India verplicht voortaan providers van VPN-diensten, waar je anoniem mee kan surfen op internet, om de gegevens van hun klanten op te slaan. Dat doet vrezen voor de online privacy, met name van activisten, klokkenluiders en dissidenten.
Een Indiase rechter dwong zichzelf tot zelfstudie over homoseksualiteit. Daarna vaardigde hij een verbod uit op homogenezing. ‘Deze uitspraak gaat een verschil maken. Dat iemand als hij zich openstelt voor nieuwe inzichten, is zeldzaam.’
Bewoners van de Laccadiven, een Indiase eilandengroep, vrezen dat overheidsplannen desastreuze gevolgen zullen hebben. Maar de eilanders protesteren, terwijl ze zich ook al moeten voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. ‘Dit is een ideale samenleving op een paradijselijk eiland.’
De kans dat je een katoenen shirt draagt dat gemaakt is door dwangarbeiders, is groot. Onder meer in het zuiden van India spinnen textielarbeiders katoengaren in erbarmelijke omstandigheden. Ze worden onder meer gedwongen om op het fabrieksterrein zelf te verblijven.
‘De twee grootste democratieën ter wereld delen hun engagement voor mensenrechten, een op regels gebaseerde wereldorde, duurzame ontwikkeling en open handel’, klonk het tijdens een recente EU-India-top. Maar waarom stelt de EU zich dan geen vragen over de democratische teloorgang in India?
Europa beschikt over software die leugens opspoort in het gelaat van reizigers. India deelt persoonsgegevens van zijn burgers met privébedrijven ‘om ongekende innovatie mogelijk te maken’; het land is zelfs koploper in vele vormen van massatoezicht en is er nog trots op ook.
De Caraïbische landen nemen het heft in eigen handen en sluiten deals met landen die maar al te graag hun vaccins willen delen. ‘Ook de rijke landen zullen inzien dat wat er nu gebeurt eigenlijk niet kan.’
‘Aatmanirbhar Bharat’, Zelfvoorzienend India. Het is de naam van het economisch hulppakket dat de Indiase premier Narendra Modi dit voorjaar presenteerde. Er was onmiddellijk verwarring. Breekt Modi met zijn neoliberale economische beleid?
Eind juli keurde de Indiase regering een grote onderwijshervorming goed. Volgens premier Modi maakt ze India klaar voor de 21ste eeuw, volgens critici dient ze om jongeren en dus de samenleving van morgen een duw richting hindoenationalisme te geven. Lourens Van Haaften en Aditi Athreya analyseren het plan.
In Kasjmir leeft bij de moslimmeerderheid allang de vrees dat de Indiase overheid via demografische politiek hun grondgebied wil inpikken. Dat "Palestijns scenario" lijkt werkelijkheid te worden nu voor het eerst 25.000 nieuwe domicilie-erkenningen afgeleverd zijn. ‘De kolonisten komen eraan’, klinkt het in de Himalaya.
Wat begon als een onverwacht handgemeen langs de Indiaas-Chinese grens, groeit steeds meer uit tot een echt conflict tussen twee Aziatische grootmachten die ook volop bezig zijn zich te bewapenen. De koloniale kater over grenzen eist ook in Azië zijn tol en kost handenvol middelen die nodig zijn voor ontwikkeling of gezondheid.
‘Roei de rotte appels uit, voordat ze de hele mand infecteren.' Het was een lokale krant in de Indiase staat Karnataka die die oproep deed, verwijzend naar moslims. Want zij zouden het coronavirus verspreid hebben, een “corona-jihad” als het ware. De hindoenationalistische meerderheid in India probeert het falen van de overheid af te wentelen op ha ...