Open brief: ‘Steun NewB en de kans om het banklandschap in België definitief te veranderen’

Waarom een bank als NewB broodnodig is

Shutterstock

Stel je voor: een 100 procent duurzame en ethische coöperatieve bank, betrouwbaar en waardengedreven, van burgers, door burgers en voor burgers.

Het is het opzet van NewB: een andere vorm van bankieren, weg van de catastrofale mentaliteit en houding van de grootbanken, die met de bankencrisis hebben bewezen dat ze zonder schaamte de volledige economie en maatschappij opofferen en laten opdraaien voor hun blinde winsthonger.

Elf jaar na de crisis hebben de grootbanken weliswaar een pakketje strengere eisen opgelegd gekregen, maar al bij al is er weinig veranderd: ze blijven de grote fraude ondersteunen, miljarden investeren in fossiele brandstoffen, controversiële wapens, dictators en mensenrechtenschenders, en speculeren op allerlei andere dingen die je liever niet wil horen.

Elf jaar na de crisis is er voor de grootbanken weinig veranderd.

Experten zoals Joris Luyendijk, journalist en auteur van de bestseller “Dit kan niet waar zijn: onder bankiers” (waarin hij de financiële wereld fileert en stelt dat de traditionele banksector opereert zonder enig moreel kompas) waarschuwden er al herhaaldelijk voor dat een bankencrisis er zo weer kan komen. En dat nog steeds niemand lijkt te weten wat er tegen te doen.

Het goede nieuws is dat we er wel degelijk wat aan kunnen doen.

NewB staat namelijk voor een ander model:

 • Een echte coöperatieve bank met zicht-en spaarrekeningen, waar de klanten ook de eigenaars zijn.
 • Eenvoudige en transparante bankproducten die ethische transacties garanderen.
 • 1 persoon-1 stemprincipe op de algemene vergadering, ongeacht je rijkdom, en met een minimale drempel om lid te worden van 20 euro.
 • Als enige bank een maatschappelijk comité als onafhankelijke waakhond, bestaand uit een team van verkozen coöperanten met volledig inzagerecht.
 • Eerlijke en correcte lonen voor medewerkers, met een statutair bepaalde maximale loonspanning van 1 op 5, geen bonussen en geen bedrijfswagens.
 • Luidop uitspreken dat ethiek en duurzaamheid het leidend principe zijn en dat je hen daarop mag afrekenen.
 • Uitdager van andere banken op het gebied van duurzame beleggingsfondsen. Eind 2018 was minder dan 15 procent van het geld in beleggingsfondsen duurzaam, met een aangroei van slechts 2,56 procentpunt. Aan dit tempo duurt het dus nog 33 jaar (!) eer alle beleggingsfondsen in België duurzaam zijn, de mensenrechten respecteren en gezonde beheersprincipes hanteren.
 • Steun van 158 middenveldorganisaties, samen goed voor 5 miljoen leden, die een apart stemcollege vormen op de algemene vergadering en die over alles hun fiat moeten geven. Deze organisaties zijn ook vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur.
 • Qua verzekeringen: beperkt aantal vragen aan de verzekeringnemer en een beperkt verschil tussen de laagste en hoogste premie, om zo de rol van georganiseerde solidariteit en risicospreiding te garanderen
 • Bevorderen van verbondenheid en sociale cohesie tussen de coöperanten, de sociale organisaties, hun leden en alle burgers via waardengedreven bankieren, zodat er onderlinge bevruchting en versterking ontstaat.
 • Enkel kredieten voor duurzame bestemmingen.

Onheilsprofeten en doemdenkers

Het is NewB niet makkelijk gemaakt sinds haar oprichting. U zal merken dat er dezer dagen allerlei onheilsprofeten en doemdenkers opduiken. Die zeggen dat dit soort bank onnodig of onmogelijk is, en die de traditionele grootbanken verdedigen tegen deze nieuwe vorm van bankieren. Vaak met de meest absurde argumenten.

Desjardins in Canada is met 7 miljoen leden een leidend voorbeeld. Het kan dus wel.

Een van de strafste voorbeelden van anders en coöperatief bankieren is Desjardins in Canada. Een leading bank, met 7 miljoen leden en klanten en een return naar de maatschappij en haar leden van ongeveer 400 miljoen dollar. Voor de liefhebbers: ze hebben een tier 1 kapitaalratio van meer dan 17 procent. Is dat betrouwbaar en solide genoeg?

Het kan dus wel.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Op dit moment zit NewB in een cruciale fase, om vanaf 2020 haar droom om een duurzame en ethische bank op te richten waar te kunnen maken, een bank die werkelijk bijdraagt aan de samenleving en het welzijn van iedereen.

Tegen 27 november 2019 op middernacht moet het 30 miljoen euro extra ophalen, om te voldoen aan de reglementaire en bancaire vereisten.

Om deze enorme uitdaging te doen slagen, lanceerde NewB samen met haar lidorganisaties een grootschalige oproep richting burgers, verenigingen, ondernemingen en institutionele spelers. De campagne is in volle vaart, maar er moet nog heel wat gebeuren.

Dit is een belangrijk en historisch moment om het banklandschap in België definitief te veranderen. Laat deze kans niet voorbijgaan en steun NewB. Want alleen samen kunnen we een nieuw verhaal schrijven en het bankieren terugbrengen naar zijn essentie.

Valerie Del Re, directeur Greenpeace België

Danny Jacobs, algemeen directeur Bond Beter Leefmilieu

Jean Paul Van Bendegem wiskundige, filosoof, hoogleraar VUB

Walter Zinzen, opiniemaker, columnist, ex-VRT-journalist

Steven Vromman, Low Impact Man, bestuurder Labland

Els Lauriks, coördinatrice FairFin

Saskia De Coster, schrijfster

Barbara Janssens, coördinator Netwerk Bewust Verbruiken

Frederik Dezutter en Willem Debeuckelaere, directeur en algemeen voorzitter Vermeylenfonds

Dirk Holemans, coördinator denktank Oikos

Jonas Geirnaert, tv-maker

Eva Smets, algemeen directeur Oxfam-Solidariteit

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.