Senegalese migranten reizen vis achterna

Reportage

Europese trawlers laten houten prauwen kapseizen

Senegalese migranten reizen vis achterna

Senegal leeft voor een groot deel van vis. De vis die niet geconsumeerd wordt, gaat naar de buurlanden. Maar grote industriële buitenlandse trawlers vissen de zee voor de kust van Senegal, vaak illegaal, leeg. De lokale vissers met hun houten bootjes blijven wezenloos achter, en de Senegalese jeugd vertrekt naar Europa.

Jaarlijks vertrekken er duizenden migranten van Senegal via de dodelijkste migratieroute naar de Canarische Eilanden op zoek naar een beter bestaan in Europa. Waarom kiezen Afrikaanse jongeren er precies voor om hun leven te wagen op zee? In een driedelige serie volgt MO* de migratieroute van West-Afrika naar Europa in omgekeerde richting. In deel 2 ontmoeten we Abdoulaye Diop, visser van beroep en vader van voetbaltrainer Younousse uit de vorige aflevering.

De stoffige straatjes van het dorpje Gandiol in het noorden van Senegal zijn uitgestorven. Een paar geiten zoeken verkoeling in de schaduw van een boom bij de moskee. Buiten het dorp liggen bergen afval weg te rotten in de genadeloze Afrikaanse zon. Verderop heeft iemand een grote stapel plastic tuinstoelen in de rivier gedumpt.

‘Hoe is het met Younesse?’, vraagt Abdoulaye Diop over zijn zoon, de voetbaltrainer op het Spaanse eiland Tenerife.

De jongen was twaalf toen Abdoulaye hem op de boot zette naar de Canarische Eilanden om er geld te verdienen. Tegenwoordig kan Abdoulaye via Instagram volgen welke merkkleding zijn zoon koopt en met wie hij in het weekend cocktails drinkt.

De hele familie heeft zich verzameld in een ruime benedenwoning naast de oudste vuurtoren van Senegal. In een met doeken verdonkerde ruimte worden kopjes thee aangeboden. ‘Ik heb mijn zoon op de boot gezet om hem de kans te geven op een betere toekomst’, vertelt Abdoulaye. ‘Senegal is een land van vissers. Maar grote industriële trawlers uit het buitenland komen al jaren de zee leegvissen. Onze vangsten lopen daardoor terug en dat maakt het moeilijk om hier nog geld te verdienen. Jonge mensen vertrekken omdat ze geen hoop hebben om een baan te vinden. De Senegalezen die naar Europa migreren reizen zo in feite de vis achterna.’

Younousse Diop

Vis cruciaal voor Senegalese economie

Bij de oude koloniale hoofdstad Saint-Louis ligt het strand tjokvol met honderden bontgekleurde houten prauwen. Met deze pirogues varen vissers elke dag tientallen kilometers de oceaan op om sardines te vangen. In de smalle zandweggetjes van de visserswijk aan de kust vermengt het geblaat van geiten en het geronk van vrachtwagens zich met de gebedsoproep van verschillende moskeeën. 

Het hele leven draait hier om de visserij. Voor de Senegalese kust komen de uitlopers van twee bijzonder vruchtbare visgronden samen: het Atlantische Oceaangebied rondom de Canarische Eilanden en de Golf van Guinea.

Ongeveer 40% van alle dierlijke eiwitten die geconsumeerd worden in Senegal komt uit de zee. Ook de lokale economie is grotendeels afhankelijk van de visvangst. Sardines die aan land komen, worden op de vismijn aan het strand in sneltreintempo verkocht aan vissersvrouwen. Die drogen of roken de vis en verkopen hem vervolgens op de markt aan huisvrouwen. Zij bereiden er thuis het nationale gerecht mee: thiéboudienne, rijst met vis en kruiden.

Vis die niet direct aan de kust geconsumeerd wordt, gaat via tussenhandelaars naar het droge binnenland, of richting buurlanden als Mali en Burkina Faso. Deze landen zijn voor hun voedselzekerheid deels afhankelijk van vis uit Senegal. De laatste twee decennia ging meer dan 57% van alle Senegalese geëxporteerde vis naar de regionale Afrikaanse markt.

