Duurzaam drinkbaar water in Tilefraoute, Marokko

De Stad Antwerpen en Atlas Copco slaan de handen in elkaar om Tilefraoute, een dorpje in Marokko, van drinkbaar water te voorzien. Het initiatief kwam van Mohamed Sellami, die zich nog herinnert hoe hij zelf zijn familie hielp om water te halen.

  • jbdodane (CC BY-NC 2.0) Het ontbreekt dorpen in de regio vaak aan nutsvoorzieningen. jbdodane (CC BY-NC 2.0)

‘Vroeger als kleine jongen ging ik bijna jaarlijks naar mijn grootouders in Marokko’, vertelt Mohamed Sellami. ‘Zij woonden in de bergen en elke dag gingen we samen met mijn neefjes te paard of met de ezel water halen. We moesten dan langs een smal padje om bij de waterput te geraken. Wij vonden dat natuurlijk super, maar voor hen is dat een dagelijkse routine, besefte ik later, en eigenlijk helemaal geen pretje.’

‘Elke dag gingen we samen met mijn neefjes te paard of met de ezel water halen.’

Deze herinnering zorgde er mee voor dat Sellami het initiatief nam om 25 jaar later met de kennis, de vaardigheden en de competenties die hij heeft verzameld een dergelijk project te kunnen opzetten. Er zal gezorgd worden voor een waterpomp, een waterreservoir en waterleidingen naar 56 gezinnen, met in totaal 300 mensen, en één school in Tilefraoute. De werken beginnen deze maand.

‘De plaats is niet de plaats waarvan ik afkomstig ben, maar ik wilde de mensen daar gewoon helpen. Mijn ouders stuurden vroeger geld op naar onze familie in Marokko, maar deze generatie ziet het volgens mij anders en misschien wel groter. Ik wil ervoor zorgen dat een hele gemeenschap thuis toegang heeft tot drinkbaar water’, vertelt Sellami.

Het belangrijkste ingrediënt: samenwerking

Het idee werd in de lente voorgesteld. ‘De volgende stap was op zoek gaan naar partners’, vertelt Sellami, die zelf reeds betrokken was bij Water For All, een non-profit organisatie die opgericht werd door Atlas Copco. Ze kwamen terecht bij vzw Steunproject, dat al actief was in Marokko op vlak van ontwikkelingssamenwerking. Ook de Stad Antwerpen was meteen geïnteresseerd om dit initiatief mee op poten te helpen zetten. Samen nemen zij de leiding over het project en waken ze over de werkzaamheden. ‘Toevallig was ook de burgemeester van het gebied waar we uiteindelijk het project hebben opgestart in België. Dus heel snel hadden we al verschillende partners om mee samen te werken’, aldus Sellami.

De Stad Antwerpen doneert 12.000 euro, Atlas Copco in totaal ook 12.000 en de lokale autoriteiten proberen te sponseren wat ze kunnen. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de graafwerken en de onderhoudswerken in de toekomst. Door ook de lokale autoriteiten en de bevolking te betrekken slaagt Water For All er in om dit duurzaam project te realiseren.

‘Door samen te werken realiseer je veel meer’, vindt ook Sellami, ‘dat is een van de zaken waardoor dit project zo snel op poten kon worden gezet. Dat is dan ook mijn boodschap aan iedereen die iets wil ondernemen.’

Drinkbaar water voor iedereen

Water For All is een organisatie die wereldwijd verschillende gebieden van drinkbaar water probeert te voorzien. Ze werd opgericht door de werknemers van Atlas Copco. Ook Water For All België boekte eerder al verschillende succesverhalen in Mali, Uganda, Ethiopië en Rwanda. Ze hebben reeds 30.000 mensen toegang gegeven tot drinkbaar water.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.