petalouda62 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

In de Kaspische Zee stijgt de zeespiegel niet, maar daalt ze

Het waterniveau van de Kaspische Zee kan negen tot achttien meter zakken tegen het einde van deze eeuw. Dat berekenden wetenschappers, die vrezen voor de ecologische en geopolitieke gevolgen voor de regio. Een significante daling van de zeespiegel kan even verwoestend zijn als een stijging.
Mr.TinDC (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Eritrea op eerste plaats van minst vrije landen voor journalisten

In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
CC Nasa / IPS
Nieuws

Met gletsjers verdwijnt belangrijke buffer tegen droogte in Azië

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. 
David Baxendale (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

1 miljard Europees geld voor Centraal-Azië: too little, too late?

De EU wil intensiever gaan samenwerken met Centraal-Aziatische landen op het vlak van ontwikkeling en veiligheid. Dat werd gezegd op een conferentie die het Slovaakse voorzitterschap van de raad van de EU samen met UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, organiseerde.
Nieuws

Turkmenistan wil Iran overtroeven met Kaspische vloot

Turkmenistan is hard op weg de Iraanse marine voorbij te streven op de olierijke Kaspische Zee. Het land wil na Rusland de sterkste zeemacht worden.
Nieuws

Kazachstan en Turkmenistan vrezen geen Arabische lente

De komende drie maanden houden drie voormalige Sovjetrepublieken verkiezingen: Kazachstan, Turkmenistan en Rusland. Dat de stem van het volk in Rusland waarschijnlijk nog het meest zal worden gerespecteerd, zegt veel over die andere twee landen rond de Kaspische Zee.
Nieuws

Tunesië intimideert voormalige politieke gevangenen

De Tunesische regering moet stoppen met het intimideren van voormalige politieke gevangenen. Dat zeggen de mensenrechtenorganisaties Amnesty International (AI) en Human Rights Watch (HRW) in twee gisteren (woensdag) verschenen rapporten.
Nieuws

Toestand Turkmeense gevangenissen zorgwekkend

Fysiek geweld, overbevolking en ziektes teisteren de gevangenissen van het Centraal-Aziatische land. Dat staat te lezen in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie Turkmen Initiative for Human Rights (TIHR) samen met de Turkmenistan’s Independent Lawyers Association (TILA) gepubliceerd heeft.
Nieuws

President van Turkmenistan aan de operatietafel

Turkmenistan heeft er een nieuwe kankerkliniek bij. Het ziekenhuis inwijden door de eerste operatie door het staatshoofd zelf te laten uitvoeren? Prima idee, aldus de president.
Gie Goris
Nieuws

Turkmenistan bouwt een groot kunstmatig meer

Meer dan tachtig procent van Turkmenistan bestaat uit woestijngebied. President Berdymukhamedov wil daar verandering in brengen door zijn Golden Age Lake Project. Het Belgische ENEX is betrokken bij dit gecontesteerde megaproject.
Gie Goris
Nieuws

Politieke tegenstand of crimineel verzet in Turkmenistan?

Bij een confrontatie tussen de Turkmeense veiligheidsdiensten en een criminele bende zijn verschillende agenten gedood. De Turkmeense president Kurbanguly Berdymukhamedov gaf dat gisterenavond toe. De oppositie denkt echter dat Berdymukhamedov de feiten naar zijn hand zet.
Gie Goris
Nieuws

Belgische interesse voor dictatoriaal Turkmenistan

(ASJCHABAD) Karel De Gucht bezocht op 11 en 12 december Turkmenistan, het meest geïsoleerde en dictatoriale land in Centraal-Azië. Volgens De Gucht is de nieuwe president bezig met een voorzichtige opening, al verwacht de minister van Buitenlandse Zaken niet dat de democratie binnenkort zal uitbreken in Asjchabad.

Pagina's