‘Verbreek het stilzwijgen over de repressie in Turkije!’

Er lijkt geen einde te komen aan het conflict tussen de Turkse regering en de Koerdische bevolking. Met deze open brief willen tientallen Belgische intellectuelen en academici hun steun betuigen aan het initiatief van meer dan 1200 Turkse collega’s. Die deden een oproep aan het Turkse regime om te zoeken naar een rechtvaardige politieke oplossing voor het conflict.

  • AK Rockefeller / Flickr (CC by-sa 2.0) AK Rockefeller / Flickr (CC by-sa 2.0)

Meer dan 1100 Turkse intellectuelen en academici, gesteund door honderden academici uit de ganse wereld, waaronder Noam Chomsky, spraken zich in een oproep uit tegen de oorlog die door het Turkse regime gevoerd wordt tegen de Koerdische bevolking en voor een vreedzame en rechtvaardige politieke oplossing.

De Turkse president Erdogan reageerde op deze oproep zoals we intussen van zijn regime gewend zijn, met juridische vervolgingen, sancties en dreigementen.

Over de mogelijke banden van (delen van) het Turks staatsapparaat, leger en politie en de AKP met gewelddadige extremistische jihadisten blijft intussen de grootste stilte heersen.

Intussen gaan in de Koerdische gebieden in Turkije de vervolgingen, het doden van burgers, het belegeren van ganse steden volop door, zonder veel protest van de internationale gemeenschap. Hierbij kwamen al honderden burgers om het leven. Ook elders in Turkije worden journalisten, intellectuelen, HDP- activisten, linkse militanten, enz. steeds heviger vervolgd.

Over de mogelijke banden van (delen van) het Turks staatsapparaat, leger en politie en de AKP met gewelddadige extremistische jihadisten blijft intussen de grootste stilte heersen. Ook over de aanslagen in Ankara en Suruç waarbij samen ongeveer 130 linkse en Koerdische activisten omkwamen, blijven heel wat vragen open.

In België overheerst het stilzwijgen in media en politiek over de oorlog van de Turkse regering in het Koerdische zuidoosten van het land. Het is echter hoog tijd om de strijd van progressieve en democratische krachten in Turkije en Koerdistan actief en zichtbaar te steunen.

Ondergetekenden roepen dan ook de publieke opinie, de Belgische politieke partijen en meer in het bijzonder de linkerzijde en de vakbeweging, op om:

  • Zich met klem uit te spreken tegen mogelijke vervolgingen door het Turkse regime van ondertekenaars van de oproep van academici en andere democratische activisten, journalisten, enz.
  • Haar protest te laten horen tegen de oorlog die door het AKP-regime wordt gevoerd tegen een deel van de eigen bevolking.
  • Duidelijk stelling te nemen over de mogelijke gevolgen voor de Belgisch-Turkse relaties van het door het Turkse regime gevolgde repressieve beleid, en zich duidelijk uit te spreken voor het recht op zelfbeschikking van het Koerdische volk.
  • Zich te verzetten tegen het akkoord dat tussen de landen van de Europese Unie en Turkije werd gesloten m.b.t. het asielbeleid, waarbij steun aan Turkije werd beloofd voor het tegenhouden van vluchtelingen uit de regio (hoofdzakelijk uit Syrië) en intussen een oorverdovend stilzwijgen wordt bewaard over de repressie tegen de eigen bevolking en het steeds autoritairder beleid van Erdogan.

Eerste ondertekenaars:

Thomas Weyts, initiatiefnemer
Salih Ucar, NavBel (Raad van de Koerdische Gemeenschap van België)
Orhan Kilic, NavBel
Evie Embrechts, schrijfster, lid FEL (Feministisch en Links)
Céline Caudron, feministische militante
Ludo De Brabander, Vrede vzw
Geert Van Haute, co-woordvoerder “Kobane is niet alleen”, solidariteitscomité voor Rojava
Charlotte Fichefet, onderzoekster
Brecht De Smet, onderzoeker Middle East And North Africa Research Group, UGent
Neal Michiels, onderzoeker Geschiedenis, VUB
Ruth Kevers, onderzoekster, KU Leuven
Robrecht Vanderbeeken, filosoof
Filip De Bodt, gemeenteraadslid LEEF!Herzele, vzw ’t Uilekot
David Dessers, gemeenteraadslid Groen Leuven
Myriam Joos, politiek activiste
Rafik Khalfaoui, internationalist, SAP-LCR
Flor Vandekerckhove, blogger, De Laatste Vuurtorenwachter
Jozef Devillé, documentairemaker
Femke De Cremer, medewerkster Masereelfonds
Michèle Marteaux, oud afgevaardigde CGSP-FGTB
Serge Alvarez-Fernandez, syndicaal afgevaardigde ACV-CSC Transcom Post
Bruno De Wit, BBTK Social Profit, bestuurslid BBTK-Mechelen
Johan Seynaeve, syndicaal afgevaardigde ACOD FOD Financiën
Jo De Leeuw, moraalfilosofe, oud-afgevaardigde ACOD Onderwijs
Ella Hittvis, LCR-SAP
David Baele, vzw ’t Uilekot, Ander Europa
Dirk Cosyns
Ozlem Barin, Socialisme 21
Vincent Godderis
Daniel Tanuro, ecosocialistisch activist
Marjan Floorizone, tandarts
Nele Vandendriessche, feministe

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.