In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
De zesentwintigste mondiale klimaattop is voorbij. Nooit eerder kreeg dat jaarlijkse globale ritueel zoveel aandacht. De reden is ongetwijfeld dat de klimaatcrisis steeds meer voelbaar wordt en mensen bezighoudt. Wat wordt de erfenis van Glasgow?
De klimaatverandering zal de spanningen in de wereld de komende twintig jaar aanzienlijk doen toenemen. Dat blijkt uit een omvangrijk rapport van de inlichtingendiensten in de Verenigde Staten.
"Bigger than us" schetst een kleurrijk en hoopvol portret van activisten wereldwijd. MO* sprak met Flore Vasseur, die de documentaire regisseerde. 'Activisme is een manier van leven.'
Israël maakt zich druk over de boycot van ijsproducent Ben & Jerry’s, stelt MO*journalist Peter Speetjens vast. De rest van de wereld richt de verontwaardiging op de Pegasus-spyware die Israël verkocht aan autoritaire regimes. ‘De boycot en Pegasus vloeien allebei voort uit de militaire bezetting.’
Muggen reizen via handelsroutes mee van Azië naar Afrika, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Dat is een groot risico, want in tegenstelling tot de Afrikaanse muggen voelen ze zich prima in grote steden.
Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Mexico maakt sinds november 2018 een ongekende immigratiegolf mee. Volgens officiële schattingen is die het gevolg van de grootste uittocht in de recente geschiedenis.
1,8 tot 4,1 miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor hittestress en hebben geen toegang tot technologie om hun woonruimtes af te koelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
China, dat diverse ziekten die worden veroorzaakt door parasieten wist te elimineren in de afgelopen twintig jaar, dreigt die nu weer terug te krijgen als gevolg van de Nieuwe Zijderoute.