© Brecht Goris
Column

Zijn karaktermoorden het nieuwe normaal?

Jan Jambon (N-VA) viel in het Vlaams Parlement uit naar Sihame El Kaouakibi (onafhankelijk), waarop applaus volgde. Een schande en een dieptepunt in onze politieke cultuur, schrijft MO*columnist Walter Zinzen. ‘Karaktermoorden, is dat wat we willen?’
DocLawson / Pixabay
Nieuws

Klacht tegen cruisemaatschappijen vanwege ‘greenwashing’

Cruisemaatschappijen investeren steeds vaker in schepen op vloeibaar aardgas. Ze profileren die move als een ‘klimaatvriendelijke’ actie. Maar onderzoek toont aan dat dit niet de hele waarheid is, stelt de ngo Opportunity Green. Die dient klacht in wegens "greenwashing".
EU Civil Protection and Humanitarian Aid / OIKOS (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Klimaatverandering in Bolivia: ‘Deze extreme temperaturen zijn beangstigend’

Bolivia heeft achtereenvolgens de heetste winter ooit én een bijzonder droge lente gekend. Dat leidt tot grootschalige droogte in heel het land. 6 van de 9 Boliviaanse departementen kampen nu met droogte.
© Pieter Stockmans
Interview

‘In volle oorlogstijd bouwt Oekraïne naarstig aan vrede’

Ook in volle oorlogstijd zijn er mensen die in Oekraïne aan de vrede timmeren. Het Roemeense Vredesinstituut Patrir neemt daarin het voortouw. ‘Slachtoffers leren omgaan met trauma is ook vredesopbouw’, pleit directeur Kai Brand-Jacobsen.
Pexels / Sippakorn Yamkasikorn
Nieuws

140 miljoen ton voedsel, met dank aan de regenworm

Regenwormen blijken een onderschatte rol te spelen in de mondiale voedselvoorziening. Ze dragen elk jaar bij aan de productie van 140 miljoen ton voedsel, stelt onderzoek in het vakblad Nature.
GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dringend meer onderzoek nodig om te weten wat toekomst brengt voor zee-ijs rond Antarctica’

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
The International Institute for Environment and Development (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Europa schakelt een versnelling hoger in zijn grondstoffenpolitiek. Is dat goed nieuws?

Het Europees Parlement stemde op 14 september over wetgeving die de bevoorrading van kritieke grondstoffen, zoals nikkel of lithium, moet verzekeren. Deze aardmetalen zijn van belang voor de duurzame omslag van onze economie. De wetgeving oogt mooi op papier, maar is ze dat ook in de praktijk?
© MO*
Extra

Het wonderlijke, maar waargebeurde verhaal van MO*

MO* is een uniek mediaverhaal, maar zijn ontstaansgeschiedenis werd nog nooit verteld. Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van MO* vroeg hoofdredacteur Jago Kosolosky aan zijn voorganger Gie Goris om in zijn archieven en notities te duiken. Dat levert een wonderlijk, maar waargebeurd verhaal op.
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Reuters / Carlos Barria
Reportage

‘De mentale impact van de oorlog? Die houden we voor na de overwinning’

Buitenlandse journalisten berichten in Oekraïne over de oorlog, en dat is al gevaarlijk genoeg. Maar de lokale journalisten die hen helpen, 'fixers', kunnen de situatie niet zomaar ontlopen. Wat doet dat non-stopwerk met deze mensen? En wie zorgt voor hen wanneer de buitenlandse camera's weg zijn?
DFID - UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Nieuws

Strenge voorwaarden IMF-leningen werken ongelijkheid in de hand

De voorwaarden van IMF-leningen werken armoede en ongelijkheid in de hand, stelt een omvangrijk rapport van Human Rights Watch. Strenge bezuinigingseisen en ondoordachte steunprogramma’s ondermijnen de sociaal-economische rechten van miljoenen wereldwijd, klinkt het.
© CATAPA
Wereldblog

Falan, het Colombiaanse dorp waar kolonialisme springlevend is

400 jaar geleden werd het Colombiaanse dorp Falan gekoloniseerd. De buitenlandse bezetters haalden er met mijnbouw alle rijkdom uit de bodem. Vandaag is het verzet tegen nieuwe mijnbouw er sterk. ‘Als het aan de milieuactivisten van Falan ligt, eindigt hier en nu de kolonisatie van Falan.’

Pagina's