Westen mee verantwoordelijk voor Chinese houding tegenover Tibet

Vrienden van Tibet

12 november 2008
Opinie

Westen mee verantwoordelijk voor Chinese houding tegenover Tibet

Als het van China afhangt is de Tibetaanse volk en zijn cultuur ten dode opgeschreven! Alles, werkelijk álles werd gebruikt om de Dalai Lama ,de Tibetaanse Regering in Ballingschap en de vele Tibetanen te ondermijnen om hun vreedzame strijd voor een autonoom statuut verder te zetten.

Terwijl het rijke westen meer en meer wakker ligt van de economische crisis, spelen er zich in Tibet verschrikkelijke taferelen af. Tibet is “in staat van beleg”, het werd omgevormd tot één van de zwaarst gemilitariseerde regio’s ter wereld. Vele onschuldigen werden de laatste maanden opgepakt, gemarteld,…
De Vrienden van Tibet vinden ontegensprekelijk dat het westen méde schuldig is aan de genocide die zich op het Tibetaanse plateau voltrekt.
“Business as usual”, de harde valuta, zoveel mogelijk in zee gaan met China, winsten boeken, niets is het westen nog vreemd om “vooruitgang” te boeken.
Maar…ten koste van wat en wie blijkt geen vraag te zijn. Geen moreel of ethisch besef komt aan de orde. Zo weinig mogelijk kritische vragen.
De repressie na de Olympische Spelen is nooit zo groot en gruwelijk geweest. Ook de Chinese bevolking kreunt en gaat gebukt onder het bikkelharde regime en ondergaat met grote schrik de grillen van een paar machtswellustelingen. Hoelang nog ?
Ondertussen heeft ook onze Vlaamse regering beslist om in 2010 deel te nemen aan de wereldtentoonstelling in Shangai. Ook hier weer dezelfde criteria, geld, omzet, goede relaties met China. De Vrienden van Tibet noemen dit gewoonweg “zéér plat opportunisme “
Op initiatief van de Dalai lama zal er van 17 november tot 22 november in Dharamsala een grote bijeenkomst plaatsvinden waar de Tibetanen , de verschillende Tibet support groups en NGO’s, gevraagd wordt naar hun visie voor de verdere toekomst van Tibet.
De Vrienden van Tibet kunnen omwille van organisatorische reden niet aanwezig zijn maar wensen de Dalai Lama, de Regering in Ballingschap en de Tibetaanse bevolking enorm véél moed en doorzettingsvermogen toe.