CC0
Opinie

‘We moeten ons zorgen maken over Groenland’

De huidige klimaatmodellen schatten de invloed van Groenland op de zeespiegel veel te laag in, schrijft de Britse klimaatwetenschapper Jonathan Bamber. Hij leidde een onderzoek naar het smeltproces in de voorbije eeuw, waaruit blijkt dat de ijskap veel sneller reageert op de klimaatverandering dan wordt aangenomen.
Aline Dassel / Pixabay
Nieuws

VUB en NASA waarschuwen voor zeespiegelstijging met 44 centimeter

Zonder ernstige uitstootreductie kunnen smeltende ijskappen op Groenland en Antarctica tot 44 centimeter extra zeespiegelstijging leiden tegen 2100. Dat blijkt uit onderzoek van de NASA en meer dan zestig ijs-, oceaan- en klimaatwetenschappers.
NASA Earth Right Now (CC BY 2.0)
Nieuws

Zee rond Groenland wordt minder zout door smeltend ijs

De smeltende Groenlandse ijskap maakt de zee rond Groenland minder zout, hebben wetenschappers vastgesteld. Dat kan de visserij in Groenland maar ook het weer in Europa fors beïnvloeden.
tonynetone (CC BY 2.0)
Nieuws

Ongewoon veel branden op Groenland

Op Groenland zijn dit jaar ongewoon veel ‘bodembranden’ geconstateerd. Experts onderzoeken of de klimaatverandering hierbij een rol speelt.
© Timo Lieber
In beeld

Adembenemend ijzingwekkend. De wassende blauwe meren in de Groenlandse ijsvlakte

De Duitse fotograaf Timo Lieber maakte in samenwerking met het Scott Polar Research Institute een fotoreeks om mensen bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde. De schoonheid van de adembenemende foto’s staat in schril contrast met het probleem dat ze illustreren.
NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)
Nieuws

Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

Algengroei doet de Groenlandse ijskap sneller smelten. Door de algen absorberen sneeuw en ijs meer zonlicht. Wetenschappers van het Black and Bloom-onderzoeksproject nemen het onderbelichte probleem onder de loep.
Zeronaut

Groenland smelt steeds sneller

[caption id=”” align=”alignnone” width=”1024.0”] Bron_ UCLA[/caption] Op Groenland ligt, op Antartica na, de grootste massa ijs ter wereld.
CC BY-NC-ND 2.0 Howard Ignatius
Nieuws

Valleien onder Groenlands ijs bevorderen smeltproces

Het afsmelten van de gletsjers in Groenland verloopt nog sneller dan voorspeld. Onderzoekers ontdekten diepe valleien onder de gletsjers die hen ook landinwaarts in contact brengen met het water uit de oceaan.
Zeronaut

Huisje kopen met zicht op de Noordpool?

Gaan we met zijn allen naar het hoge noorden verhuizen door de gevolgen van klimaatverandering? Die vraag klinkt u waarschijnlijk als paranoïde in de oren. Volgens auteur en professor Laurence Smith, verbonden aan UCLA, niet helemaal.
CC BY-NC-ND 2.0 Peter Christensen
Nieuws

Groenland heeft olie niet nodig voor ontwikkeling

De visserij, toerisme en mijnbouw volstaan om de Groenlandse economie er bovenop te helpen,  meer olieboringen zijn daarvoor niet nodig. Dat staat in een onderzoek van studiebureau Rambøll  in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.
Zeronaut

Noordpool schakelt versmelting hoger

Zeronaut

Nature: Smelt Groenland kan plots versnellen

Pagina's