Verzet tegen TTIP is pas écht nadelig voor kleine ondernemingen

In een opiniestuk op deze website vraagt Groen Europarlementslid Bart Staes zich luidop af waarom UNIZO zijn leden niet inlicht over de impact van TTIP op kleine ondernemingen. Hij had zijn vragen en opmerkingen beter rechtstreeks gesteld in plaats van in een opiniestuk, toch geven we hem graag antwoord. 

  • © Unizo © Unizo

De UNIZO-leden krijgen alle info die ze nodig hebben over TTIP, het Handels- en Investeringsverdrag met de Verenigde Staten. Net zoals we dat in de pers doen, zeggen we hen dat we pleiten voor een goed functionerende vrijhandel. Een vrijhandel waarbij Europese en Amerikaanse KMO’s even gemakkelijk producten op elkaars markt kunnen aanbieden.

Even gemakkelijk, maar ook evenwaardig. De toegang tot de Europese markt moet voor Amerikaanse bedrijven op dezelfde manier toegankelijk zijn als de Amerikaanse markt voor Europese bedrijven. Beide kanten van de oceaan streven gelijkaardige normen na, bijvoorbeeld op het vlak van volksgezondheid. En dat liefst op basis van een administratief zo eenvoudig mogelijk systeem.

Think small moet het Leitmotiv zijn bij de opmaak van de regelgeving.

Zo bestaan in Europa de CE-normen en in Amerika de FDA (Food and Drugs Administration). Europese bedrijven die naar Amerika willen exporteren, moeten een erkenning hebben voor de FDA. Wat dus twee keer een papiermolen impliceert, eentje voor Europa en eentje voor Amerika. Via TTIP kan men ervoor zorgen dat we beide systemen tot één herleiden, met administratieve vereenvoudiging als gevolg.

TTIP moet ook wel de eerlijke concurrentie bevorderen. Als Amerikaanse bedrijven nu onderdelen uit China – geïmporteerd zonder antidumpingrechten – verwerken in hun producten en verkopen op de Europese markt, dan lijden onze bedrijven een concurrentienadeel. TTIP kan en moet het level playing field garanderen.

Ten slotte mogen er ook geen monopoliesituaties of megaconcentraties van bedrijven ontstaan. Think small moet het Leitmotiv zijn bij de opmaak van de regelgeving. Veel Europese wetgeving is vandaag zo belastend voor heel wat ondernemers dat zij er ofwel de brui aan geven ofwel uit de markt geduwd worden. Vooral de kleine ondernemingen moeten baat hebben bij de invoering van TTIP.

Als Bart Staes onze KMO’s echt een warm hart toedraagt, dan zou hij zijn energie beter steken in het realiseren van de voorwaarden die wij voorop stellen.

TTIP vormt dus geen bedreiging voor de (kleine) ondernemingen zolang de onderhandelaars met bovenstaande zaken rekening houden. Sowieso staan wij in heel nauw contact met onze leden, waardoor we elke andere bekommernis of opmerking nog kunnen meenemen. De tijd dat ondernemen enkel onder de kerktoren gebeurde, ligt al mijlenver achter ons. Handel drijven over grenzen en oceanen heen is vandaag niet meer dan normaal en ook nodig voor onze economie.

Bovendien heeft de activiteit van internationaal actieve KMO’s een spill-over-effect naar lokaal actieve ondernemers die hen van goederen en diensten voorzien. Als Bart Staes onze KMO’s echt een warm hart toedraagt, dan zou hij zijn energie beter steken in het realiseren van de voorwaarden die wij voorop stellen. Zich blijven verzetten tegen TTIP zou pas echt nadelig zijn voor onze KMO’s. 

Karel Van Eetvelt is gedelegeerd bestuurder van UNIZO

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.