Trump en Las Americas

Opinie

Commentaar

Trump en Las Americas

Trump en Las Americas
Trump en Las Americas

Als Latijns-Amerika-journalist kan ik niet slapen de avond van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De hele wereld is bezig met de uitslag. Ook voor de zuiderburen in Latijns-Amerika zijn dit bijzonder spannende tijden.

Bij de aankondiging van de kandidatuur van Donald Trump was de toon meteen gezet. Latijns-Amerika op de korrel – en racistische uitlatingen – dat Mexicanen drugdealers, delinquenten en verkrachters zouden zijn.

Commentatoren schreven hoe de “prachtige muur” van Trump op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten er al staat en een uitbreiding van een onrealistisch bouwwerk zou zijn. Laat staan de stijlbreuk met het vrijheidsbeeld. Economische migratie vanuit Mexico heeft volgens The Pew Research Institute bovendien plaatsgemaakt voor vluchtelingen uit Centraal-Amerika, velen vrouwen en kinderen.

Er is de deportatie van de meer dan 11 miljoen – voornamelijk Latijns-Amerikaanse - illegale migranten die Trump voor ogen heeft .

Het North American Free Trade Agreement (NAFTA), vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada, zou Trump heronderhandelen met belastingen van 35% voor import vanuit Mexico.

Dat is de praktische kant van het verhaal. De psychologische is die van een staatshoofd dat zich zo denigrerend uitdrukt over Latijns-Amerikanen; en moslims, en vrouwen.

Democratie?

Een bevriende politicologe vertelde mij recent nog hoe ze geschrokken was van de uitspraak van Trump dat hij de verkiezingsresultaten wellicht niet zou respecteren. ‘Daarmee schaart hij zich aan de zijde van een lange lijst (Latijns-Amerikaanse) populistische politici bij wie democratie verworden is tot wie de meerderheid kan krijgen in plaats van je aan institutionele spelregels te houden.’

Ook andere Latijns-Amerika experten drukten hun bezorgdheid uit voor de democratie bij de vergelijking van Trump met Latijns-Amerikaanse populistische presidenten.

Wat nu?

Trump won. De wereld is de overwinning van Trump aan het verwerken. De Mexicaanse peso reageerde al en viel zwaar onderuit.

Onder Obama was er eindelijk, na decennia inmenging en betrokkenheid bij staatsgrepen, een gelijkwaardig gesprek opgestart tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Hoewel de buitenlandpolitiek van Trump niet altijd even duidelijk is geweest, is er een lijstje dringende punten voor het Amerikaanse continent die met de overwinning van Trump het continent niet ten goede zullen komen: rechten van Centraal-Amerikaanse immigranten die woeste criminaliteit, bendegeweld en armoede ontvluchten, het Colombiaanse vredesproces, en de opening en relaties met Cuba. En dan zijn er die andere zo belangrijke zaken voor Latijns-Amerika, en de wereld, zoals de klimaatverandering die onder andere al in de Andes gevoeld wordt.

Afgelopen maand zei Trump nog dat alle Latijns-Amerikaanse burgers “onderdrukt leven” en de politiek van Obama en Clinton ‘de vrienden in Latijns-Amerika in de steek heeft gelaten en alleen maar armoede en werkloosheid bracht voor de Latino’s thuis in de Verenigde Staten.’ Niets is minder waar. Onder Obama was er eindelijk, na decennia inmenging en betrokkenheid bij staatsgrepen, een gelijkwaardig gesprek opgestart tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Ik wacht even mee af met de wereld en op de reacties vanuit Latijns-Amerika vandaag. Maar ik schat in dat Latijns-Amerika niet de amigo is waar Trump op hoopt.

Ondertussen publiceerde de Mexicaanse politieke website Animal Político dat de vraag hoe te emigreren naar Mexico een veel gebruikte zoekfunctie was op Google in de Verenigde Staten afgelopen nacht .