Pixabay
Opinie

‘30 jaar na Oslo-akkoorden lijkt tweestatenoplossing verder weg dan ooit’

Op 13 september 1993, toen Yitzhak Rabin en Yasser Arafat elkaar de hand schudden in de tuin van het Witte Huis, leek het onmogelijke binnen handbereik: vrede tussen Israël en de Palestijnen. 30 jaar later lijkt vrede verder weg dan ooit, schrijft Midden-Oostenexpert John Strawson.
Patrick Marioné (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Eerst vrouwen en kinderen, dan de honden. Pas daarna de mannen’

Vorige week kondigde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat alleenstaande mannen die internationale bescherming aanvragen in ons land van asielopvang zullen worden uitgesloten. Een aantal onderzoekers en betrokken burgers maken zich ernstige zorgen.
ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0)
Opinie

‘Oorlog tegen vrouwen in Afghanistan moet erkend worden als genderapartheid’

De manier waarop Afghaanse vrouwen de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain. 'Wanneer apartheidssystemen ontstaan, heeft de internationale gemeenschap gefaald.'
CC0
Opinie

‘Het is tijd dat we toegeven dat ons industriële voedselsysteem mensen uithongert’

Ons voedselsysteem bleek de voorbije jaren rampzalig kwetsbaar. Het is niet gebouwd om iedereen toegang tot voedsel en gezonde voeding te garanderen. Speciaal VN-rapporteur Olivier De Schutter schetst hoe we van crisis naar veerkracht kunnen gaan. 
Aman Upadhyay (Unsplash)
Opinie

‘India's stijgende bevolking is niet enkel een economische kans’

India is China dit jaar voorbijgestoken als dichtstbevolkte land ter wereld. Om de vruchten van die bevolkingsgroei te plukken, moet de Indiase regering niet alleen investeren in productie maar ook in haar mensen, schrijft onderzoekster Taira Bhargava.
Albert Gonzalez Farran - UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘SDG’s zijn niet inclusief genoeg’

Mensen met een beperking zijn te weinig vertegenwoordigd in de SDG’s. Ulrika Modéer, ondersecretaris-generaal van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en José Viera, directeur Belangenbehartiging van de International Disability Alliance, breken een lans voor hen.
© WikiCommons
Opinie

‘Het onrecht in Palestina moet internationale prioriteit zijn’

De recente Israëlische aanval op de vluchtelingenwijk in Jenin is slechts één van de vele voorbeelden van het voortdurende geweld en de onderdrukking in Palestina. Het is een herinnering aan het dringende belang van een duurzame en rechtvaardige oplossing voor het conflict, vindt Sidi El Omari.
Ggia (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Het Europees Migratiepact negeert alle olifanten in de kamer’

Tijdens de Europese Raad van 8 en 9 juni bereikten de EU-lidstaten een historisch akkoord over twee belangrijke onderdelen van het nieuwe Europese Migratiepact. Flor Didden, migratie-expert bij 11.11.11, vindt het akkoord teleurstellend en wijst op de belangrijkste tekortkomingen.
© Festivales Solidarios
Opinie

‘In Guatemala moeten we meer doen dan enkel het verkiezingsproces observeren’

Op 25 juni mogen de Guatemalteken naar de stembus. De EU financiert een waarnemingsmissie die het verkiezingsproces zal observeren, maar de vrees bestaat dat de Guatemalteekse regering hiermee de verkiezingen en zichzelf zal legitimeren, schrijft Patricia Verbauwhede van Broederlijk Delen.
Roger H. Ghoun / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘De Arabische Lente is slechts een verre herinnering voor de gemuilkorfde Tunesische pers’

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, zijn de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Tunesië steeds verder ingeperkt. Analisten Jacob Høigilt en Kjetil Selvik fileren het medialandschap van een Tunesische democratie in verval. 
Hind Mekki / Flickr (CC BY 2.0)
Opinie

‘Door de internationale angst voor migratie blijven Soedanezen weer in de kou staan’

Buitenlanders in Soedan werden pijlsnel geëvacueerd nadat het geweld in het Afrikaanse land losbarstte. Maar de evacuatievliegtuigen arriveerden leeg, zonder broodnodige noodhulp, en Soedanezen zonder visum bleven achter. Waar is de daadkracht van de internationale gemeenschap?, vraagt antropologe Griet Steel zich af.
© Moritz Van Dungern
Opinie

Open brief: ‘Tegen de “duurzame” vernietiging van het regenwoud en de mensen die er wonen’

Naar aanleiding van de theatervoorstelling “Antigone in de Amazone” van Milo Rau, schreven de Landloze Arbeidersbeweging MST en enkele experts en activisten een open brief die de praktijk van greenwashing door het Braziliaanse bedrijf Agropalma aanklaagt.

Pagina's