Zuiderpershuis, 1992-2012

De kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Zuiderpershuis de deuren sluiten.

Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuider­pers­huis zelf niet buiten schot. Het cultuurcentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiële put van ruim 350.000 euro achter.

Het is tekenend voor deze tijd en onze maatschappij: we steken onszelf almaar dieper in de schulden en gaan ondertussen fluitend door zonder aan eventuele gevolgen te denken. Als we terug een gezonde maatschappij willen worden, moeten we van dat kapitalistische nonsensbeleid afstappen.

Maar laat ons eerlijk blijven, al van in de middeleeuwen rekent de kunstensector op het mecenaat, eerst van de adel en de kerk, later van de industrie en de overheid. Als we kijken hoe de subsidiebudgetten herverdeeld werden valt onmiddellijk op dat er zwaar gesneden werd in alles wat ook maar een beetje naar multicultuur ruikt (Sfinks, Zuiderpershuis, Reggae Geel, …) ten voordele van het toch zeer beperkte publiek dat van jazz en klassieke muziek houdt.

Minister Schauvliege lijkt daarmee een politieke traditie in dit land in ere gehouden te hebben, want het is al jaren bon ton dat machtspartijen die ten allen koste een bepaalde partij (Vlaams Belang, N-VA) van de macht willen houden, dit net proberen te doen door zoveel mogelijk van het programma van die partijen al op voorhand uit te voeren. 

Ondergetekende ziet de komende machtsovername van N-VA nu al met lede ogen tegemoet. Het wordt een grauwe en stille herfst, maar het Zuiderpershuis zal ongetwijfeld nog lang in de harten van vele muziekliefhebbers verder leven. Ik ben trots dat ik er daar eentje van ben.

Tim Ianna is muziekjournalist voor Tropicalidad.be en Reggae.be.

Dit artikel verscheen eerder op Tropicalidad.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.