© Jan Antonin Kolar/ Unsplash (CC0)
De Ontwikkelaars

Genoeg geld voor iedereen: de droom van menig econoom?

Banken hebben een monopolie op het creëren van geld. Telkens wanneer ze een lening geven, creëren ze geld, schrijft econoom Jonas Van der Slycken. Kan dit bankenbonanza blijven duren, of vormt het net een opportuniteit om een solide en inclusief geldsysteem uit te bouwen?
The International Institute for Environment and Development (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Europa schakelt een versnelling hoger in zijn grondstoffenpolitiek. Is dat goed nieuws?

Het Europees Parlement stemde op 14 september over wetgeving die de bevoorrading van kritieke grondstoffen, zoals nikkel of lithium, moet verzekeren. Deze aardmetalen zijn van belang voor de duurzame omslag van onze economie. De wetgeving oogt mooi op papier, maar is ze dat ook in de praktijk?
Stuart Rankin / NASA Earth Observatory / Wikimedia (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Plaatst Europa handelsbelangen boven groene beloftes?

Om écht komaf te maken met eurocentrisme is er meer nodig dan traditionele handelsrecepten met een groene saus, schrijft beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen Wies Willems. Als het de EU menens is met meer gelijkwaardige relaties, moeten handelsinstrumenten worden ingezet als hefboom voor waardecreatie.
© Francesca Van Daele
De Ontwikkelaars

Waarom we een andere mobiliteit nodig hebben

We rijden ons op verschillende manieren vast in onze wagens. Met ellenlange files, dure tankbeurten, geopolitieke afhankelijkheid van petrostaten en de schade aan de planetaire en onze eigen gezondheid. MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken pleit voor een verschuiving naar andere vervoersmiddelen.
Rawpixel (CC0)
De Ontwikkelaars

Waar blijft dat masterplan om fossiele brandstoffen uit te bannen?

Onze afhankelijkheid van Russisch gas, de energiecrisis of de klimaatverstoring: MO*ontwikkelaar Jonas Van der Slycken ziet ontelbare redenen om ons gebruik van fossiele brandstoffen uit te bannen. Maar hoe zou een doortastend beleid dat ook nog eens sociaal en rechtvaardig is eruit kunnen zien? 
Matías Callone / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Werken aan een leven zonder groei

Het Griekse eiland Ikaria is voor econoom Jonas Van der Slycken een hartverwarmende inspiratiebron. Het is een plek waar het idee dat meer beter is en dat tijd geld is, nooit vaste voet aan de grond kreeg. Ikaria toont hem dat een leven zonder focus op de groei-economie mogelijk is.
Analogicus / Pixabay (CC0)
De Ontwikkelaars

‘Een kernuitstap kan zonder fossiele gascentrales. Waarom houdt de federale regering daar geen rekening mee?’

Ons energiebeleid hoeft niet te kiezen tussen de pest en de cholera, aangezien er een alternatief is waarbij noch gascentrales, noch een uitstel van de kernuitstap nodig zijn, schrijft ontwikkelingsexpert Jonas Van der Slycken. Het huidige gefilibuster is volgens hem een dure afleiding.
Russell Watkins/DFID
De Ontwikkelaars

Waarom België onmiddellijk en onvoorwaardelijk bepaalde schulden van het Zuiden moet kwijtschelden

Schuldkwijtschelding moet deel uitmaken van de dringende maatregelen om fondsen vrij te maken om de crisis aan te pakken. Als kredietverlener en lid van verschillende internationale instanties kan België een positieve rol spelen, vinden een aantal belangrijke Belgische ngo's.
Brian Odwar / Pixabay
De Ontwikkelaars

Sociaal circulair ondernemen is goed voor de mondiale gezondheid

In zijn laatste bijdrage voor De Ontwikkelaars zoomt Gorik Ooms in op het verband tussen gezondheid en sociaal circulair ondernemen. Hij doet dat aan de hand van de ebolacrisis die nog steeds in Congo woedt.
public domain (CC0)
De Ontwikkelaars

België wil “echte kostprijs” van geneesmiddelen publiek maken. Zou het?

‘België wil echte kostprijs van geneesmiddelen publiek maken’, kopte De Morgen op 31 mei 2019. Volgens Gorik Ooms zijn er bij dit nieuws wel enkele belangrijke kanttekeningen te maken, zeker omdat ons land beschouwd wordt als een traditionele bondgenoot van de farmaceutische industrie.
© 11.11.11
De Ontwikkelaars

Een tobintaks zonder armen en benen

De financiële transactietaks (FTT) leek een politieke zombie, tot deze week opnieuw schot kwam in de zaak. Maar door een succesvolle beschadigingsoperatie, geleid vanuit de financiële centra, blijft van de oorspronkelijk voorziene 60 miljard euro opbrengsten slechts een fractie over. Een ambitieuze FTT is nochtans niet bepaald een luxe als je ...
Christian Stock (CC BY 2.0)
De Ontwikkelaars

Kan meer democratie de wereld redden?

Onze gewone democratische routines lijken te kort te schieten om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Kan meer democratie de wereld redden? Het lijkt in elk geval een noodzakelijk onderdeel van de oplossing. Maar niet voldoende.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.