© Arne Gillis
Reportage

Narcostaat Bolivia: hoe de linkse MAS-partij de wereld een rad voor de ogen draaide

De regeringspartij MAS windt de internationale gemeenschap met mooie praatjes om de vinger, maar blijkt achter de schermen een cocaïne-imperium te runnen. ‘MAS maakt niet gewoon deel uit van de drughandel. MAS ís de handel.’ MO* ging poolshoogte nemen op ‘s lands cocavelden en in de gevangenissen.
© Ynske Boersma
Reportage

Op de Argentijnse zoutvlaktes, waar lithiumdollars belangrijker zijn dan mensenrechten

Onder de uitgestrekte zoutvlaktes van Jujuy in Argentinië zitten gigantische hoeveelheden lithium. Tientallen mijnbouwbedrijven staan te trappelen om die te ontginnen, maar de bewoners van de zoutvlaktes vechten terug. ‘Er is veel water voor nodig. En water is leven.’ 
© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?
© Kristof Devos
Reportage

‘Alles wat ons ziek maakt, komt van buitenaf’

De Ecuadoraanse milieuactiviste Patricia Gualinga is niet iemand die machteloos aan de zijlijn toekijkt. Met haar collectief Mujeres Amazónicas verenigt ze inheemse vrouwen in Ecuador in hun strijd tegen de brutale ontginning van grondstoffen in de Amazone en het geweld dat daaruit voortvloeit.
© Ynske Boersma
Reportage

Embera’s in Colombia: verdreven door geweld, gedwongen in armoede

Zo’n 1500 Embera’s bivakkeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Ze zijn het geweld in het regenwoud ontvlucht en leven in vreselijke omstandigheden in een voormalig internaat. Kan het vredesplan van president Gustavo Petro de wapens doen zwijgen en een einde maken aan hun uitzichtloze situatie?
© Gui Christ
Reportage

Ook in het moeras zijn journalisten en inheemse Brazilianen niet meer welkom

De spanningen tussen traditionele gemeenschappen en de elite in het noordoosten van Brazilië nemen gewelddadige proporties aan. Lokale bewoners strijden al jarenlang om het behoud van hun grondgebied en de natuur. Moeten zij voor de zoveelste keer wijken voor economische “ontwikkeling”?
© Fabio Teixeira/Thomson Reuters Foundation
Reportage

Jonge Latijns-Amerikanen zien carrièrekansen in rook opgaan in de nasleep van corona

Miljoenen studenten in Brazilië, Colombia en elders in Latijns-Amerika zijn gestopt met hun opleiding vanwege de economische impact van de pandemie.
Reportage

Gedwongen sterilisatie: ‘We wachten al 25 jaar op respect en waardigheid, en we zijn niet van plan nog langer te wachten’

Maria Elena Carbajal werd als twintiger tegen haar wil gesteriliseerd, na haar vierde bevalling. Sindsdien komt ze op voor de vele tienduizenden slachtoffers van de massale sterilisatiecampagne in Peru in de jaren ’90. ‘Die ingreep heeft mijn leven bepaald.’
© Ynske Boersma
Reportage

De mythe van Medellín: ‘Hoe kan je spreken van verandering wanneer er niet naar 300 vermisten wordt gezocht?’

Onder een enorme berg van puin naast de volkswijk Comuna 13 in de Colombiaanse stad Medellín liggen vermoedelijk zo’n 300 vermisten uit dat stadsdeel begraven. Ze verdwenen en werden vermoord door paramilitairen tijdens het gewapend conflict in Colombia. 
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Van de overheid mogen we geen vis meer eten, maar wat dan wél?’

In het Amazonegebied leven de oorspronkelijke bewoners al sinds jaar en dag van de visvangst. Maar goudzoekers in de omgeving vervuilen de rivieren en vergiftigen de vissen. Van de overheid mogen de gemeenschappen in Suriname geen vis meer eten, maar een alternatief was er niet. Tot nu.
Jorge Cabrera / Reuters
Reportage

’s Werelds onbekendste route naar de Amerikaanse Droom

Een aantal Afrikaanse en Aziatische migranten maakt een dure en dodelijke omweg via Latijns-Amerika om hun American Dream" waar te maken. Arne Gillis onderzocht deze nieuwe, raadselachtige migratieroute. 'Zelfs de douane verdient aan deze migranten.'
© Tinko Czetwertynski
Reportage

Geplande goudmijn bedreigt leefbaarheid van 12.000 Brazilianen

Het ene megaproject in Brazilië is nog niet af, of het volgende dient zich aan. De Canadese investeringsmaatschappij Belo Sun wil er de grootste goudmijn van het land opstarten, in de deelstaat Pará. De bevolking vreest voor de werkgelegenheid én voor haar gezondheid. En hoe kan een goudmijn met een levensduur van twaalf jaar duurzaam zijn?

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.