Podcast: Dakloze kinderen in Gent

Podcast

Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Podcast: Dakloze kinderen in Gent

Podcast: Dakloze kinderen in Gent
Podcast: Dakloze kinderen in Gent

Marie Borremans en Louise Hantson

31 januari 2018

‘Hier een park. Daar een park. Even zitten. Weer rondlopen. Het is koud. Voor mij is dat niet erg, maar voor de kleintjes wel. Ze kunnen niet meer opwarmen.’ In deze laatste aflevering van Niemandsland maken we kennis met Anna en Matej. Samen met hun acht kinderen leven ze op straat.

© Ruth Govaerts

Dakloze kinderen in Gent

© Ruth Govaerts​

2017was het jaar waarin Gent kraakstad van Vlaanderen werd. Na een hevige mediastorm en verhitte politieke debatten werd een kraakwet gestemd en voerde Gent een actieplan tegen kraken in. Maar wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid? Wat betekent de kraakwet voor daklozen? Waarom kraken mensen? Kunnen ze nergens anders terecht? En waarom leven er nog steeds gezinnen met kinderen op straat in Gent?

In de driedelige audioreportage Niemandsland gaan we op zoek naar de antwoorden. Een maand lang spraken we met krakers, daklozen, gezinnen die op straat leven en hulpverleners. Mensen die vaak onzichtbaar leven, verborgen in de rand van de stad. In deze podcast hoor je hun stemmen.

Aflevering 3: Dakloze kinderen

‘Hier een park. Daar een park. Even zitten. Weer rondlopen. Het is koud. Voor mij is dat niet erg, maar voor de kleintjes wel. Ze kunnen zich niet meer opwarmen.’ In deze laatste aflevering van Niemandsland maken we kennis met Anna en Matej. Samen met hun acht kinderen leven ze op straat.

‘Het is koud. Voor mij is dat niet erg, maar voor de kleintjes wel. Ze kunnen zich niet meer opwarmen.’

In Gent zijn bijna tweehonderd kinderen dakloos. Ze groeien op in parken en onder bruggen, in kraakpanden of in de nachtopvang. Hoe geef je als ouder je kinderen een warm nest als je geen huis hebt? Wat doet het met een kind om op straat op te groeien? Wat kan een school doen om kinderen zonder thuis op te vangen? En waar ligt de grens?

Met hulpverleners en experts Pascal Debruyne, Marieke Lamaire, Ilanka Bral, Tina Theunynck en Magali Degroote zoeken we naar oplossingen.