De dreiging van de pandemie voor vrouwelijk leiderschap

‘Zonder vrouwen aan de beleidstafel raken we niet uit deze en toekomstige gezondheidscrisissen’

CC0

In alle regio’s verloren vrouwen hun werk aan een sneller tempo dan mannen omdat ze gemiddeld 30 uur per week meer tijd besteden aan kinderzorg.

Vrouwen worden onevenredig hard getroffen door de pandemie, schrijven Michele Barry and Geeta Rao Gupta van WomenLift Health, een belangengroep voor meer vrouwelijke leiders. Door het extra huishoudelijke werk zetten veel vrouwen een stap terug in hun carrière of stopten ze zelfs met werken. ‘Vrouwen moeten gezondheid, werk en leiderschap niet opofferen voor een betere balans tussen werk en privéleven.’

Eén op vier. Zoveel Amerikaanse vrouwen overweegt de carrière af te bouwen of te stoppen met werken door de impact van COVID-19. Op slechts een jaar tijd verdreef de pandemie meer dan twee miljoen vrouwen in de Verenigde Staten van de werkplek. Dat resulteerde in de grootste werkloosheidskloof tussen mannen en vrouwen van de afgelopen twee decennia.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Werkende moeders, waarvan meer dan 40% de kostwinner van het gezin is, hebben het bijzonder moeilijk. Velen kunnen hun carrières niet balanceren met de overrompelende toename aan huishoudelijke taken. Het is een globale trend, in alle regio’s verloren vrouwen hun werk aan een sneller tempo dan mannen omdat ze gemiddeld 30 uur per week meer tijd besteden aan kinderzorg.

‘In alle regio’s verloren vrouwen hun werk aan een sneller tempo dan mannen omdat ze gemiddeld 30 uur per week meer tijd besteden aan kinderzorg.’

COVID-19 veroorzaakt zo een massale uitstroom van vrouwen uit het werkveld en dat net op een moment dat meer vrouwen in leiderschapsposities, zoals in onze sector van globale gezondheid, dringend nodig zijn. Zonder de expertise, het leiderschapstalent en unieke perspectieven van vrouwen, zou het herstel een stuk langer kunnen gaan duren. Met het risico dat we onvoldoende voorbereid zullen zijn voor de volgende gezondheidscrisis, precies door die effecten van de pandemie op genderongelijkheid.

Het is bewezen dat vrouwen in leiderschapsposities hebben resulteert in meer beleidsinitiatieven die de levenskwaliteit van mensen verbeteren. De prioriteiten van gezinnen en gemarginaliseerde groepen — net zij die onevenredig hard getroffen werden door de pandemie — worden daarin meer gereflecteerd. Vrouwenstemmen zijn in globale gezondheid cruciaal om intentionele en holistische actie te ondernemen bij belangrijke uitdagingen. Die worden vaak gemist wanneer de meerderheid van beleidsmakers mannen zijn.

Zonder vrouwen aan de tafel, zijn de gevolgen ernstig. De pandemie leidde tot een toename aan huishoudelijk geweld en de beëindiging of het uitstel van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten. Vele onvoorbereide overheden hadden moeite om daar oplossingen voor te voorzien.

Een lange tijd was er geen data op basis van geslacht over de effecten van een COVID-infectie of vaccinatie bij zwangere vrouwen, omdat onderzoekers dat simpelweg niet standaard nagaan. Zolang vrouwen niet beter worden vertegenwoordigd bij besluitvorming zullen we blijven worstelen met deze en andere problemen.

Als we herstellen van de verwoesting van COVID-19, is er de opportuniteit om nieuwe en betere manieren van werken te omarmen zodat ouders niet moeten kiezen tussen een carrière of hun familiale verantwoordelijkheden. Zodat vrouwen kunnen openbloeien en leiden.

Net zoals in andere sectoren gaat het binnen de globale gezondheidszorg over het erkennen van obstakels en die te ontmantelen, en om machthebbers aan te sporen noodzakelijke beleidsveranderingen, een andere verdeling van middelen en andere culturele normen te omarmen.

‘We moeten ook komaf maken met seksuele vooroordelen die een rem zetten op carrières van vrouwen.’

Dat begint bij het aanpassen van werkcontext door ze gepaster te maken voor mensen met gezinnen. Dat kan met ingrepen zoals flexibele agenda’s, gesubsidieerde kinderopvang en familieverlof. We moeten ook komaf maken met seksuele vooroordelen die een rem zetten op carrières van vrouwen, zoals valse en negatieve aannames over moeders, die een impact kunnen hebben bij de aanwerving van personeel of beslissingen over promotie.

Bovendien moeten we erkennen dat de pandemie niet alle vrouwen op dezelfde manier heeft geraakt. In de VS, net als op vele andere plekken, kampen vrouwen die al met andere uitdagingen worstelden, met nog meer uitdagingen. Of ze nu zwart, Zuid-Amerikaans of alleenstaande vrouwen zijn. Daarom moeten we pleiten voor beleidsinitiatieven die dit onevenwicht corrigeren. Daarin moet in het bijzonder aandacht zijn voor universele kinderzorg, omdat dat de ongelijkheid voor gemarginaliseerde vrouwen helpt aankaarten.

Vrouwen zouden hun gezondheid, carrière en leiderschapstalenten niet moeten opofferen op het altaar van de balans tussen werk en privéleven. Het beste leiderschap dat we kunnen opbrengen is dat van de mensheid als een geheel, niet alleen van 50% daarvan. Dat is nodig om gezondheid en welzijn van mensen over de hele wereld te verbeteren.

Tijdens de pandemie stopten al miljoenen vrouwen met werken. Nog velen overwegen het. Als we nu niet ingrijpen om de trend te keren, zou de kloof wel eens onoverbrugbaar kunnen worden. We kunnen het ons niet veroorloven om juist die mensen te verliezen die ons uit deze en ook toekomstige gezondheidscrisis zullen helpen.

Michele Barry is oprichtster van WomenLift Health en voorzitster van het Consortium van Universiteiten voor Globale Gezondheid. Ze is ook professor geneeskunde en tropische ziektes aan de universiteit van Stanford. Geeta Rao Gupta is voorzitter van de Globale Adviesraad van WomenLift Health en senior fellow bij de Stichting van de Verenigde Naties.

Dit stuk verscheen oorspronkelijk in het Engels bij Project Syndicate en werd vertaald door Matteus Arinaga.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift