COP28 / Andrea DiCenzo (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Analyse

Inheemse gemeenschappen op klimaattop: enkel voor de show?

Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de VN-klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. ‘We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.’
william william / Unsplash
Nieuws

Strengere klimaatdoelen: gooit de scheepvaart het roer om?

Er lijkt dan toch een akkoord mogelijk over meer ambitieuze klimaatdoelen voor de scheepvaart. Na een week koortsachtig onderhandelen is er een ontwerptekst op een belangrijke top in Londen. Die spreekt van nuluitstoot tegen 2050, en voor het eerst ook van tussentijdse doelen.
© Office of the President, Republic of China (Taiwan)/ Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

President Nicaragua neemt nationaliteit tegenstanders af: ‘Ortega leidt een dictatuur vermomd als democratie’

Nicaraguaans president Daniel Ortega voert sinds 2018 een nietsontziende strijd tegen critici en opposanten. Hij stuurde onlangs 222 politieke gevangenen het land uit en ontnam hen en anderen de nationaliteit. ‘Het doet denken aan een orwelliaanse realiteit.’
Wilfredor / Wikimedia (CC0 1.0)
Nieuws

Gendergelijkheid is opstap naar betere gezinsplanning

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, maar de vooruitgang loopt nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om aan anticonceptiemiddelen te komen. 
© IPS / Edgardo Ayala
Nieuws

Journalisten onder vuur in Centraal-Amerika

Journalistiek bedrijven in Guatemala, Nicaragua en El Salvador wordt steeds moeilijker. Onafhankelijke reporters en media riskeren vervolging door neo-populistische heersers die intolerant zijn voor kritiek.
Manuel de la Fuente / Pixabay
Analyse

Blijft Costa Rica ook met nieuwe president de groene leider van Latijns-Amerika?

De verkiezing van de conservatieve Rodrigo Chaves als nieuwe president van Costa Rica heeft geleid tot zorgen over de klimaatkoers die het land zal inslaan. Costa Rica is immers gekend als een voortrekker op het gebied van natuurbehoud en milieukwesties.  
European Union / J. Arguedas (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Aantal Nicaraguaanse vluchtelingen in Costa Rica verdubbeld

Het aantal Nicaraguaanse vluchtelingen en asielzoekers in Costa Rica is de afgelopen acht maanden verdubbeld tot meer dan 150.000. Dat blijkt uit cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).
© Arnaud De Decker
Reportage

‘Verdienen Nicaraguanen geen mooi toekomstperspectief?’

De exodus die de herverkiezing van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega in november vorig jaar op gang bracht blijft duren. Een tiende van de inwoners van Nicaragua leeft intussen in het buitenland, voornamelijk in buurland Costa Rica. Maar daar raakt het migratiesysteem stilaan verzadigd.
Karwai Tang/ UK Government (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Ontwikkelingslanden noemen akkoord in Glasgow “onevenwichtig”

Op enkele uren voor het einde van de klimaattop hebben ontwikkelingslanden stevige kritiek geuit op het akkoord in zijn huidige staat. De landen noemen het onevenwichtig en zien onvoldoende garanties voor klimaatfinanciering.
CC0
Nieuws

Belangrijk marien reservaat rond Galapagoseilanden wordt uitgebreid

Eén van 's werelds belangrijkste zeereservaten, rond de Galapagoseilanden, zal aanzienlijk worden uitgebreid. Dat akkoord sloten Ecuador, Colombia, Panama en Costa Rica vorige week tijdens de klimaattop. 'We beschermen hiermee niet alleen de toekomst van ons land, maar die van de hele mensheid.'
Paul Salazar / Banco Mundial (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Latijns-Amerikaans coronaherstel kleurt allesbehalve groen

Landen in regio Latijns-Amerika hebben al zo’n 318 miljard dollar voorzien om de economie na de coronacrisis te reanimeren. MaarBritse onderzoekers stellen vast dat slechts 2 procent daarvan gaat naar projecten die de klimaatontwrichting op een of andere manier bestrijden.
© Arne Gillis
Reportage

Hoe gaat toeristenparadijs Costa Rica om met vervuilende mijnbouw? ‘Laat ons gewoon werken’

Kleinschalige mijnbouw is de belangrijkste bron van kwikvervuiling. Mijnwerkers gebruiken het kwik om goud te isoleren. Het resultaat: vervuilde lucht en waterwegen, en gezondheidsproblemen. Hoe gaat Costa Rica, dat zich graag in de markt zet als ecologisch toeristenparadijs, om met die erfenis?

Pagina's