© Reuters/Dado Ruvic
Opinie

Brand in vluchtelingenkamp Lipa: ‘De uitzondering wordt de regel’

In het tijdelijke vluchtelingenkamp Lipa in Bosnië woedde vorige week een grote brand. Een vijfhonderdtal mensen verkeren in onmiddellijk gevaar vanwege de sneeuw en vrieskou. Ann Vermeulen en Pascal Debruyne: ‘Het Europees migratiebeleid heeft anno 2020 niet enkel Moria als schandvlek.’
CC0
Opinie

Het Globale Zuiden heeft nood aan rechtvaardigheid, niet aan hulp

Het hele concept van een ontwikkelingsbeleid is aan een grondige herziening toe, vinden enkele medewerkers van de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit van Gent. Met de nieuwe Europese Commissie in de maak, een uitgelezen kans om dit debat weer op te rakelen.
© Eveline Vandevelde
Opinie

Een vluchteling: meer dan een label

Eerder deze week liet een jonge Egyptenaar het leven in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Vermoedelijk is hij overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. Een autopsie moet meer duiding geven over de precieze doodsoorzaak. Deze trieste gebeurtenis bevestigt nogmaals de onverschilligheid van het Europese migratiebeleid: de wereld staat er bij e ...
© Eveline Vandevelde
Opinie

Migranten en vluchtelingen niet op een hoopje gooien

‘Vluchtelingen en migranten afzonderlijk benoemen zorgt ervoor dat hun rechten gerespecteerd blijven’, stelt Eveline Vandevelde die als vrijwilliger actief is in kamp Moria op Lesbos. 
© Ruth Govaerts
Opinie

Asielbeleid als Hunger Games: afvalrace tegen de dood

Je kan de vluchtelingen niet wegtoveren. Door de Europese grenzen te sluiten en in te zetten op een algemene pushback-strategie, creëren we een dodelijke afvalrace waar alle vluchtelingen — ook kinderen — onderworpen worden. Niet in mijn naam, schrijft wiskundige Andreas Nuyts. ‘Ik wacht nog steeds de dag af waarop een progressieve politicus opstaa ...
malachybrowne (CC BY 2.0)
Opinie

Ik ben beschaamd Europeaan te zijn

Ik ben beschaamd Europeaan te zijn. Bikkelharde en confronterende woorden van humanitair chirurg Réginald Moreels, gewezen staatssecretaris en minister van Ontwikkelingssamenwerking over de mensonterende “opruiming” van Calais. 
© Niels Wagabaza
Opinie

Duinkerke, brandjes blussen met de wind van voren

Samen met andere vrijwilligers trekt Sarah Verhofstadt tijdens het weekend naar de vluchtelingenkampen in Duinkerke. Ze verwacht hier geen lof of bewondering voor. Haar beweegredenen? Het mensonwaardige leven van de gestrande migranten wat draaglijker maken. Dat wordt haar echter niet altijd in dank afgenomen.
© Toon Lambrechts
Opinie

Solidair, tot het regent…

Naar aanleiding van de hulpacties aan de vluchtelingen in en rond Calais kwam een scherp debat op gang over hulp en solidariteit. In deze bijdrage probeert Kaat Hermans, die los van de karavaan naar Calais trok, het begrip 'solidariteit' te definiëren en betekenis te geven. Wat betekent het om solidair te zijn in deze crisistijden?
Jey OH photographie (CC by-nc-nd 2.0)
Opinie

Solidariteit geeft geen goed gevoel, het maakt ons kwaad

Iemand stuurde me in verband met de hulpacties voor vluchtelingen in Calais de mening van Francine Mestrum toe. In eerste instantie had ik ervoor bedankt, we verzamelen namelijk geen meningen, we hebben er al genoeg. De vluchtelingen die in Calais in de Jungle wonen, hebben ook geen nood aan meningen, ze hebben er naar verluidt zelf. Maar uw mening ...
Khalid Albaih
Opinie

'Misselijk van Afrika'

Ik weet niets over noodhulp. Sterker nog, ik ben nog nooit in Afrika geweest. Ik ging daarom paar weken geleden met onze filmcrew de straat op. Confronterend. Het werd een dag van ‘zielige en uitgehongerde kindjes’, en ‘bolle buikjes’. Verrassend? Nee.