AK Rockefeller (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Alarmsignalen voor mensenrechten staan op rood in de Filipijnen

In de Filipijnen werd deze week voormalig vicepresidentskandidaat Walden Bello gearresteerd. Hij werd intussen op borgtocht vrijgelaten. Glijdt het land verder af naar autoritair bestuur en inperking van de ruimte voor een kritisch middenveld?
© AFP / Belga
Analyse

Kan strijd tegen militaire junta etnische groepen in Myanmar met elkaar verzoenen?

Sinds de staatsgreep in februari protesteren tegenstanders van de militaire junta in Myanmar zij aan zij. Een unicum, want tot hiertoe was er weinig wederzijds begrip. Wat betekent dit voor de toekomst van het land? En voor de gezamenlijke droom van een nieuwe federale democratie?
ADB / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Duurzame energiecentrales verdrijven plattelandsbewoners in Azië

Rurale, inheemse bevolkingsgroepen in Azië moeten noodgedwongen verhuizen om plaats te ruimen voor hernieuwbare energieprojecten. Schone energiecentrales krijgen steun van de overheid en worden minder gecontroleerd. Vaak ontbreekt een beleid om mensenrechtenschendingen tot een minimum te beperken.
Unsplash / Andrej Lisakov (public domain)
Analyse

Hoe ook Belgische modemerken de kosten van de coronacrisis op textielarbeiders afschuiven

We consumeren minder door de coronacrisis. Maar daardoor vallen tienduizenden kledingarbeiders in Bangladesh simpelweg zonder werk en zonder inkomen. Nemen Belgische modemerken hun verantwoordelijkheid op, of laten ze de mensen die onze kleren maken zomaar in de kou staan?
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
NOS Nieuws (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waarom is Kim Jong-un wereldnieuws wanneer hij drie weken zijn gezicht niet laat zien?

De wildste geruchten circuleerden onlangs over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, toen hij drie weken niet in het openbaar verscheen. Was hij herstellende van een hartoperatie, in quarantaine of dood? Maar ineens was hij daar weer, op 1 mei. Waarom boeit deze afwezigheid ons zo? Waarom richten we onze aandacht niet ...
CC0 (public domain)
Analyse

Mag Europa nog kritiek geven op China als we kiezen voor 5G van Huawei?

Een voetballer wordt teruggefloten omdat hij zijn mening geeft over de onderdrukking van een miljoen Oeigoeren in China. Een basketmanager tweet over de protesten in Hongkong, en China dreigt er prompt mee om geen NBA-matchen meer uit te zenden. Hoe moet de EU omgaat met de gevoeligheid van China voor kritiek? En moeten we kiezen voor het Chinese H ...
Peggy und Marco Lachmann-Anke / Pixabay
Analyse

Thailand, vakantiebestemming met een troebel politiek toneel

De EU wil een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met Thailand, nu er na vijf jaar militair bestuur opnieuw een burgerregering is. Maar het leger heeft nog steeds veel macht en critici worden geïntimideerd, zeker met de Asean-top in het vooruitzicht.
King Rodriguez/ PPD (CC0)
Analyse

De Sterke Leider als rechterhand van de wrekende God

Christelijke kerken hameren overal op de heiligheid van elk menselijk leven. Waarom revolteren de kerken in de Filipijnen dan niet massaal tegen de War on Drugs van president Duterte, die de voorbije drie jaar al duizenden onschuldige slachtoffers maakte? Niet lafheid, maar theologie verklaart veel.
(c) Still uit de film Guns, goons and the presidency
Analyse

Verstevigt de controversiële Duterte nog zijn greep op de Filipijnen?

De tussentijdse parlementsverkiezingen in de Filipijnen van 13 mei zijn niet enkel een de facto referendum over president Rodrigo Duterte, maar ook over zijn voorstel voor een nieuwe grondwetswijziging, waarmee hij zijn greep op de macht wil versterken. Wat is het bilan van 3 jaar Dutertismo, en wat mogen we verwachten na de stembusgang? Kris Vansl ...
Humphrey Muleba / @good_citizen / Unsplash
Analyse

Cambodja viert woelig 65-jarig bestaan

Het is vandaag een belangrijke dag voor Koning Norodom Sihamoni van Cambodja. Hij houdt een plechtigheid in de hoofdstad Phnom Penh omdat zijn land vandaag precies 65 jaar onafhankelijk is van Frankrijk. En het heeft sindsdien een woelige geschiedenis beleefd. IPS-correspondent Kris Janssens maakt een analyse.
© Bert Roymans
Analyse

Invented in China, Made in Africa

Tussen 2010 en 2016 investeerde China 101 miljard dollar in Afrika, voornamelijk in infrastructuur, mijnbouw en olie- en gasontginningen. De Chinese president Xi Jinping streeft hiermee een ‘gedeelde toekomst en een win-win samenwerking tussen beide partijen’ na, die zal leiden tot ‘geluk, veiligheid en welvaart voor iedereen.&rsq ...

Pagina's