Voor 15 miljard euro is burgerlijke ongehoorzaamheid een morele plicht

Voor Aaron Ooms, voorzitter van de Jongsocialisten, is het ongehoord dat de regering miljarden wil uitgeven voor de aanschaf van controversiële oorlogsvliegtuigen terwijl ze er maar niet in slaagt het begrotingstekort onder controle te krijgen. Hij vraagt openheid van de kamercommissie Defensie die achter gesloten deuren vergadert. ‘Blijkbaar mag niemand weten wat er met ons geld gebeurt.’

  • Public domain (CC0) F-35 in volle vlucht. ‘We weten dat de F-35 met fenomenale problemen kampt en gigantische onderhoudskosten met zich meebrengt. Jaarlijkse kostprijs? 283 miljoen euro.’ Public domain (CC0)

‘Show me the money’. Tijdens de verkiezingscampagne 2014 was het voor één regeringspartij een slogan. Ondertussen zijn we twee jaar verder en iedere begroting opnieuw ontbreekt er geld. Veel geld. Ons geld. Het antwoord van de regering is nu al twee jaar hetzelfde: we zullen (nóg) dieper moeten snijden. 9 miljard euro willen Michel en De Wever deze zomer zoeken. Een opnieuw duizelingwekkend bedrag waar heel weinigen zich echt iets bij kunnen voorstellen. Voor wat het waard is: dat zijn zo’n 31 miljoen Playstations, 730.000 auto’s van het merk Kia Rio, of het loon van 260.000 verpleegsters voor een volledig jaar.

Maar, o ironie, geld is er dan weer wél voor de aankoop van nieuwe straaljagers. 15 miljard euro maar liefst. Gespreid over de volgende jaren, maar welke begrotingsmaatregelen zijn dat niet? In de Kamercommissie Defensie waren deze week Zweden en Amerikanen te gast. Om uitleg te geven over twee types nieuwe straaljagers. Wat ze daar precies vertellen, weten we niet. Weet niemand. De commissie vergaderde immers achter gesloten deuren.

Is het precies omdat die miljarden moeten dienen voor de lobby en niet voor de versterking van onze samenleving dat de politiek van de achterkamertjes weer regeert?

Blijkbaar mag niemand weten wat er met ons geld gebeurt, terwijl we weten dat de F-35 met fenomenale problemen kampt en gigantische onderhoudskosten met zich meebrengt. Jaarlijkse kostprijs? 283 miljoen euro. Is het dan niet de logica en de democratie zelve om dat debat en die gesprekken in alle openheid te voeren? Of is het precies omdat die miljarden moeten dienen voor de lobby en niet voor de versterking van onze samenleving dat de politiek van de achterkamertjes weer regeert?

Dat multinationals onder elkaar deals sluiten achter gesloten deuren is een inherent – weliswaar bedenkelijk - onderdeel geworden van ons kapitalistisch systeem. Maar hoe ver zijn we gekomen als ook een overheid die tactiek toepast? Als multinationals als Saab of Lockheed Martin, een vliegtuigdeal willen sluiten met onze overheid, dan moeten ze dat gewoon in volledige openheid doen.

Sinds wanneer buigt een overheid het hoofd voor de lobby? Hoever zijn we gekomen als de democratie gegijzeld wordt? Of het moet zijn dat de regering het volgende maar al te goed beseft: ‘Hoe meer de mensen weten, hoe minder steun we zullen hebben.’ En gelijk heeft ze, want die steun is vandaag al onder het vriespunt gezakt. Wat blijft er nog overeind van riedels zoals ‘Het kan niet anders’ of ‘Er is geen alternatief’ als we zomaar even 15 miljard gaan uitgeven aan gevechtsvliegtuigen?

Met 15 miljard kun je heel wat wachtlijsten in de zorg wegwerken, daar kun je onze leerkrachten en ons onderwijs mee versterken, daar kun je een efficiënt openbaar vervoer mee uittekenen. Het zijn maar enkele alternatieven om de toekomst van onze kinderen écht veilig te stellen.

In naam van onze democratie en in naam van de samenleving, roepen wij als Jongsocialisen alle parlementsleden daarom op om de deuren van die Commissie te openen. Burgerlijke ongehoorzaamheid is in deze geen misdrijf, maar gewoon een morele plicht als u geloofwaardig wil blijven.

Aaron Ooms is voorzitter van de Jongsocialisten

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift