CC Nasa / IPS
Nieuws

Met gletsjers verdwijnt belangrijke buffer tegen droogte in Azië

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. 
IAEA Imagebank/Peter Waggit/IAEA (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Kirgizië gaat uraniummijnen verbieden

Het Kirgizische parlement werkt aan een langdurig moratorium op uraniummijnbouw en lijkt daarmee tegemoet te komen aan de wensen van de bevolking. Voor buitenlandse investeerders leidt het tot onzekerheid.
David Baxendale (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

1 miljard Europees geld voor Centraal-Azië: too little, too late?

De EU wil intensiever gaan samenwerken met Centraal-Aziatische landen op het vlak van ontwikkeling en veiligheid. Dat werd gezegd op een conferentie die het Slovaakse voorzitterschap van de raad van de EU samen met UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, organiseerde.
Naika Lieva (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Kirgizië zet ngo's verder onder druk

Mensenrechtenorganisaties roepen het Kirgizische parlement op een wet te verwerpen die het werk van maatschappelijke organisaties ernstig kan belemmeren. Eerder al werd in Rusland soortgelijke wetgeving aangenomen.
CC benbansal
Nieuws

Uittocht leraren holt Kirgizisch onderwijs verder uit

Jonge leerkrachten in Kirgizië verkiezen ongeschoold werk dat beter betaalt. Het lerarentekort dat zo ontstaat, weegt zwaar op de kwaliteit van het openbaar onderwijs. Met rampzalige gevolgen voor een hele generatie afgestudeerde Kirgiezen. 
US Department of Defense (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Kirgiezen zetten zich schrap voor een koude winter

Elke winter valt de stroom in Kirgizië vaker uit en wordt de energiesituatie nijpender. De minister van Energie is vorige week ontslagen, maar daar worden de kachels niet warmer van. De bevolking maakt zich al op voor maanden van bittere kou.
©CC US Air Force CC BY-NC 2.0
Nieuws

Verenigde Staten blazen aftocht uit Centraal-Azië

De Verenigde Staten hebben vorige week dinsdag de controle over een militaire basis in Kirgizië aan de lokale autoriteiten overgedragen. De Amerikaanse basis was één van de laatste in de regio en een steunpunt tijdens de oorlog in Afghanistan. Rusland en China ijverden al lang voor haar sluiting.
Attribution-NonCommercial License twiga269 ॐ FEMEN
Nieuws

Rusland aast op Kirgizische vliegvelden

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft wil eigenaar worden van de burgerluchthavens in Kirgizië. Het aast op een meerderheidsaandeel in het bedrijf dat ook eigenaar is van de huidige Amerikaanse militaire basis in Manas.
CC Thomas Depenbusch
Nieuws

Parlement in Kirgizië derde keer ontbonden

Betichtingen van corruptie aan het adres van eerste minister Zhantoro Satybaldiev hebben gezorgd voor een  ontbinding van het parlement in Kirgizië, op dinsdag 18 maart. Hoewel Ata-Meken de kleinste partij in de regerende coalitie is, heeft de coalitie nu niet genoeg zetels meer om hun meerderheid te behouden. De fractie stapte op omwille ...
Nieuws

Kirgizische bendes nemen Chinese migranten in het vizier

Chinese migranten in Kirgizië klagen over berovingen en afpersing, ook door politieagenten die hen net zouden moeten beschermen.
Nieuws

Kirgizië telt duizenden "sociale wezen"

In Kirgizië belanden duizenden kinderen in het weeshuis, ook al leven hun ouders nog, waarschuwen sociologen en psychologen. De ouders van deze 'sociale weeskinderen' verblijven vaak een lange periode in het buitenland op zoek naar werk.
Nieuws

Kirgizisch nationalisme schaadt Chinese handel

Een golf van economische nationalisme maakt het Chinese bedrijven steeds moeilijker om zaken te doen in Kirgizië. Beijing kijkt stilaan naar alternatieve partners in de regio.

Pagina's