Xenofobie voortaan fiscaal aftrekbaar in Duitsland?

De Duitse anti-islam beweging Pegida probeert op  verschillende manieren om salonfähig te worden, om een beschaafde groep te zijn die maatschappelijk aanvaard wordt. Zo wil ze nu erkend worden als groepering van algemeen nut, een soort vzw met een juridisch statuut. Dat houdt onder meer in dat wie stortingen aan de omstreden groep doet, die van zijn belastingen mag aftrekken.

© Reuters

Kathrin Oertel (links) wordt het nieuwe gezicht van Pegida. Lutz Buchman, ex-bajesklant en drugs-dealer, zet een stapje terug omdat hij ‘op zijn zenuwen krijgt van de Duitse “Lügenpresse”’

De jongste “maandagwandeling” die de xenofobe Pegida in Dresden hield - het ging al om de twaalfde - was ook de grootste en ze illustreert het groeiende succes bij de zogenaamde weldenkende burgers.

Volgens eigen zeggen waren ze met 40.000, terwijl de politie het op 25.000 hield, maar in elk geval waren het er weer meer dan de vorige keer. Daar staat tegenover dat er stilaan ook meer en meer betogers tegen Pegida op straat komen en de toppolitiek eindelijk wakker is geworden.

Fiscaal aftrekbaar

De jongste stunt van de losse groepering is de poging om erkend te worden als organisatie van algemeen nut - Gemeinnützigkeit. Daartoe zijn volgens de krant Frankfurter Rundschau en andere media de eerste formele stappen gezet bij de bevoegde rechtbank en belastingdienst.

Uit juridische kringen verluidt dat Pegida aan de minimale vereisten voldoet om een aanvraag tot erkenning in te dienen en zich als vereniging met statuten te laten registeren. De kans is niet gering dat daar eerstdaags een positief advies over volgt.

Een twaalftal Pegida-organisatoren heeft de formele aanvraag vorige maand ingediend. Die komen allemaal uit de regio Dresden. Voorzitter van de nieuwe vereniging - eerst moet er nog wat administratief werk worden ondergaan - zal Lutz Bachmann worden en schatbewaarder Kathrin Oertel. De eerste is een voormalige bajesklant en drugsdealer, de tweede is onbesproken en de rijzende ster aan het Pegida-firmament.

Volgens de statuten wil de vereniging ‘de bevordering van politieke verantwoordelijkheidszin en politieke bewustwording’ en ze wil een eigen financiële structuur opbouwen om een “volwaardige rechtspersoonlijkheid” te zijn.

In mensentaal betekent dit dat de formeel erkende organisatie klacht zal kunnen indienen tegen en schadevergoeding eisen van media die haar rechten zouden geschaad hebben. Dat is een enige kans voor Pegida om af te rekenen met de “leugenachtige pers” (Lügenpresse) waartoe ze zo wat alle Duitse media rekent.

Het betekent echter vooral ook dat sympathisanten echte leden kunnen worden van de vereniging en hun overschrijvingen en donaties ook nog van hun belastingen kunnen aftrekken. In Duitsland zal het dus binnenkort wellicht mogelijk zijn dat een islamvijandige vereniging met belastinggeld wordt “gesponsord”.

Frontvrouw

Pegida is ook een charmeoffensief begonnen om de beweging in een gunstiger daglicht te krijgen. Lutz Bachmann heeft aangekondigd een stapje terug te zetten en niet meer als chef-organisator van de “wandelingen” op te treden. Hij krijgt het op zijn zenuwen van de Lügenpresse, die alleen maar zijn crimineel verleden belicht en zo gehele beweging wil culpabiliseren. Nochtans is dat verleden hoegenaamd geen leugen.

Voortaan zal Kathrin Oertel, een blonde dame van 36, meer op de voorgrond treden en de openbare contacten verzorgen. Haar valt niets te verwijten en ze is ook welbespraakt genoeg. Ze is afkomstig uit het stadje Coswig in Saksen, komt serieus over, maar gaat toch ook wel te keer tegen de “Duitse asielindustrie”. Er is weinig over haar bekend - volgens de krant Bild werkt ze als economisch adviseur.

Kathrin praat wel met de “leugenpers” en scheldt haar achteraf de huid vol.

Zij praat wel met de “leugenpers” en scheldt haar achteraf de huid vol. Eens Pegida  een erkende organisatie met rechtspersoonlijkheid is, heeft ze de mogelijkheid een kruistocht van processen te beginnen.

Hoe meer betogers in Dresden op straat komen, des te groter het zelfbewustzijn van de energieke dame wordt. Op één van de maandagwandelingen riep ze de menigte toe: ‘Wij nodigen Stanislaw Tillich uit om op onze betoging te komen spreken;  hij krijgt de kans om hier volledig vrij te praten.’ Tillich is minister-president van de deelstaat Saksen waarvan Dresden de hoofdstad is.

