© Coll. Terrier
Reportage

De Franse koloniaal die verliefd werd op Marokko

Hij ligt begraven naast zijn landgenoot Napoleon, maar zijn naam doet bij weinig Europeanen nog een belletje rinkelen: Hubert Lyautey, de eerste resident-generaal van Frankrijk in Marokko. De Franse koloniaal drukte een bijzondere stempel op Marokko, honderd jaar geleden én vandaag.
© Filip Claus
Reportage

Al acht jaar voeren dorpsbewoners koppig protest tegen zilvermijn in Zuid-Marokko

Imider is ternauwernood terug te vinden op landkaarten, maar op dit piepkleine stipje op de aardbol wordt een wereldrecord gevestigd. Hier, in het Zuid-Marokkaanse Atlasgebergte, onder een kleurige berbervlag op een berg, is de langste sit-in ter wereld aan de gang.
© Kurt Deruyter
Reportage

Het soefisme voert een strijd tegen het salafisme. Ook in Europa

Kurt De Ruyter ging op zoek naar het mystieke dimensie van de islam en bezocht daarvoor verschillende soeficentra. Vandaag het kloppende hart van het soefisme in Marokko.
Loïs Savat
Reportage

Renovatie van de medina van Rabat is nefast voor het weefsel van de stad

Het oude stadscentrum van Rabat wordt gerenoveerd. Toerisme en luxeprojecten hebben er baat bij, maar voor de bevolking van de medina zelf is het allemaal wat minder rozengeur en maneschijn.
© Reuters
Reportage

Oosten Marokko in opstand tegen dodelijke steenkoolmijnen

In de Marokkaanse stad Jerada protesteren dagelijks tienduizenden mensen om vooral economische verbetering te eisen. Aanleiding voor de demonstraties waren twee dodelijke ongelukken in een van de gesloten mijnen, waar nog zo’n 3.000 mensen illegaal werken bij gebrek aan andere inkomsten.
© Sarah Van Looy
Reportage

Carpet of Life dient misbruiken in Marokkaanse tapijtensector van antwoord

De tapijtenhandel in Marokko gaat hand in hand met misbruik en bedrog. Fairtradeprojecten zoals het Belgische Carpet of Life dienen die wanpraktijken van antwoord.
© Samira Bendadi
Reportage

Kunst in Marokko: een buikdans op muziek van de Marseillaise?

Samira Bendadi reisde langs galerijen, kunstencentra en culturele projecten in Marokko. De dominante aanwezigheid van Frankrijk en de Franse taal stoorden haar, maar in een mondialiserende wereld is niets wat het lijkt. En ook dat wordt artistiek in vraag gesteld.
© Reuters
Reportage

Marokkaanse Amazigh eisen gelijkwaardigheid in Rif en Atlas

Ze hebben een eigen taal, een rijke geschiedenis en een cultuur van openheid. Maar in Marokko hebben ze geen ziekenhuizen of universiteiten en dat is volgens hen het gevolg van het feit dat ze anders zijn dan de machthebbers in de hoofdstad. Die eigenheid gebruiken de Amazigh, of Berbers, nu al maanden in protesten in de Rif en het Atlasgebergte&nb ...
© Stefaan Anrys
Reportage

Er staat een muur rond de laatste kolonie in Afrika

Kent u de Truman-show? Een film over een claustrofobische reality-soap, die zich afspeelt in een kunstmatige wereld waarin de hoofdrolspeler, uitsluitend omringd door acteurs, niet weet dat zijn dertig eerste levensjaren volledig in scène gezet zijn. Het gevoel aanbeland te zijn in een schijnwereld bekroop mij wel vaker, op doorreis door de Westeli ...
Jalil Arfaoui (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Tanger, stad zonder rust

Tanger, het scharnier tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en tussen Europa en Afrika, is in volle verandering. Het moderne Tanger bergt zijn inwoners op in volkswijken of duwt hen verder weg naar de periferie. Maar het rebelse Tanger eist het centrum opnieuw op.
© Samira Bendadi
Reportage

Marokko, aankomstland tegen wil en dank

Transitland Marokko is tegen wil en dank vestigingsland geworden. Eind 2014 werden bij een regularisatiecampagne ongeveer 20.000 migranten en asielzoekers, vooral uit Sub-Saharaans Afrika, geregulariseerd. Maar een statuut voor vluchtelingen is er nog niet, ook niet voor de Syrische vluchtelingen die na 2014 zijn aangekomen.
jbdodane (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Duurzaam drinkbaar water in Tilefraoute, Marokko

De Stad Antwerpen en Atlas Copco slaan de handen in elkaar om Tilefraoute, een dorpje in Marokko, van drinkbaar water te voorzien. Het initiatief kwam van Mohamed Sellami, die zich nog herinnert hoe hij zelf zijn familie hielp om water te halen.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.