Podcast: Gent gekraakt

Podcast

Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Podcast: Gent gekraakt

Podcast: Gent gekraakt
Podcast: Gent gekraakt

Marie Borremans en Louise Hantson

19 januari 2018

Marie Borremans en Louise Hantson trokken door Gent op zoek naar mensen die door de mazen van het net van het Gents huisvestingsbeleid glippen. Een podcast in drie afleveringen met de titel: Niemandsland

© Ruth Govaerts

© Ruth Govaerts​

2017 was het jaar waarin Gent kraakstad van Vlaanderen werd. Na een hevige mediastorm en verhitte politieke debatten werd een kraakwet gestemd en voerde Gent een actieplan tegen kraken in. Maar wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid? Wat betekent de kraakwet voor daklozen? Waarom kraken mensen? Kunnen ze nergens anders terecht? En waarom leven er nog steeds gezinnen met kinderen op straat in Gent?

In de driedelige audioreportage Niemandsland gaan we op zoek naar de antwoorden. Een maand lang spraken we met krakers, daklozen, gezinnen die op straat leven en hulpverleners. Mensen die vaak onzichtbaar leven, verborgen in de rand van de stad. In deze podcast hoor je hun stemmen.

Aflevering 1: Gent gekraakt

“Eerste kraker van Gent” Mario neemt ons mee terug in de tijd, naar de gloriedagen van het kraken. Hij vertelt waarom hij zoveel te danken heeft aan zijn tijd in het kraakpand. Kraakactivist Jelle maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk in de samenleving. Voor hem is kraken een eerlijke manier om rijkdom te herverdelen. En Wietske toont hoe dichtbij kraken kan komen, als ze plots het huis van haar pas overleden moeder niet meer binnen kan.

Tags