Nieuws

Kirgizische bendes nemen Chinese migranten in het vizier

Chinese migranten in Kirgizië klagen over berovingen en afpersing, ook door politieagenten die hen net zouden moeten beschermen.
Nieuws

Kirgizische presidente rijdt feilloos parcours

Bij haar aantreden als president van Kirgizië werd Roza Isakovna Otoenbajeva het eerste vrouwelijke staatshoofd in deze hoofdzakelijk door moslims gedomineerde Centraal-Aziatische regio. Haar missie was niet de minste. Ze moest het pad effenen voor een parlementaire democratie.

'Ze dwongen ons terug te keren naar Kirgizië'

De grote meerderheid van de Oezbeekse vluchtelingen, die na het geweld de grens met Oezbekistan overstaken, zijn terug in Kirgizië. Sommige Oezbeken getuigen echter dat ze niet vrijwillig weergekeerd zijn, maar dat ze gedwongen werden door Oezbeekse en Kirgizische ambtenaren.
Analyse

Etnische rellen in Kirgizië

In de zuidelijke Kirgizische stad Osj is vorige week etnisch geweld uitgebarsten, daarbij zijn minstens 191 mensen om het leven gekomen. Bendes etnische Kirgizen verjagen etnische Oezbeken en steken hun woningen in brand. Duizenden Oezbeken zijn op de vlucht geslaan en proberen de grens met Oezbekistan over te steken.
Nieuws

Roep om buitenlandse hulp Kirgizië steeds luider

Rusland en Kazachstan zijn momenteel niet van plan om troepen te sturen naar Kirgizië. Dat maakte de vertegenwoordiger van de Kirgizische interim-regering Abdygany Erkebaey bekend aan het nationale persagentschap 24.kg. De dodentol is inmiddels opgelopen tot 124.
Nieuws

Etnisch geweld in Kirgizië

De interimgegering in Kirgizië heeft de ordediensten bevel gegeven met scherp te schieten om het etnische geweld in het zuiden van het land te stoppen.
Nieuws

Nieuw regime Kirgizië vecht op veel fronten

Van stabiliteit is er twee maanden na de omverwerping van president Koermanbek Bakijev nog geen sprake in Kirgizië. In eigen land moet de nieuwe interim-regering heropflakkerende etnische brandjes blussen, vanuit verscheidene buurlanden komt er tegenwerking, en de evenwichtsoefening tussen de drie grootmachten die hun belangen willen verdedigen in ...
Karin Borgouts
Analyse

Kirgizië: Na de opstand, het dagelijkse leven

Begin april domineerde Kirgizië een week lang de internationale media. Een bloedige volksopstand verdreef Koermanbek Bakijev, een president die vijf jaar eerder zelf via zo’n volksopstand aan de macht gekomen was. De camera’s zijn intussen weer verdwenen, maar het land en de mensen blijven de moeite waard.
Nieuws

"EU en VS moeten prioriteiten Centraal-Azië herbekijken"

De EU en de VS moeten hun beleidsprioriteiten voor Centraal-Azië herbekijken, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Europa heeft bijvoorbeeld zijn houding ten aanzien van Oezbekistan versoepeld terwijl het land nog altijd de mensenrechten niet respecteert, zegt de organisatie.
Ilias Beshimov (public domain)
Nieuws

Exclusief: Gesprek met Roza Otunbajeva, de nieuwe eerste minister van Kirgizië

De voormalige Kirgizische president Koermanbek Bakijev heeft het land verlaten. Is daarmee de machtsoverdracht compleet en kan de rust weerkeren in de Centraal-Aziatische republiek? MO* vroeg het exclusief aan de nieuwe sterke vrouw in Bisjkek, Roza Otunbajeva.
Gie Goris
Nieuws

Oppositie grijpt de macht in Kirgizië

De oppositie in het Centraal-Aziatische land Kirgizië heeft de macht overgenomen en president Kurmanbek Bakijev is de hoofdstad ontvlucht. Bij de volksopstand vielen zeker 68 doden bij hevige confrontaties tussen de regering en de oppositie.
Nieuws

Persvrijheid in Centraal-Azië verder beknot

Woensdag werd een Oezbeekse fotografe veroordeeld wegens laster en vorige week werd een fototentoonstelling in Kirgizië gesloten. Het lijkt alsof deze Centraal-Aziatische ex-sovjetrepublieken overgeschakeld zijn op de vervolging van het beeld in plaats van het woord.

Pagina's