Boek

Literaire tips om 2021 door te komen (of om je geliefden daarbij te helpen)

Goede voornemens, lockdownverveling of te veel tijd om te temmen: alle redenen zijn goed om een boek open te slaan. Oud-hoofdredacteur Gie Goris deelt alvast graag de schoonheid, beklemming en verhelderende inzichten die hij in deze boekenstapel vond. Steek de lichtjes aan, schenk nog een glaasje wijn in, lees, en geniet.
Recensie

Welkom in het paradijs

In Welkom in het paradijs brengt Tineke Bennema de lezer dichterbij het alledaagse leven in de bezette Westelijke Jordaanoever. Centraal in het boek staan de dagelijkse verzuchtingen en vreugdemomenten van de personages, waarbij de bezetting steeds het decor vormt.
Boek

Breaking the silence

De Israëlische organisatie Breaking the Silence is in 2004 opgericht door veteranen van het Israëlische leger. Met het gelijknamige boek, nu ook vertaald in het Nederlands, verzilvert ze haar mission statement: getuigenissen vastleggen van Israëlische soldaten die in de Bezette Palestijnse Gebieden hun legerdienst hebben gedaan.
Recensie

The Taste of Freedom

Wat is vrijheid? Die vraag stelde Jan Beddegenoodts aan Palestijnen in bezette gebieden en aan Israëli's op rave parties in de woestijn. De jonge filmmaker kwam op het geniale idee om beide extremen te laten zien in de documentaire 'The Taste of Freedom': een gewaagd project en tegelijk een indrukwekkend debuut.
Recensie

De kaartenbijbel van Israël en de Palestijnse gebieden

Atlas of the conflict is een van de opmerkelijkste boeken over de Israëlisch-Palestijnse kwestie van de afgelopen jaren. Aan de hand van driehonderd kaarten en een uitgebreid lexicon geeft architecte Malkit Shoshan de geschiedenis van het conflict weer. Via territoriale analyse onderzoekt ze de parallelle processen waarbij ‘Israël werd opgericht en ...
Boek

Voetnoten in het Midden-Oostenconflict

In 1956 schoten Israelische soldaten het Gazaanse Khan Yunis en Rafah, de grensstad tussen de Palestijnse Gazastrook en Egypte, 111 Palestijnen dood. In de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict is dit bijna een vergeten voetnoot.
Boek

'Israël zal ooit in de pas moeten lopen'

De klok tikt verder, zo besluit politicoloog en publicist Bilal Benyaich, Belg met Marokkaanse roots, zijn goed gedocumenteerde boek Europa, Israël & de Palestijnen. Daarin beschrijft Benyaich hoe het Europees buitenlands beleid ten aanzien van het Midden-Oostenconflict een totale mislukking werd.