Catherine Wilson / IPS
Nieuws

Mijnbouwgigant moet zich verantwoorden in Papoea-Nieuw-Guinea

Meer dan honderd inwoners van de omgeving van een verlaten kopermijn in Bougainville hebben een klacht ingediend tegen mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Ze houden het bedrijf verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling tussen 1972 en 1989.
The Commonwealth / flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Eilandengroep Bougainville slaat weg naar onafhankelijkheid in met nieuwe president

Met Ishmael Toroama wordt de nieuwe president van Bougainville, de autonome regio die deel uitmaakt van Papoea-Nieuw-Guinea. Daarmee koos de regio voor een voormalige revolutionaire strijder in de burgeroorlog. Toroama moet nu de gesprekken met Papoea-Nieuw-Guinea in goede banen leiden.
Greens MPs (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Steeds meer pogingen tot zelfdoding in Australisch vluchtelingenkamp

Steeds meer asielzoekers en vluchtelingen die vastzitten op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea verminken zichzelf of ondernemen pogingen tot zelfdoding. Het is een teken van de steeds slechtere gezondheidszorg voor de vluchtelingen, stellen Amnesty International en de Australische Vluchtelingenraad.
Venson Kuchipudi CC BY-NC 2.0
Nieuws

Gratis onderwijs op Fiji succesvol, maar banen volgen niet

De Zuid-Pacifische landen Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea slagen er goed in om meer kinderen op de schoolbanken te krijgen. De arbeidsmarkt volgt echter onvoldoende om de geschoolde jongeren een uitzicht te bieden op een stabiele baan.
facebook.com/behrouz.boochani
Nieuws

Behrouz Boochani over het leven in een Australisch detentiecentrum: 'Ik schrijf de geschiedenis van deze gevangenis'

Vanuit een Australisch detentiecentrum op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus, zet de gevluchte Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zijn werk voort. Hij trekt daarmee de aandacht van media wereldwijd. 'Ik schrijf de geschiedenis van deze gevangenis.'
Jeremy Weate (CC BY 2.0)
Nieuws

Vrouwen in Bougainville proberen “verloren generatie” te redden

Ook Bougainville, een semi-autonome eilandengroep ten oosten van Papoea Nieuw Guinea, heeft zijn verloren generatie. Deze jongeren moeten niet alleen op zoek naar werk, maar ook naar een identiteit en doel in het leven.
AK Rockefeller (CC by-sa 2.0)
Nieuws

West-Papoeaanse vrijheidsstrijder zoekt steun in Afrika

De Indonesische provincies Papoea en West-Papoea voeren al jaren een verbeten onafhankelijkheidsstrijd. Als een soort internationale lobbyist bezoekt hun bekendste leider Benny Wenda nu verschillende Afrikaanse landen om er de Papoeaanse zaak te bepleiten.
CC by-nc-nd 2.0
Nieuws

Corruptie bedreigt Pacifische regenwouden

De commerciële, vaak illegale houtkap vormt een steeds grotere bedreiging voor de uitgestrekte regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden. Vaak effenen corruptie en fraude er het pad voor industriële ontginning.
Hernán Pérez Aguirre (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Houtbedrijven frauderen op grote schaal in Papoea-Nieuw-Guinea

Buitenlandse houtkapbedrijven ontduiken honderden miljoenen euro's aan belasting op Papoea-Nieuw-Guinea. Ze doen dat door te frauderen met hun boekhouding, stelt het Oakland Institute in een recent verschenen rapport.
Christopher Michel (CC BY 2.0)
Nieuws

Clans in Papoea-Nieuw-Guinea voeren nu ook oorlog met moderne wapens

In Papoea-Nieuw-Guinea woeden tientallen stammenoorlogen die de veiligheid van de bevolking steeds meer ondermijnen. Hoe langer hoe meer zijn er naast traditionele, ook hoogtechnologische aanvalswapens in het spel.
Taro Taylor (CC BY 2.0)
Nieuws

Tuberculose neemt toe in Papoea-Nieuw-Guinea

Vandaag is het Wereldtuberculosedag en waar elders in de wereld het aantal tuberculosegevallen afneemt, verergert groeiende resistentie de epidemie op Papoea-Nieuw-Guinea. Gezondheidswerkers spreken van een noodsituatie op het eiland in de zuidwestelijke Pacifische Oceaan.
Curtis Perry (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Corruptie grootste obstakel ontwikkeling Papoea-Nieuw-Guinea

Corruptie, het grootste obstakel voor sociaaleconomische ontwikkeling wereldwijd, heeft een grote impact op Papoea-Nieuw-Guinea. Grondstoffenrijkdom leidde tot een economische groei van 8 procent in 2012, maar het land blijft qua ontwikkeling ver achter.

Pagina's