© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
Pexels /  Karolina Grabowska (CC0)
Nieuws

Crypto-debacle doet ook in Afrika heel wat dromen uiteenspatten

‘Hallo, West-Afrika!’, had mede-oprichter Sam Bankman-Fried nog getweet, enkele dagen voordat het cryptoplatform FTX overkop ging op 11 november. Het was zijn laatste knipoog naar een regio waar een groeiend aantal keukentafelbeleggers hun spaargeld en vertrouwen in FTX hadden gestopt.
© Reuters
Analyse

VS lonken naar Zuidoost-Azië en komen zo op het terrein van China én Rusland

Een charmeoffensief. Zo kan je de tussenkomst omschrijven van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de Asean-top vorig weekend. Hij wil nauwer samenwerken met het blok van Zuidoost-Aziatische landen en hoopt de invloed van China in de regio te counteren. 
© Thomson Reuters Foundation / Zakir Hossain Chowdhury
Reportage

Bij gebrek aan land leven en sterven Bengalezen op het water

Woongebieden worden in Bangladesh aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommige gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
Geoff / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Maleisië wil strafmaat bepalen met behulp van kunstmatige intelligentie

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in het rechtssysteem is wereldwijd in opmars. Maleisië rondt net een landelijke test af waarbij een digitaal systeem de strafmaat aanbeveelt. Critici zeggen dat kunstmatige intelligentie geen partij is voor het beoordelingsvermogen van menselijke rechters.
Marco Verch Professional (CC BY 2.0)
Nieuws

Wordt digitale controle het nieuwe normaal na de pandemie?

Van contact tracing tot gezichtsherkenning: veel overheden deden tijdens de pandemie beroep op technologie om levens te redden. Maar wordt die digitale controle wel weer afgebouwd, nu het virus bedwongen lijkt?
Ichigo121212 / Pixabay
Nieuws

Steeds meer landen schaffen de doodstraf af

Ondanks de pandemie voerden achttien landen in 2020 executies uit, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Amnesty International. Toch is de toon van het rapport optimistisch: steeds meer landen schaffen de doodstraf af en het aantal executies ligt wereldwijd historisch laag.
© Charis Bastin
Column

De wereld is een dorp, waarin weinig met mekaar wordt gepraat

Het is moeilijk om vandaag een ander thema uit de kast te halen dan het virus dat niet coronavirus heet, schrijft Bert Gabriëls in zijn column. Wat we in ieder geval geleerd hebben, is dat de wereld in ieder geval niet ons dorp is geworden. In één en hetzelfde dorp hadden we nooit zoveel keer na mekaar dezelfde fouten gemaakt.
China News Service / YouTube / www.youtube.com/watch?v=xOz60CzBnPA
Nieuws

Coronavirus kan voorwendsel zijn voor meer surveillance

De uitbraak van het coronavirus heeft autoriteiten uit China en Rusland in staat gesteld de surveillance te versterken en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen, zeggen experts in digitale rechten. Het risico bestaat dat de maatregelen ook in de toekomst van kracht zullen blijven, ook als de epidemie voorbij is.
Takeshi Fujisawa / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Snelle groei megasteden bedreigt bossen

Tegen 2050 zal naar schatting twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Dat zet een enorme druk op de omliggende bossen, die gerooid worden om in de dagelijkse energiebehoeftes van de miljoenen stedelingen te voorzien, en voor landbouw.
Christoph Scholz CC BY-SA 2.0
Nieuws

Singapore werkt aan draconische fakenewswet

Singapore werkt aan een wet die het mogelijk maakt “correcties” te eisen van content die waar ook ter wereld gehost wordt. Daar is alleen voor nodig dat een minister constateert dat een bewering die in Singapore gecommuniceerd is, niet klopt en dat correctie in het in het publieke belang is.
CC Thong Vo / Unsplash
Opinie

Tabaksindustrie richt pijlen op Aziatische vrouwen

De tabaksindustrie zoekt nieuwe markten en richt zijn pijlen op vrouwen en meisjes in Azië. Regeringen moeten zich daartegen te weer stellen.

Pagina's