Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
Beyond My Ken / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Voor immigranten zonder papieren is de dokter in Amerika onbetaalbaar

Ziek worden is een van de grootste angsten van Jorge, een 56-jarige Salvadoraan die zonder verblijfspapieren in de Verenigde Staten woont. Zonder hospitalisatieverzekering noch toegang tot publieke gezondheidszorg zou een ziekenhuisopname voor hem onbetaalbaar zijn. 
U.S. Coast Guard (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Olierestanten van Deepwater Horizon blijven de planeet teisteren

Tien jaar na de ontploffing van olieboorplatform Deepwater Horizon zien we nog steeds restanten in de zee. Vooral de chemicaliën uit ruwe olie blijven hardnekkig aanwezig, bewijzen Amerikaanse milieuwetenschappers.
USDA / Lance Cheung / Flickr (CC0)
Nieuws

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

De CO2-uitstoot van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.
Adam Cohn / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Niet alleen Rusland leeft onder sancties: Cuba doet dit al zestig jaar

De socialistische eilandstaat Cuba leeft al zestig jaar onder een streng embargo van de VS. Veel Cubanen vragen zich af of dat nog te verantwoorden is. ‘Zonder embargo zou de regering geen excuus meer hebben waarom het land niet functioneert.’
Dr. Oscar Garcia / Florida State University
Nieuws

BP-aandeel had nauwelijks last van olieramp Deepwater Horizon

De enorme ramp met olieplatform Deepwater Horizon, in 2010, had ernstige gevolgen voor mens en milieu. Maar, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Washington, niet voor het aandeel van oliegigant BP. Op lange termijn heeft het aandeel van BP nauwelijks invloed ondervonden van het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
© Reuters
Nieuws

Steeds meer Caraïbische migranten wagen gevaarlijke overtocht op zee

In het Caraïbisch gebied neemt het aantal migranten dat gevaarlijke zeereizen maakt, sterk toe. De vluchtelingenorganisatie van de VN maakt zich grote zorgen en vraagt aan landen in de regio om de migranten meer bescherming te bieden. 
Freddie Everett/ Public Domain
Analyse

Amerika is niet langer van de Amerikanen

Nieuwe machtsspelers grijpen hun kans op het Amerikaanse continent, dat werd duidelijk met de recente Amerika-top in Los Angeles. De rol van de Verenigde Staten staat er steeds meer ter discussie. ‘Het economisch plan van president Biden kan niet concurreren met Chinese initiatieven.’
Verónica Martínez / La Verdad
Nieuws

Nu omstreden migratiemaatregel afloopt, zetten de VS nog snel duizenden migranten het land uit

Eind deze maand wordt een omstreden maatregel voor versnelde uitzetting van migranten door de VS afgeschaft. Dit leidt aan de Amerikaanse zuidgrens tot een enorme toename van deportaties – nu het nog kan.  
Håkan Dahlström (CC BY 2.0)
Nieuws

Genoeg grondstoffen om snel 14 miljoen elektrische auto's te bouwen

Een snelle omschakeling naar elektrische auto’s is mogelijk, ook zonder de Russische nikkelvoorraden. Dat staat in een studie van denktank Transport & Environment (T&E). Er zijn genoeg grondstoffen om in de volgende twee jaar wereldwijd 14 miljoen elektrische auto's te produceren.
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.

Pagina's