© Brecht Goris
Column

2020: annus horribilis, annus mirabilis

De terreur van keizerin Corona bepaalt als vanzelfsprekend het register in de verschillende jaaroverzichten die nu verschijnen. Ook bij Geert Van Istendael. Maar wat hem vooral verontrust, is de recente frontale aanval op de vrije meningsuiting in België. Van een liberale politicus nota bene.
© Charis Bastin
Column

De wereld is een dorp, waarin weinig met mekaar wordt gepraat

Het is moeilijk om vandaag een ander thema uit de kast te halen dan het virus dat niet coronavirus heet, schrijft Bert Gabriëls in zijn column. Wat we in ieder geval geleerd hebben, is dat de wereld in ieder geval niet ons dorp is geworden. In één en hetzelfde dorp hadden we nooit zoveel keer na mekaar dezelfde fouten gemaakt.
© Brecht Goris
Column

Wat de verkiezingen in Israël ons leren over de paradox van democratie

Als het over Israël gaat, is er één zin waaraan Anya Topolski zich zwaar ergert – één die ad nauseum wordt herhaald door Westerse politici en media: ‘Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten’. Heeft u ooit gehoord van een democratie waar slechts 50 procent van het volk stemt? De vergelijking met de Zuid-Afrikaanse Apartheid ligt om de hoe ...
CC0
Column

De Brexit is het resultaat van een verkruimelende samenleving, een gespleten land

Eind maart zou het Verenigd Koninkrijk de deur van de Europese Unie definitief achter zich dicht moeten trekken. Het is een zelf-gekozen verarmingsoperatie, zegt Matthias Somers, het resultaat van een adembenemende combinatie van dwarse koppigheid en ijdele stompzinnigheid, partijpolitieke intriges en persoonlijk gestuntel, die het l ...
© Iratxe Alvarez
Column

Niets minder dan de ziel van Europa staat op het spel

De nakende Europese verkiezingen zouden wel eens kunnen uitmonden in een bloedbad voor de pro-europese middenpartijen, vreest Ewald Engelen. Om populisme te counteren, stelde de Europese Commissie een gedragscode op voor de sociale media. Probleem: alles aan deze gedragscode is vanuit democratisch oogpunt problematisch, zo toont Engelen aan.
© Brecht Goris
Column

​Europa beschermt u tegen de mondialisering

Vandaag houdt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn tweede State of the European Union. Vorig jaar focuste hij op vluchtelingen, en riep hij de lidstaten op tot solidariteit en eenheid. Het heeft weinig zoden aan de dijk gezet. Ferdi De Ville wil Juncker helpen met een beter idee voor dit jaar.
© Brecht Goris
Column

Waarom Trump(isme) een blijver is

Er lijkt een nieuw recept te zijn gevonden voor politiek succes in deze tijden. Donald Trump, Marine Le Pen, Geert Wilders, Nigel Farage, Boris Johnson,... allemaal lusten ze een flinke portie "soevereinisme". En dat "Trumpisme" zal het politieke speelveld blijven bepalen, stelt Ferdi De Ville. 
© Brecht Goris
Column

‘Verraad, verraad, voor spijt is het te laat’

“Verraad, verraad, voor spijt is het te laat!” zingt het koor in de Geluidshuis-bewerking van The Tempest. Sinds het resultaat van het Brexit-referendum bekend raakte, dreint het liedje al dagenlang door Bieke Purnelles hoofd, van het ene oor naar het andere.
© Brecht Goris
Column

Ouderen zijn geen zondebok, maar een inspiratiebron

Als we de media en politici mogen geloven, bestaat er een zwaar generatieconflict in het Verenigd Koninkrijk, zegt Bleri Lleshi. De ouderen hebben voor de Brexit gestemd terwijl de jongeren ervoor kiezen om in de EU te blijven. De Brexit heeft het nipt gehaald, zoals je weet.
© Brecht Goris
Column

Wexit: een exodus uit de grote waarheid

Het is een beetje akelig, mensen die geloven in onwankelbare waarheden. Sterke waarden zouden we nochtans vaak goed kunnen gebruiken, maar die veronderstellen ook een dialoog en de bereidheid om naar de echte wereld te kijken.
© Brecht Goris
Column

Het spagaat van links over de Brexit

Voor vele Britse progressieven waren het frustrerende en zelfs schizofrene weken. Ze zagen zich genoodzaakt campagne te voeren om lid te blijven van een club waarvoor ze anders erg kritisch zijn. Terwijl geen enkele uitslag hun project meteen wind in de zeilen zal geven. Wat kunnen we daaruit leren?
© Brecht Goris
Column

Brexit: Afscheid van Albion?

Geert Van Istendael had iets met de Britse eilanden. Ooit. Dat is nu voorbij, zegt hij. Het superioriteitsgevoel van de Britten steunt nergens op, maar het bestaat wel degelijk en speelt een onderschatte rol in de brexit-debatten. ‘Wie ben ik dat ik de Britten ongelijk zou geven? vraagt hij zich af. ‘Daarbij, Een bre ...

Pagina's