© Panos / Andrea Gjestvang
Boek

Hebben we romans nodig om empathie te voelen?

We spreken over vluchtelingenstromen en een asielcrisis, over verre oorlogen en over geschiedenis als een abstract gebeuren. Wat over het hoofd gezien wordt, is dat elke vluchteling een mens is, met een complex verleden en een gecompliceerde toekomst. Hebben we romans nodig om empathie te voelen?
junaidrao (CC BY-NC-ND 2.0)
Recensie

Sterke vrouwen doen Pakistan draaien

De perfecte quizvraag: noem drie belangrijke Pakistaanse vrouwen. Iedereen zal zeker Malala Yousafzai invullen. De sterke ploegen herinneren zich Benazir Bhutto. Maar wie geraakt verder? Toch is er geen gebrek aan "straffe madammen" in de 68-jarige geschiedenis van Pakistan.
US Marines (CC BY-NC 2.0)
Recensie

Afghanistan, of het einde van een oorlog die gewoon doorgaat

De Navo beëindigt eind 2014 haar gevechtsmissie in Afghanistan. Dat betekent niet dat de laatste westerse soldaat het land verlaat, maar het is wel een goed moment om dertien jaar westerse interventie te evalueren. We voerden oorlog tegen de verkeerde vijand, besluit Carlotta Gall.
Boek

Hoe wordt je stinkend rijk in het nieuwe Azië?

Mohsin Hamid behoort tot de beste schrijvers van Zuid-Azië en dat bewijst hij met deze derde roman – de tweede in Nederlandse vertaling. Hamid hanteert het sjabloon van een zelfhulpboek om het verhaal van zijn twee hoofdpersonages te ontwikkelen. De zelfhulpstijlfiguur laat Hamid toe een striemende aanklacht tegen de Pakistaanse maatschappij neer t ...