Over bondskanselier Angela Merkel heeft Oertel ook een uitgesproken mening. De kanselier had in haar nieuwjaarstoespraak zwaar uitgehaald naar Pegida zonder die naam uit te spreken. Antwoord van Oertel: ‘Ik wordt stilaan woedend over de manier waarop zij met ons omgaat; ons recht op vrije meningsuiting wordt aan banden gelegd.’

‘Nationale belangen komen op de eerste plaats. Het mag hier niet zo worden als in het zuiden van Frankrijk, waar inmiddels meer moskeeën staan dan kerken.’

Het leverde haar vloedgolven van applaus en staande ovaties op, meteen gevolgd door de bekende spreekkoren: ‘Volksverraders, volksverraders’ en ‘Wir sind das Volk’. Kathrin Oertel is op het podium telkens in haar nopjes als ze zo wordt toegejuicht. Ze wil op zo’n moment dan ook graag wel eens een dooddoener kwijt.

‘Nationale belangen komen op de eerste plaats. Het mag hier niet zo worden als in het zuiden van Frankrijk, waar inmiddels meer moskeeën staan dan kerken.’

Ze heeft nu ook een van haar prioriteiten bekend gemaakt. Op de jongste “wandeling” zei ze: ‘Wij groeien elke week en we gaan door tot we  vertegenwoordigers in de Bondsdag hebben.’

Tegenwind

Zo’n vaart zal het voor haar nog niet meteen lopen omdat er in Duitsland vooralsnog geen nationale verkiezingen op de agenda staan en de politieke top in het land eindelijk wakker begint te worden.

Tientallen politici - oud kanselier Helmut Schmidt is een van hen - maar ook prominenten uit kunst en cultuur starten een tegenoffensief tegen de anti-islambeweging.
Vooral kanselier Merkel heeft haar voorzichtigheid laten varen. De kritiek in haar negenjarige ambtstermijn is vaak, ook binnen de eigen partij, dat ze te terughoudend is, geen duidelijke taal spreekt, bij voorkeur naar het compromis zoekt dat iedereen ontziet.

Maar het weekblad Der Spiegel heeft het over haar “plotse beslistheid” tegen een gevaarlijke splitsing in de samenleving en titelt zelfs ‘Proficiat. Eindelijk duidelijke taal.’ Aanleiding is haar reis naar Parijs om aan de overweldigende betoging deel te nemen en haar vlijmscherpe aanval op Pegida nadien.

Over die Pegida-betogingen zegt ze nu dat ‘rechtschapen burgers daar niet naar toe gaan’ en voegt daar zeer duidelijk aan toe: ‘De islam behoort tot Duitsland’. Die zin heeft ze geleend bij de vroegere bondspresident Christian Wulff, die daar vier jaar geleden binnen zijn CDU-partij enorm voor op zijn donder kreeg.

Merkel heeft hem toen verdedigd en herhaalt dat zinnetje nu nog eens openlijk, wel wetende dat dit haar sympathie bij heel wat kiezers zou kunnen kosten. Binnen de CDU fronsen sommigen de wenkbrauwen over de nieuwe moed van Merkel, maar het weekblad heeft het tevreden over ‘een daad van politieke leiding’.

‘Ik ben de bondskanselier van àlle Duitsers, dat betekent ook van degenen die hier permanent leven, om het even van welke oorsprong en komaf zij zijn’, zei ze toen de Turkse premier Ahmet Davutoglu eerder deze week op bezoek kreeg. Ze wreef hem echter meteen ook onder zijn neus dat ze tegen de EU-toetreding van Turkije is zolang het land zijn status van rechtsstaat niet fatsoenlijk geregeld heeft.

GillyBerlin (CC BY 2.0)

Ook bij de gewone burger groeit het verzet tegen Pegida

Horst Seehofer, voorzitter van Merkels conservatieve zusterpartij CSU, heeft de Pegida-chefs opgeroepen te stoppen met die betogingen, al was het maar uit eerbied voor de slachtoffers in Parijs. Dat is een heuse bocht, de CSU pleitte namelijk steevast voor begrip voor de bezorgdheid van de betogers.

Merkel krijgt zelfs steun van de top van de staat. Bondspresident Joachim Gauck heeft beslist het woord te voeren op een protestwake van moslimorganisaties in Berlijn. Het is een initiatief van de Centrale Raad van de Moslims en de Turkse Gemeente Berlijn. Zij hebben ook de Centrale Raad van de Joden in Duitsland uitgenodigd. De plek waar het gebeuren plaats heeft is symbolisch: Pariser Platz vlak voor de Franse ambassade.

Maar ook bij de gewone burger groeit het verzet tegen Pegida. Duitse media hebben uitgerekend dat het afgelopen weekend in het hele land honderdduizend mensen de straat op gingen tegen het xenofobe en islamvijandige Pegida. In München, hoofdstad van de conservatieve deelstaat Beieren, waren dat er alleen al twintigduizend die onder het motte “München is gekleurd” opstapten.

Maar Pegida heeft wel aangekondigd volgende maandag massaal terug te zullen komen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift