Zuiderpershuis, 1992-2012

De kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Zuiderpershuis de deuren sluiten.

Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuider­pers­huis zelf niet buiten schot. Het cultuurcentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiële put van ruim 350.000 euro achter.

Het is tekenend voor deze tijd en onze maatschappij: we steken onszelf almaar dieper in de schulden en gaan ondertussen fluitend door zonder aan eventuele gevolgen te denken. Als we terug een gezonde maatschappij willen worden, moeten we van dat kapitalistische nonsensbeleid afstappen.

Maar laat ons eerlijk blijven, al van in de middeleeuwen rekent de kunstensector op het mecenaat, eerst van de adel en de kerk, later van de industrie en de overheid. Als we kijken hoe de subsidiebudgetten herverdeeld werden valt onmiddellijk op dat er zwaar gesneden werd in alles wat ook maar een beetje naar multicultuur ruikt (Sfinks, Zuiderpershuis, Reggae Geel, …) ten voordele van het toch zeer beperkte publiek dat van jazz en klassieke muziek houdt.

Minister Schauvliege lijkt daarmee een politieke traditie in dit land in ere gehouden te hebben, want het is al jaren bon ton dat machtspartijen die ten allen koste een bepaalde partij (Vlaams Belang, N-VA) van de macht willen houden, dit net proberen te doen door zoveel mogelijk van het programma van die partijen al op voorhand uit te voeren. 

Ondergetekende ziet de komende machtsovername van N-VA nu al met lede ogen tegemoet. Het wordt een grauwe en stille herfst, maar het Zuiderpershuis zal ongetwijfeld nog lang in de harten van vele muziekliefhebbers verder leven. Ik ben trots dat ik er daar eentje van ben.

Tim Ianna is muziekjournalist voor Tropicalidad.be en Reggae.be.

Dit artikel verscheen eerder op Tropicalidad.be.

LEES OOK

Lou Gold (CC BY-NC 2.0)
Een onderzoeksrapport van Greenpeace brengt aan het licht hoe Belgische importeurs zich bevoorraden met illegaal hout uit Brazilië.
© Unifly
Het Antwerpse Softwarebedrijf Unifly heeft een eerste systeem voor het beheer van onbemand luchtverkeer in Afrika geactiveerd.
© Brecht Goris
Wie “Medellin” leest of hoort denkt wellicht meteen aan drugskartels en geweld.
© Community Land Trust Brussels
De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties gaat dit jaar naar Community Land Trust Brussels. Dat project zet zich in voor betaalbaar wonen.