© Julianne Van Pelt
Wereldblog

De relatie tussen klimaatverandering en gendergelijkheid wordt steeds duidelijker in Kenia

Journaliste Julianne Van Pelt verbleef een tijdlang in Kenia, waar ze als projectassistent vrijwilligerswerk deed in een opvanghuis voor vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk of seksueel geweld. ‘Naast de zorg voor de mens staat ook die voor de natuur centraal.’
© Michiel Pauwels
Wereldblog

Gemeenschapsdienst in Rwanda: ‘Umuganda is meer dan gezamenlijk infrastructuurwerken uitvoeren’

In Rwanda komen maandelijks duizenden mensen samen voor de ‘Umuganda’, de gemeenschapsdienst. Die heeft officieel tot doel om de sociale cohesie binnen gemeenschappen te versterken en breuklijnen te ontwarren. Maar er zijn ook kritische bedenkingen te maken, merkt wereldblogger Michiel Pauwels op.
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Wie investeert mee in het businessplan van boer Ibrahima?

Na acht jaar geloven in sociaal investeren, ondernemerschap als motor van ontwikkeling en nog wat mooie principes op een hoop, kreeg sociaal ondernemer en wereldblogger Halewijn Timmerman een uitgekiend businessplan voorgeschoteld.
© Kris Janssens
Wereldblog

Uit de biecht

Het Cambodjaanse stadje Siem Reap zoekt aansluiting met de ‘moderne’ wereld en in 2020 werden heel wat infrastructuurwerken opgestart. Stiekem hoopt Kris Janssens dat het kleine steegje met zijn favoriete uitgangsplek af en toe toch nog eens ouderwets onder water loopt.
© Gijs Justaert
Wereldblog

Zonder papieren heb je geen sociale bescherming in de Dominicaanse Republiek

De coronacrisis heeft hard toegeslagen in Latijns-Amerika en de Caraïben. Sommige landen zoals de Dominicaanse Republiek zijn er beter vanaf gekomen dan andere landen zoals Peru. In heel de regio is duidelijk geworden hoe fragiel de sociale bescherming is, schrijft Gijs Justaert van de ngo WSM.
© Wouter Elsen
Wereldblog

Ik haalde mijn rekening helemaal leeg en kocht 300 kippen

300 kippen, met zoveel stuks pluimvee begon Wereldblogger Halewijn Timmerman zes jaar geleden na zijn stage in Senegal een lokale kippenkwekerij. Een avontuur waaruit een positief ondernemend verhaal groeide.
© Inte De Vuyst
Wereldblog

Terwijl we in België Leopold van zijn sokkel slaan, gaat de kolonisering van de publieke ruimte in Senegal onopgemerkt verder

In Senegal zie je geen standbeelden van Leopold II in de publieke ruimte. Wel een lappendeken aan ontwikkelingsprojecten, economische afhankelijkheden en invloeden van het oude moederland. De dekolonisering van de publieke ruimte in de ex-kolonies blijft dode letter.
(c) Sophie Gueye
Wereldblog

COVID-19 als medicijn voor scheefgegroeide Noord-Zuidverhoudingen

De Senegalese autoriteiten konden zeer snel leren van de corona-escalatie in China en het gebrek aan leiderschap in de Europese Unie. Corona kan de klassieke verhoudingen in Senegal tussen de vaak witte gever en de zwarte ontvanger breken, bedenkt blogger Halewijn Timmerman zich.
© Ivan Godfroid
Wereldblog

Niet ebola, wel gebrek aan integere politieke leiders is het grootste gevaar in Congo

Hoe ver is het gekomen als je langs de Oost-Congolese wegen tot de slotsom komt dat ebola uiteindelijk het geringste gevaar is?, vraagt Ivan Godfroid. De enige hoop voor Congo is dat er leiders opstaan met het hart op de juiste plaats, nieuwe werkwijzen, een zuivere politieke cultuur en ongeziene integriteit. 
CC0
Wereldblog

In de hemel is geen plaats voor zwarte jongens zonder geld, verstopt in een landingsgestel

Een groep van Vriendschap zonder Grenzen trok naar Guinee om er de jongens Yaguine en Fodé te herdenken. Twintig jaar geleden verstopten ze zich in het landingsgestel van een Sabena-vliegtuig. Een terugblik naar twintig jaar geleden. 
Wereldblog

Spelenderwijs leren lezen en schrijven in Zambia

Eind 2018 trok de Wereldbank aan de alarmbel: wereldwijd gaan er meer kinderen dan ooit naar school, maar ze leren weinig tot niets. Veel kinderen in het zesde leerjaar in landen zoals Zambia kunnen amper lezen en rekenen. Catch Up wil deze kinderen een kans geven om hun leerachterstand in te halen.
© Viva Salud
Wereldblog

De genderdorpen in Congo

In 2016 stelden de EDS-militanten van Lubumbashi zich steeds meer vragen over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. In de volkswijken van Lubumbashi blijven vrouwen nog steeds afwezig in het publieke debat. 

Pagina's

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.