Er wordt veel geschreven en gedebatteerd over het stikstofdrama in Vlaanderen, maar zelden wordt daarbij gekeken naar de historische wortels van dit probleem. Dat schrijft MO*blogger Luc Vankrunkelsven.
In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwen de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). De instellingen pleiten voor snelle hulp om het tij te keren.
De Caraïbische landen nemen het heft in eigen handen en sluiten deals met landen die maar al te graag hun vaccins willen delen. ‘Ook de rijke landen zullen inzien dat wat er nu gebeurt eigenlijk niet kan.’
Ray & Jules is een opvallende speler in de koffie-industrie. Het zet volledig in op koffiebranden via zonne-energie en wil zijn technieken over de hele wereld verspreiden. ‘Fairtrade is de basis, het is abnormaal als je dat niet bent.’
Verschillende landen maken misbruik van de coronacrisis om de persvrijheid extra in te perken. Ze voeren repressieve wetten in en journalisten worden bedreigd, aangevallen of gevangengenomen. Dat gebeurt net zo goed in andere continenten als in Europa.
De Europese verontwaardiging over de branden en de ontbossing in de Amazone was groot, maar ook een beetje hypocriet. Worden deze branden niet aangestoken om de wereldmarkt te bedienen? En hoe zit het met de nieuwe havens? Wie financiert die? Wie wordt hier beter van? De Braziliaanse bevolking alleszins niet. Die wordt gaandeweg vergiftigd of verja ...
Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.
Xingu in Mato Grosso is het grootste reservaat in Brazilië met inheemse volkeren. Het wordt omringd door sojamonocultuur. Alle rivieren ontspringen tussen de soja en stromen vergiftigd binnen in Xingu...
Wat hebben een giftig meer in Mongolië, een dodelijke longziekte in de Congolese kobaltmijnen en waterconflicten in de Andeslanden met elkaar gemeen? Dit: de zware tol die betaald wordt voor onze alleen in schijn groene elektrische auto’s.
Academics for Development (AFD) is een initiatief van Leuvense studenten dat in vijf jaar tijd uitgegroeid is tot een vzw met drie vestigingen in Leuven, Louvain-la-Neuve en Utrecht. In elk van deze steden zet een groep geëngageerde studenten zich in om sociale impact te creëren, hier én in het Zuiden.
Wereldwijd zijn meer dan 1.400 dammen gepland of in aanbouw. Veel van die projecten komen op rivieren die door meerdere landen stromen. Uit een analyse in opdracht van de Verenigde Naties blijkt dat het risico op sociale, politieke of economische conflicten de komende jaren toeneemt.