© Konstantinakos Tsanakas
Column

Kiest ons land voor waterstofdiplomatie zonder rechtvaardige strategie?

MO*columniste Kiki Berkers zag op de klimaattop hoe België met gastland Egypte een nieuw internationaal initiatief voor waterstofpartnerschappen oprichtte. Die kunnen een belangrijke rol spelen in de globale energieomslag. Maar ‘of die transitie ook rechtvaardig zal zijn, is verre van zeker’.
Sebastian Horndasch/ Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Egypte verbrandt vuilere stookolie om meer gas aan Europa te kunnen verkopen: ‘in alle opzichten schadelijk’

COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie mazout gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa. Actievoerders stellen dat de gasstrategie van Egypte ‘kortzichtig’ is.
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
Pixabay
Nieuws

Grootste Europese banken pompen miljarden in wapenfabrikanten

De vijftien grootste Europese banken, waaronder BNP Paribas en ING, lenen miljarden euro’s aan wapenfabrikanten, stelt onderzoek door de Nederlandse vredesorganisatie Pax. 
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Gazprom-RusVelo
Analyse

Rusland, Israël en Kazachstan in de wielersport: ‘Wielrennen als politiek project’

De Internationale Wielerunie sloot ploegen van Russische sponsors uit, onmiddellijk na de invasie van Oekraïne. Maar wat dan met wielerploeg Israel-Premier Tech, die zich leent tot uithangbord voor schendingen van het oorlogsrecht? En wat met het team dat gesponsord wordt door dictatuur Kazachstan? 
Joe Brusky / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden?

In het rapport dat gisteren verscheen, stelt het VN-klimaatpanel dat de wereld afstevent op een opwarming van meer dan 1,5 graad en het huidige klimaatbeleid tekortschiet om daaronder te blijven. Maar het rapport bevat nog enkele andere belangrijke boodschappen: een overzicht.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
USArmy / Nicole Paese (CC0)
Nieuws

Oxfam: Oorlog in Oekraïne wakkert honger in Syrië aan

6 op de 10 Syriërs zijn niet zeker of en hoe ze aan hun volgende maaltijd komen. De situatie kan nog erger worden omdat Syrië sterk afhankelijk is van graanimport uit Rusland, en die staat onder druk door de oorlog in Oekraïne, zegt Oxfam.
U.S. National Archives (CC0)
Nieuws

Oorlog in Oekraïne dreigt van brood een luxeproduct te maken in het Midden-Oosten

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft de graanprijzen naar de hoogste piek in 13 jaar gejaagd. Dat zorgt voor onrust in het Midden-Oosten, waar heel wat landen afhankelijk zijn van import voor hun basisvoedsel. Oekraïne en Rusland zijn samen normaal gezien goed voor meer dan een kwart van de globale export. 
Trocaire / Wikimedia (CC BY 2.0)
Nieuws

Belfius pompt miljoenen in bedrijven die betrokken zijn bij illegale nederzettingen

De Belgische overheidsbank Belfius investeert miljoenen in bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat meldt een coalitie van Palestijnse en Europese organisaties, waaronder 11.11.11 en Fairfin.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.

Pagina's