Boun Daouda Soumaré werkt voor het gemeentelijke ontwikkelingsbureau van Saint-Louis. In een klein kantoortje, midden in het historische stadshart, legt hij uit hoe belangrijk de visserij is voor Senegal. ‘De Wereldbank financiert in deze regio allerlei werkgelegenheidsprojecten om de economie diverser te maken. Er wordt geprobeerd vissers om te scholen tot kleermaker of kapper, maar dat is heel moeilijk. Iedereen identificeert zich met de oceaan. Pas als de hele zee is leeggevist zullen mensen wat anders gaan doen.’

Illegale visserij

De ooit zo rijke visbestanden bij Senegal staan onder druk. Tussen 2009 en 2018 is de per capita beschikbaarheid van vis in het land gehalveerd tot slechts 9 kilo per jaar.

Door de klimaatopwarming veranderen de migratiepatronen van kleine oceaanvissen, en de snelle bevolkingsgroei in Senegal zelf heeft geleid tot een razendsnelle toename van het aantal prauwen die met elkaar concurreren om steeds minder vis.

Tot overmaat van ramp komen buitenlandse trawlers regelmatig illegaal binnen de zone van 12 zeemijl (22 kilometer) vissen, terwijl die wettelijk is gereserveerd voor kleine visserij. Tientallen vissers waarmee we spraken, bevestigen regelmatige incidenten tussen trawlers en kleine vissers.

In een buitenwijk van Saint-Louis vertelt visser Boly Fall hoe dat tot gevaarlijke situaties leidt: ‘Er zijn talloze ongelukken geweest omdat Europese trawlers op open zee onze houten prauwen laten kapseizen. Daarbij zijn zelfs doden gevallen. Als het donker is, doven ze het licht en bedekken ze hun markeringen om onherkenbaar te blijven. Dat leidt tot botsingen omdat je die grote boten dan niet meer ziet aankomen.’

Uit onderzoek van het Nederlandse platform Follow the Money blijkt zelfs dat minstens een vijfde van alle industriële vistrawlers die op dit moment onder Senegalese vlag varen eigendom is van een joint venture met een in de EU gevestigd moederbedrijf. Maar liefst 38% van zulke vissersboten heeft minstens één wetsovertreding op zijn kerfstok.

Volgens Soumaré heeft dat een ingrijpende impact op de lokale economie. ‘Het grootste probleem in deze regio is het grote aantal industriële vissers die het laat lijken alsof ze Senegalees zijn. Ze voeren een Senegalese vlag en hebben bemanningsleden uit Senegal. Maar de kapitein is Spaans en de eigenaren zitten in de EU. Onze regering heeft daar jaren nauwelijks tegen opgetreden omdat een kleine groep machtige mensen in Dakar meeprofiteert. Het gevolg is dat jongeren die geen werk kunnen vinden naar Europa vertrekken.’

Nieuw huis

Ook Abdoulaye Diop zette zijn zoon op de boot naar Tenerife in de hoop dat hij rijk naar Senegal zou terugkeren. Sindsdien is de migratiestroom naar de EU alleen maar groter geworden. In 2024 telde EU-grensagentschap Frontex een recordaantal van bijna 47.000 migranten die vanuit Senegal hun leven waagden op een sloep richting Canarische Eilanden.

Zijn 35-jarige dochter Ndewe klemt een schriftje vast en maakt ijverig aantekeningen over het leven van haar broer in Spanje. Ze heeft de universiteit afgerond, maar heeft geen tijd om een goede baan te zoeken omdat ze het gezin financieel moet ondersteunen.

‘Ik had gehoopt dat Younesse ons meer zou steunen. Hij komt niet vaak op bezoek en belt bijna nooit’, vertelt ze nadat haar vader de ruimte heeft verlaten. ‘Ik snap wel dat hij boos is omdat hij zo jong op de boot is gezet. Maar andere ouders in het dorp die hun zoon naar Spanje stuurden, hebben inmiddels een nieuw huis kunnen bouwen van het geld dat hij toestuurt. Wij zitten nog steeds in dezelfde woning.’

