Stuart Rankin / NASA Earth Observatory / Wikimedia (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Plaatst Europa handelsbelangen boven groene beloftes?

Om écht komaf te maken met eurocentrisme is er meer nodig dan traditionele handelsrecepten met een groene saus, schrijft beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen Wies Willems. Als het de EU menens is met meer gelijkwaardige relaties, moeten handelsinstrumenten worden ingezet als hefboom voor waardecreatie.
Steven Depolo / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

‘Belgische ontwikkelingssamenwerking nog te vaak paternalistisch’

Ontwikkelingssamenwerking moet evolueren naar volwaardige partnerschappen, stelt een nieuw VUB-rapport waarin de sector scherp wordt geanalyseerd. ‘Koloniale patronen zijn nog steeds ingebed in het Belgische model voor ontwikkelingssamenwerking.’
Dave Photoz / unspalsh.com
Analyse

Is Europa’s antwoord op China’s Nieuwe Zijderoute meer dan ‘een druppel in de oceaan’?

De Global Gateway moet het Europese alternatief worden voor de Chinese Nieuwe Zijderoute. Door 300 miljard euro te investeren in infrastructuurprojecten over de hele wereld hoopt de Europese Unie haar geopolitieke positie te versterken. ‘We moeten onze beloften overtreffen.’
© Yves Herman / Reuters
Interview

‘Vroeg of laat moet het over herstelbetalingen gaan’

Zij is cd&v-politica en voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Hij is mensenrechtenactivist en directeur van de ngo Africa Reconciled. Els Van Hoof en Pascal Mugaruka, twee ervaren rotten met een hart voor Congo. ‘Natuurlijk is Congo geëvolueerd, en onze relatie moet mee evolueren.’
© Bart Lasuy
Commentaar

‘Er is meer dan één dollar per Congolees nodig om het Centraal-Afrikaanse woud in stand te houden’

Het Congolese woudbassin huisvest de krachtigste long ter wereld. MO*journalist John Vandaele onderzocht hoeveel middelen er worden vrijmaakt om het onmetelijke woud te beschermen. De hamvraag: kunnen de Congolezen hun welvaart opkrikken zonder dat ze hun kwetsbare bossen kappen? Enkele slotbeschouwingen.
Pixabay
Nieuws

Belgen zijn sterk voorstander van een doortastend en sociaal klimaatbeleid

Naar jaarlijkse gewoonte trapt ngo-koepel 11.11.11 zijn herfstcampagne op gang met de lancering van de Barometer van de Internationale Solidariteit, een online bevraging van 1000 Belgen. Daaruit blijkt onder meer dat de Belgen sterk voorstander zijn van een doortastend maar sociaal klimaatbeleid.
© Joeri Mertens / 11.11.11
Opinie

‘0,7% investeren in een betere wereld is geen idealisme, het is een noodzaak’

De wereld beweegt zich van crisis naar crisis. Nog nooit waren de internationale uitdagingen zo groot. Volgens 11.11.11-directeur Els Hertogen ligt de oplossing in meer investeren in internationale solidariteit. Hoog tijd dus dat België 0,7% van het BNP besteedt aan ontwikkelingssamenwerking.
European Parliament / Flickr (CC BY-NC-ND 4.0)
Nieuws

Trendrapport 11.11.11: ‘De meest fundamentele crisis is het crisisbeleid’

Een gezondheidscrisis, het klimaat in nood, economische instabiliteit: opeenvolgende problemen vagen de vooruitgang van de afgelopen decennia in sneltempo van tafel. ‘Hoe langer deze crisissen vrij spel krijgen, hoe hoger de prijs oploopt’, zegt 11.11.11 in het zopas gelanceerde trendrapport 2022.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
© FairTradeGemeente
Opinie

‘Kiezen voor FairTrade is geen partijpolitieke keuze’

Coördinator Bianca De Wolf verwelkomt op de World FairTrade Day het Kempense Hulshout als tweehonderdste FairTradeGemeente. 'Het is een menselijke houding waarbij Vlaamse gemeenten en hun inwoners er expliciet voor kiezen om andere mensen niet uit te buiten.'
Afandi Ahmad Syaikhu / Pixabay
De Ontwikkelaars

Zorgplicht moet gaan om gerechtigheid en herstel

Een zorgplicht voor bedrijven is dringend nodig om de destructieve impact van bedrijven op mens en planeet te stoppen. Maar het Europese wetsvoorstel dat sinds februari op tafel ligt lijkt eerder geschreven op maat van managers en consultants, schrijft MO*Ontwikkelaar Wies Willems.
© Belga
De Ontwikkelaars

‘Het belang van het kind moet vooropstaan bij de aanpak van kinderbedelarij’

Brussel wil met een actieplan kinderbedelarij aanpakken. MO*ontwikkelaar Mieke Schrooten is voorzichtig hoopvol, maar waarschuwt ook voor de valkuilen. Want het plan dreigt vooral iets te doen aan de zichtbaarheid van kinderbedelarij, en minder aan de structurele oorzaken ervan.

Pagina's