KokoDZ / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Hoe de paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

De cacao-industrie kampt met een schrijnend gebrek aan transparantie en is tegelijkertijd een van de belangrijkste aanjagers van ontbossing in West-Afrika. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van UCLouvain.
Baylor College of Medicine Children's Foundation–Malawi / Robbie Flick (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Afrikaanse leiders slaan handen in elkaar tegen hiv bij kinderen

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.
Michal Jarmoluk / Pixabay
Nieuws

Nepmedicijnen eisen elk jaar half miljoen mensenlevens in Afrika

Illegaal verhandelde geneesmiddelen maken elk jaar bijna 500.000 slachtoffers in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat blijkt uit cijfers van de Drugs- en Misdaadafdeling van de VN (UNODC).
© Arnaud Ghys
Reportage

‘Palmolieplantages zijn geen bossen’

Het Belgische palmolie- en rubberbedrijf SIAT maakt zich schuldig aan inbreuken op milieu- en mensenrechten in West-Afrika. Dat stelden enkele vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen uit Ghana, Ivoorkust en Nigeria tijdens een bezoek aan ons land. ‘Dit is landroof.’
Enough Project - Nuria Ortega/African Parks Network (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

DNA-onderzoek van slagtanden legt stropers vuur aan de schenen

Onderzoekers aan de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om stropersbendes in kaart te brengen via DNA in de slagtanden van olifanten. Met behulp van de nieuwe techniek kan men een groot deel van het in beslag genomen ivoor koppelen aan één of enkele misdaadsyndicaten.
© Alejandra Loreto
Reportage

De klimaatverandering is onverbiddelijk: ‘De zee sleurt onze doden mee’

Een vissersdorp in Ivoorkust, Lahou-Kpanda, krijgt te maken met erg onaangename gevolgen van de klimaatverandering en erosie van de kust. Het kerkhof verdwijnt er langzaam in zee. Bewoners graven hun familie preventief op, zodat hun lichamen niet voorgoed verloren gaan in een ongewenst zeemansgraf.
Warren Tyrer (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Meer extreem weer in kustgebieden door lokale ontbossing

In sommige snelgroeiende West-Afrikaanse kuststeden komen stormen en hevige onweersbuien dubbel zo vaak voor als 30 jaar geleden. Nieuw onderzoek linkt dat voor het eerst aan de lokale ontbossing.
© Omar Sanadiki
Analyse

De lucratieve drugshandel van Hezbollah in West-Afrika

De wereldwijde handel in drugs barst uit haar voegen en genereert astronomische bedragen. In Ivoorkust, een van de draaischijven van cocaïnehandel in West-Afrika, had MO* een gesprek met een insider uit de Libanese gemeenschap in Abidjan. Hij schetst een ijzingwekkend beeld van de business.
Unsplash (CC0)
Nieuws

Tropisch bos kan sneller dan gedacht herstellen

Tropische bossen die gekapt zijn voor landbouw herstellen zich verrassend snel, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Al na twintig jaar halen ze bijna 80 procent van de kwaliteit van een oeroud bos, zonder tussenkomst van de mens.
UN Women/Khristina Godfrey (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

De schaduwpandemie: geweld tegen vrouwen nam toe tijdens coronacrisis

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem, het komt ook in ons land voor. De coronapandemie heeft vrouwen extra blootgesteld aan agressie en seksuele intimidatie, blijkt uit een VN-rapport naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.
World Bank / Henitsoa Rafalia (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Amper 1 op de 7 covidbesmettingen in Afrika wordt opgemerkt

Zes op de zeven COVID-infecties in Afrika blijft onder de radar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat betekent dat er mogelijk 59 miljoen besmettingen zijn op het continent.
Jeff Attaway (CC BY 2.0)
Opinie

‘De kusten van West-Afrika zijn in gevaar’

De klimaatverandering bedreigt alle kustgebieden ter wereld, ook de West-Afrikaanse. Volgens onderzoekers van het Franse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) zijn er drie scenario’s. Slechts één garandeert een goede afloop, schrijft onderzoeker Olusegun Dada in een opiniestuk.

Pagina's