© Konstantinakos Tsanakas
Column

Niet alles gaat voorbij, maar het leven gaat wel verder

‘Heeft jouw leven ooit stilgestaan? Dat van mij wel. Op 4 augustus 2020 om 18.08 uur.’ Radiomaakster, journaliste en MO*columniste Layla El-Dekmak en haar familie in Libanon zullen nooit meer dezelfde zijn na de ontploffing in Beiroet. Ook niet nu de camera’s op ander nieuws gericht zijn.
syrische vluchtelingen in een informeel vluchtelingenkamp in de Bekaavallei, Libanon (2017).
Nieuws

Zeven op de tien Syrische vluchtelingen willen zo snel mogelijk weg uit Libanon

De omstandigheden van het anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon gaan van kwaad naar erger. Zeven op de tien willen er zo snel mogelijk weg, en voor velen is een riskante poging om Europa te bereiken de enige uitweg.
© Marek Kowalczyk
Reportage

‘We houden van hetzelfde eten, worstelen met dezelfde problemen en hebben hetzelfde accent’

Twee wijken in de Libanese havenstad Tripoli, Jabal Mohsen en Bab el-Tabbaneh, vormden ooit één geheel. Door de Libanese burgeroorlog vielen ze uiteen en kwamen de bewoners tegenover elkaar te staan. Ze zijn intussen helemaal klaar met het geweld en proberen te bouwen aan een betere toekomst. 
Ghassan Tabet (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Libanon in de greep van cholera-uitbraak: ‘Dit is een race tegen de klok’

Cholera verspreidt zich snel in Libanon. Het is de eerste uitbraak sinds 1993, toen de dodelijke ziekte voor het eerst in het land opdook. Door een opeenstapeling van crises beschikt Libanon niet over de middelen om het virus in toom te houden.
© Marek Kowalczyk
Reportage

‘Wie weet vind ik in het verleden van ons dorp de kracht om dit gekke land te veranderen’

Hanadi Nasser (25) was al een appartement in Parijs aan het zoeken, maar besloot om toch in Libanon te blijven. Ondanks de corruptie, de mislukte revolutie, de chaos, de onleefbare stad die Beiroet geworden is. Dit is het verhaal van een jonge Libanese die weigert te geloven dat alles verloren is.
© Barrack Rima
Interview

Stripauteur Barrack Rima: ‘Bevrijding is een pad dat nooit eindigt, helemaal vrij zijn we nooit’

Met "Dans le taxi" brengt de Belgisch-Libanese stripauteur Barrack Rima een hommage aan haar geboortestad Tripoli. Het is de plek waar ze voor het eerst proefde van de mystieke poëzie van Rumi, maar ook waar ze haar genderidentiteit moest verdringen. ‘Ik wil niet eindigen als Salman Rushdie.’
© Reuters
Nieuws

Libanon zakt verder weg: amper internet, noodnummers en zelfmoordlijn onbereikbaar

Libanon verkeert in zwaar weer met stijgende voedsel- en brandstofprijzen, gebrekkige toegang tot elektriciteit en een munt die elke dag minder waard is. Nu lopen de Libanezen het risico om nog twee essentiële zaken te verliezen: internet en mobiele telefonie.  
Russell Watkins / DFID / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Libanon stuurt komende maanden tienduizenden vluchtelingen terug naar Syrië

Libanon gaat de komende maanden tienduizenden Syrische vluchtelingen uitwijzen. Onverantwoord, zeggen de VN en mensenrechtenorganisaties, wegens de belabberde veiligheids- en humanitaire situatie in Syrië.
Pixnio / Drazen Nesic (CC0)
Nieuws

‘Russische graanblokkade leidt rechtstreeks naar honger’

De Russische blokkade van graan en tarwe in de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee heeft directe gevolgen voor regio’s die honger lijden. Als er niet snel iets verandert, zullen onder meer Somalië, Kenia en Ethiopië met hongersnood worden geconfronteerd, waarschuwt het International Rescue Committee.
© Thomson Reuters Foundation / Tala Ramadan
Nieuws

Libanese ziekenzorg in chaos door exodus artsen

De economische crisis in Libanon leidt ertoe dat grote aantallen gezondheidswerkers stoppen met hun werk en op zoek gaan naar betere kansen in het buitenland. Medische instellingen blijven onderbemand achter, de zieken staan in de kou.
Anuj Taylor Strap Studios-GPO/Handout via Reuters
Nieuws

Israël tekent voor het eerst vrijhandelsakkoord met Arabisch land

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in Dubai een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is de eerste keer dat een Arabisch land zulke intense bilaterale relaties aangaat met Israël.
© Belga
Analyse

Hoe Syrië zich met captagon tot een heuse narcostaat ontpopte

Van oorlogsdrug tot politiek drukkingsmiddel. De drug captagon is vandaag voor het Syrië van president al-Assad meer dan een makkelijke inkomstenbron. ‘Al-Assad wil van zijn status als paria af, dus de boodschap is: normaliseer jullie banden met ons, of we vernietigen jullie jongeren.’

Pagina's