Migratie is speerpunt voor EU

Voor de EU-delegatie die gevestigd is in een onopvallend kantoorpand in het centrum van Dakar is migratie een belangrijk beleidsspeerpunt. In het najaar van 2024 kondigde de Europese Commissie een nieuw maatregelenpakket van 30 miljoen euro aan om mensensmokkelaars op te sporen en migratie naar Europa te ontmoedigen. Daarnaast ondersteunt de EU de Senegalese kustwacht met 5,75 miljoen euro om mensensmokkel tegen te gaan.

De EU wil Senegal ook economisch helpen. Eind 2024 maakte toenmalig Eurocommissaris Jutta Urpilainen bekend dat de EU 25 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van een farmaceutische industrie en de ontwikkeling van kweekvisfarms subsidieert. ‘Wij willen inzetten op economische ontwikkeling zodat er genoeg banen gecreëerd worden voor jongeren die nu nog naar Europa vertrekken’, vertelt een hoge EU-ambtenaar. ‘Het probleem is dat de economische groei in Senegal volledig wordt overschaduwd door de snelle bevolkingsgroei.’

Illegale overbevissing in Senegalese wateren tegengaan is volgens de EU evenwel de verantwoordelijkheid van Senegal zelf, benadrukt de ambtenaar: ‘Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat er Franse, Spaanse en Italiaanse visserijbedrijven vanuit Senegal opereren. Maar zolang zij zich aan de Senegalese wet houden, hebben wij daar niets over te zeggen. Al is de sector erg schimmig en weten wij ook niet altijd wat er speelt.’

Nieuwe president, nieuwe hoop?

In april 2024 trad in Dakar een nieuwe regering aan onder leiding van de nog jonge president Bassirou Diomaye Faye. Hij maakte binnen een maand na zijn aantreden eindelijk openbaar welke schepen er eigenlijk een vergunning hebben om in Senegal te vissen. Deze informatie werd door de voorgaande regering strikt geheimgehouden.

Volgens lokale vissers varen veel Chinese trawlers sindsdien niet meer uit en ligt er sinds enige tijd een marineschip voor de kust van Saint-Louis om houten prauwen te beschermen tegen agressieve buitenlandse trawlers.

Abdoulaye Diop loopt door de hete zon over zijn stoffige erfje. De smartphone waarmee hij in contact blijft met zijn zoon op Tenerife heeft hij in zijn hand.

‘Wij zijn traditionele vissers met houten scheepjes’, zegt hij mild glimlachend. ‘Buitenlandse bedrijven met industrieel materieel kunnen wij niet beconcurreren. Dat maakt het voor ons moeilijk om Senegal verder te ontwikkelen, want het is pas toen de vis schaars werd dat de mensen begonnen te vertrekken. Er is een rechtstreeks verband tussen die twee zaken.’

Abdoulaye Diop, vader van Younesse, in zijn dorp Gandiol

Nieuwe president, nieuwe hoop?

In april 2024 trad in Dakar een nieuwe regering aan onder leiding van de nog jonge president Bassirou Diomaye Faye. Hij maakte binnen een maand na zijn aantreden eindelijk openbaar welke schepen er eigenlijk een vergunning hebben om in Senegal te vissen. Deze informatie werd door de voorgaande regering strikt geheimgehouden.

Volgens lokale vissers varen veel Chinese trawlers sindsdien niet meer uit en ligt er sinds enige tijd een marineschip voor de kust van Saint-Louis om houten prauwen te beschermen tegen agressieve buitenlandse trawlers.

Abdoulaye Diop loopt door de hete zon over zijn stoffige erfje. De smartphone waarmee hij in contact blijft met zijn zoon op Tenerife heeft hij in zijn hand.

‘Wij zijn traditionele vissers met houten scheepjes’, zegt hij mild glimlachend. ‘Buitenlandse bedrijven met industrieel materieel kunnen wij niet beconcurreren. Dat maakt het voor ons moeilijk om Senegal verder te ontwikkelen, want het is pas toen de vis schaars werd dat de mensen begonnen te vertrekken. Er is een rechtstreeks verband tussen die twee zaken.’

Deze serie is mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Pulitzer Center. Met medewerking van Borso Tall.

Word proMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in