© Charis Bastin
Column

Waarom moeten zwarte vrouwen schrijven over zwart en vrouw zijn?

'Terwijl we op de bank naar het nieuws kijken, vraag ik me van alles af. Ik ben namelijk een enorme pochemuchka.' MO*columniste Lisette Ma Neza twijfelt over waar zwarte vrouwen over moeten schrijven, en schrijft over de gedachtestroom van haar getwijfel.
© Brecht Goris
Column

Ah nee, niet nóg een artikel over Zwarte Piet...

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn er weer. Met Sinterklaas heeft Anya Topolski niet echt een probleem, maar wel met de figuur van Zwarte Piet. Topolski blikt terug op twee jaar strijd tegen Zwarte Piet en ziet verandering, vaak dankzij onzichtbare heldinnen. 
© Brecht Goris
Column

Zielsnomaden

Bijna twee jaar woont Warda El-Kaddouri ondertussen in het land van drop en stroopwafels, in de stad van eindeloze grachten en ontelbare fietsen. Ze blijft zich verbazen over het gemak waarmee ze België heeft achtergelaten.
© Brecht Goris
Column

Verhalen die een honger stillen

MO*columniste Aya Asabi wil de geluidsmuur overstijgen. Ze wil verhalen brengen die gezond zijn, niet toxisch, die echt zijn, met echte mensen en dingen die echt gebeuren. En niet de dingen zoals we ze verwachten, zoals we er een construct van hebben gebouwd in ons hoofd.
© Brecht Goris
Column

Bekentenissen van een gentrifier

‘Waar ik passeer, daar laat ik een spoor van slow drip koffiebars en kunstgalerijen achter’, zegt Bie Vancraeynest in haar maandelijkse column. ‘Ik ben de mens geworden dominante middenklasser.’
© Brecht Goris
Column

Wij willen die slonzige, ruziënde, spartelende democratie

‘We zijn zo geschrokken van Troef en Brexit, dat we de democratie herontdekken’, schrijft columnist Geert Van Istendael. Mensen willen weer méér politiek, niet minder. 
© Brecht Goris
Column

Een ontoegankelijke wereld binnentreden

Catherine Vuylsteke was in deze column van plan om over Syrië te schrijven, maar het moest heel onverwacht ergens anders heen. Naar een zomerse late ochtend in Haarlem, en naar een man die niet meer is maar erg zal worden gemist. RIP, Joost Zwagerman (52).
© Brecht Goris
Column

Straks bootvluchtelingen op Nederlandse stranden?

‘Naast de te vaak voorkomende vriendjespolitiek en de heropleving van het populisme, de personencultus, het nationale elftal en de filmindustrie, hebben Venezuela en België nog een paar zaken gemeenschappelijk’, zegt MO*columnist Orlando Verde. ‘Een grens met het Koninkrijk der Nederlanden, bijvoorbeeld’.
© Brecht Goris
Column

Het Minder van Wilders: bres in de dijk van de democratie

Minder, minder, de Haagse volksvergadering bleef dat ene woordje scanderen. Geert Wilders stelde drie vragen: Willen jullie meer of minder Europese Unie? Meer of minder PvdA? En dan: Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen? Er leek geen eind te komen aan het enthousiaste koor van minder, mi ...
Bart Lasuy
Column

Nederland Gidsland

Een jongen van 18 zet Nederland in rep en roer. Mauro komt uit het zuiden. Het zuiden van Nederland, dat hoor je aan zijn zachte Nederlandse g. Hij kwam ooit uit dat andere zuiden, uit dat land onder de evenaar dat er uitziet als een puzzelstukje, Angola.