De Ontwikkelaars

Sociaal werk gaat over mensen bijstaan, niet over hen proberen te veranderen

Sociaal werkers moeten de structurele barrières veranderen die mensen in armoede duwen. Maar hoe gaat dat in de praktijk? MO*ontwikkelaar Mieke Schrooten put inspiratie uit het werk van Michal Krumer-Nevo. Die betoogt om mensen in armoede bij te staan en hun vooral niet te proberen veranderen.
© Wies Willems
De Ontwikkelaars

De illusie dat bedrijven uit zichzelf mensenrechten zullen respecteren wordt eindelijk doorprikt

Multinationals aansprakelijk stellen voor mensenrechtenschendingen is een zaak van historische (klimaat)rechtvaardigheid. De geesten rijpen voor bindende regels. Toch blijft de Noord-Zuid-breuklijn moeilijk te overstijgen in onderhandelingen, stelt MO*Ontwikkelaar Wies Willems vast.
Asian Development Bank/ Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

‘Maken we niet beter komaf met hulp die koloniale patronen voortzet?’

Het boek “Van liefde naar rechtvaardigheid” van 11.11.11-directeur Els Hertogen vertoont enkele blinde vlekken volgens ontwikkelingsexpert Jan Orbie. Maar vooral: de kerngedachte is ondertussen een halve eeuw oud, en dat doet vragen rijzen over de originaliteit en slagkracht van de boodschap.
Verenigde Naties (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Ontwikkelingssamenwerking is dood. Leve de Internationale Solidariteit?

Iedereen lijkt af te willen van ontwikkelingssamenwerking. Het is immers de hoogste tijd om internationale solidariteit te dekoloniseren. Maar de begrippendiscussie spant de kar voor het paard, en dat is niet onschuldig, argumenteert MO*medewerker Gie Goris.
Worldbank / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Ontginning in de naam van ontwikkeling?

Hoezeer de doelstelling “verduurzaming van de mijnbouwsector” ook wringt, in het debat over grondstoffen en ontwikkeling in het globale Zuiden blijft het het beleid sturen van internationale instellingen, schrijft mijnbouwexpert Wies Willems. Het is hoog tijd voor nieuwe agenda’s.
GCIS / GoverrnmentZA / Flickr (CC BY-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Een pandemie bestrijd je niet met vaccinnationalisme

De rijkste landen hebben tot nog toe prioriteit aan zichzelf gegeven bij het vaccineren. Dit “vaccinnationalisme” is echter geen binnenweg naar vrijheid, het is een omweg, schrijft Tom De Herdt. Een globale strategie om met deze crisis om te gaan, is dan ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang.
Asian Development Bank / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Raakt Belgische ontwikkelingssamenwerking voorbij de klassieke Noord-Zuidverhouding?

De Belgische ontwikkelingssamenwerking werkt hard aan de modernisering van haar werking. Geen ander donorland voert bijvoorbeeld een dergelijk doorgedreven strategisch overleg, stelt Melanie Schellens vast. Maar ook vandaag vertoont de sector nog te veel een eenzijdige Noord-naar-Zuidbeweging.
M-Rwimo / wikimedia (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Kan een democratisch deficit helpen om hardnekkige ongelijkheden te bestrijden?

Hoe kan je hardnekkige ongelijkheden gebaseerd op ras, klasse of geslacht aanpakken? Moet het systeem zélf omver, als ongelijkheden structureel zijn ingebouwd? Tom De Herdt las er meer over in een recent boek over gendergelijkheid waarin drie onderzoekers een antwoord op deze vraag formuleren.
UN Women/Ryan Brown (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Om de informele economie te doorbreken is meer analyse en vertrouwen nodig

Sociale bescherming en meer weerbaarheid voor werkers in de informele economie zijn extra belangrijk nu steeds duidelijker wordt wat de economische impact van de pandemie wordt, zegt Melanie Schellens. ‘De vicieuze cirkel van oorzaken en gevolgen in de informele economie moet worden doorbroken.’
CIMMYT / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

We zijn allemaal landen in “verkeerde ontwikkeling”

Over ontwikkelingssamenwerking valt veel op- en aan te merken. Maar door één van de instrumenten van internationale solidariteit af te schaffen lossen we het probleem niet op. Tom De Herdt plaatst de eis van 0,7 procent aan ontwikkelingssamenwerking in het originele kader van de resolutie van 1970, die hoewel verouderd, superactueel blijf ...
Clement Falize / Unsplash (CC0)
De Ontwikkelaars

Wie is Corona?

Vanuit middeninkomenslanden bekeken is COVID-19 een welvaartsziekte die we onszelf hebben aangedaan, schrijft MO*ontwikkelaar Tom De Herdt. Het wordt hoog tijd om te weten te komen wat voor hij/zij/x corona precies is, en wat hem/haar/het drijft. Want dát is wel de eerste stap naar inzicht in hoe het nu verder moet.
Geert Van Pamel / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
De Ontwikkelaars

Hoe blijft de Belgische ontwikkelingssamenwerking relevant?

De Belgische ontwikkelingssamenwerking staat weer op de kaart. De nieuwe regering gaf aan dit beleidsdomein verhoudingsgewijs ruim plaats en morgen publiceert het ontwikkelingscomité van de OESO haar rapport over de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Melanie Schellens kon het document al inkijken.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.