Chili belooft meer respect voor mensenrechten

Chili zal een reeks hervormingen doorvoeren om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren en de sporen van de dictatuur helemaal uit te wissen. Dat beloofde het land aan de VN.

  • Wikipedia/Warko (CC BY-SA 3.0) De zaal "mensenrechten, een universele uitdaging" in het Museum of Memory and Human Rights in Santiago de Chile Wikipedia/Warko (CC BY-SA 3.0)

De seksuele rechten van vrouwen verbeteren, de omstreden antiterrorismewet hervormen, de rechten van inheemse volkeren garanderen en werk maken van universele toegang tot onderwijs en gezondheid: het zijn enkele engagementen die Chili onlangs aan de VN beloofde na te komen.

“We zien dat Chili stap voor stap zijn verplichtingen nakomt”, zegt Amerigo Incalcaterra, de regionale vertegenwoordiger voor Zuid-Amerika van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN.

Op 19 juni legde Chili in Genève voor de tweede keer in zijn geschiedenis het Universele Periodiek Examen af (Universal Periodic Review of UPR), een mechanisme van de Mensenrechtenraad van de VN. De Chileense regering formaliseerde er de aanvaarding van 180 van de 185 aanbevelingen die de 84 lidstaten van de Raad deden, en verwierp er 5.

Abortus

Chili is een van de meest conservatieve Latijns-Amerikaanse landen en een van de zes landen wereldwijd die abortus onder welke omstandigheden ook verbieden. Echtscheiding werd pas in 2004 goedgekeurd en holebi’s en trans- en interseksuelen vechten nog steeds collectief voor de wettelijke erkenning van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht.

De onderwijs- en gezondheidssectoren zijn sterk gesegregeerd, wat een spiraal van ongelijkheid en onvrede met zich meebrengt in het land van iets meer dan 17 miljoen inwoners.

Een ander ernstig probleem is de situatie van inheemse volkeren, die niet grondwettelijk erkend worden en die al decennialang verwikkeld zijn in een strijd met de autoriteiten en feitelijke machtshebbers om hun voorouderlijke gronden terug te krijgen.

Praktijk

De aanbevelingen van de Mensenrechtenraad werden in eerste instantie beantwoord door de regering van de rechtse president Sebastián Piñera (2010-2014), amper enkele weken voor hij in maart de macht moest afstaan aan de socialistische Michelle Bachelet.

Piñera aanvaardde 142 aanbevelingen, verwierp er 13 en “nam akte” van de overige 30, met het argument dat hij zich niet kon engageren om deze te vervullen, omdat de goedkeuring ervan de bevoegdheid is van het Chileense parlement.

Hernando Silva, onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie Observatorio Ciudadano, vindt het een goede zaak dat Chili deze aanbevelingen heeft geaccepteerd, maar verwacht dat ze nu eindelijk ook in de praktijk worden omgezet.

“Het is niet de eerste keer dat Chili zich engageert om wetten te maken rond militaire justitie of antiterrorisme zonder dat er uiteindelijk iets van in huis komt“, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.