten zullen erkennen.

Nog geen oplossing

Ondanks de verzoenende taal, is het einde van de aanslepende conflicten in Thailand nog niet in zicht. Sinds de staatsgreep in 2006 heeft Thailand geen politieke stabiliteit meer gekend. In het verleden heeft het leger reeds 18 staatsgrepen ondernomen. De mogelijkheid bestaatt dus dat ontstemde hooggeplaatste militairen na verloop van tijd een staatsgreep zullen plannen. Het lijkt wel een wederkerende trend is in de Thaise politieke geschiedenis, een soort van vicieuze cirkel waarbij de Thaise bevolking er niet beter van wordt.

In haar overwinningsspeech zegt Yingluck dat de verkiezingen niet enkel een overwinning betekent voor de Pheu Thai partij, maar het is ook een overwinning om ten dienste te kunnen staan van het Thaise volk. De kiezers hebben immers gestemd voor verandering, hoewel de partijprogramma’s van de 2 grootste partijen niet veel verschillen vertonen. De vraag is echter of er verandering komt als Thaksin achter de schermen de touwtjes in handen heeft. Mocht de Democratische partij gezegevierd hebben, zou het ook niet veel anders zijn. Met andere woorden: een regeringswissel brengt niet veel verandering voor de gewone Thai. Thailand heeft nood aan een fundamentele mentaliteitsverandering, waarbij elke Thai op dezelfde manier behandeld wordt, ongeacht zijn rijkdom. Elke politieke omwenteling, zonder een wijziging in de gedachtengoed van de elitaire machthebbers, hindert de ontwikkeling en de vooruitgang van de democratie in Thailand.

Malinee Lebegge is voormalig medewerkster aan de Thaise ambassade in Brussel