Nieuws

Tadzjikistan vreest toevloed Afghaanse vluchtelingen

Tadzjikistan vreest dat het veel meer vluchtelingen zal moeten opvangen als gevolg van het militaire offensief in Afghanistan. Het land slaagt er nu al niet in om zo'n vijfduizend Afghaanse vluchtelingen te helpen.
Nieuws

Tadzjieks parlement blijft in handen van president

Bij de parlementsverkiezingen van zondag in het Centraal-Aziatische Tadzjikistan behoudt de Tadzjiekse Democratische Partij van het Volk (HDKT) van president Emomali Rakhmon volgens de eerste resultaten haar volstrekte meerderheid. De oppositie maakt gewag van grote fraude.
Nieuws

Persvrijheid in Centraal-Azië verder beknot

Woensdag werd een Oezbeekse fotografe veroordeeld wegens laster en vorige week werd een fototentoonstelling in Kirgizië gesloten. Het lijkt alsof deze Centraal-Aziatische ex-sovjetrepublieken overgeschakeld zijn op de vervolging van het beeld in plaats van het woord.
Analyse

Getouwtrek om water in Centraal-Azië

Op maandag 17 januari brak een vuurgevecht uit tussen grenswachters van de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizstan en Oezbekistan. De groeiende spanningen tussen de Centraal-Aziatische landen zijn sterk gelinkt aan een falend waterbeleid.
Nieuws

Centraal-Azië: falende economieën zorgen voor instabiliteit

Gastarbeiders uit zwakke Centraal-Aziatische economieën zijn zwaar getroffen door de economische crisis. De International Crisis Group (ICG) waarschuwt voor sociale en politieke onrust in Tadzjikistan, Kirgizstan en Oezbekistan.
Nieuws

Instroom van taliban in Tadzjikistan?

Sinds de dood van voormalig Tadzjieks minister Mirzo Zijojev afgelopen week, stijgt de ongerustheid in de internationale gemeenschap over de instabiliteit in de regio nabij de grens met Afghanistan.
Nieuws

Aidsprobleem groeit in voormalige Sovjet-republieken

Het aantal HIV-besmettingen in Centraal-Azië is in vijf jaar tijd sterk gegroeid. Het virus treft vooral drugsverslaafde, werkloze, jonge mannen tussen 20 en 29 jaar. Regeringen en niet-gouvernementele organisaties in de regio maken zich zorgen.
Analyse

De voorposten van tirannie liggen in Centraal-Azië

De tweede ambtstermijn van George Bush moet zorgen voor de verspreiding van vrijheid en democratie, zegt Condoleezza Rice. Iran en Noord-Korea staan bovenaan haar lijst. Zimbabwe, Cuba, Wit-Rusland en Birma zijn de nieuwkomers. Aangezien de Amerikaanse inlichtingendiensten de voorbije jaren wel meer steken lieten vallen (9/11, massavernietigingswap ...