© James Anderson
Analyse

Kameroen zet satellietbeelden in tegen ontbossing

In 2019 verdween tropisch regenwoud aan een snelheid van één voetbalveld per zes seconden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, ook lokale gemeenschappen verliezen veel van hun leefgebied. Gelukkig zijn er nieuwe technologieën die het gemakkelijker maken om ontbossing tegen te gaan.
Max Pixel (CC0)
Wereldblog

Eiwitten: uitdaging voor de 21ste eeuw

Wereldwijd wordt één derde van wat wereldwijd aan voedsel geteeld wordt, verspild. Gelukkig groeide de laatste vijf jaar het bewustzijn dat we dit kunnen doen dalen en zo de klimaatbelasting alvast verminderen. Op Vlaams niveau wordt liever over “voedselverlies” gesproken. Voedselverspilling klinkt wat te confronterend voor ons op verspilling gesto ...
Picography/Pixabay
Nieuws

Greenpeace: Multinationals stoppen ontbossing niet

Fabrikanten zoals Nestlé en Unilever komen hun afspraken om de ontbossing te stoppen niet na, zegt Greenpeace. Zo'n 50 miljoen hectare bos – vergelijkbaar met de oppervlakte van Spanje – is sinds 2010 vernietigd.
NOAA Coral Reef Ecosystem Program (CC BY 2.0)
Nieuws

Steeds meer vissersboten vangen steeds minder vis

De wereldwijde visvloot is sinds 1950 verdubbeld, maar de visserschepen vangen met dezelfde inspanning tot 80 procent minder vis, constateren onderzoekers. Dit ondanks betere technologie en toegenomen motorisering.
© Jitske Schols
Reportage

Kleine spelers tonen weg naar duurzame chocolade. Wanneer volgen grote spelers en consument?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en ...
George Hotelling CC BY-SA 2.0
Nieuws

‘Een ton elektronisch afval bevat meer goud dan een ton gouderts’

Boeiende innovaties op vlak van digitale technologie hebben jammer genoeg ook een verwoestende keerzijde: de accumulatie van meer dan 50 miljoen ton elektronisch afval per jaar.
Thought Catalog/Unsplash (CC0)
Reportage

Mogen we nog smullen van de heerlijk smeuïge avocado?

Avocado’s zijn razend populair. Maar onze avocadohonger heeft ook een serieuze impact op de watervoorraad, het ecosysteem en de lokale bevolking aan de andere kant van de wereld. Willen we ze dan wel eten?  
© public domain (CC0)
Nieuws

Bamboe is goed voor klimaat, landbouw en werkgelegenheid

Bamboe blijkt een perfect gewas om landdegradatie tegen te gaan en CO2 vast te houden. Maar het gewas biedt nog veel meer mogelijkheden tot innovatief gebruik, zegt Hans Friederich, directeur van het International Network for Bamboo and Rattan (INBAR).
Nieuws

Circulariteit in de mode: onderzoekers maken leder uit fruitafval

Lederen schoenen gemaakt van fruitafval, jurken van schimmels. In het Circular Fashion Lab in Wageningen worden duurzame grondstoffen ontwikkeld voor de textielindustrie. Die sector is na olie immers de meest vervuilende industrietak ter wereld.
Annie Spratt/Unsplash (CC0)
Nieuws

Vlees en zuivel mijden is beste voor milieu

Vlees- en melkproducten vermijden is veruit de beste manier om je impact op het klimaat, maar ook op landgebruik en biodiversiteit te verminderen. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek in Science. 
Public Domain (CC0 1.0)
Opinie

Betalen we genoeg voor ons voedsel?

Een goedkope tomaat kan in werkelijkheid veel meer kosten dan de prijs doet vermoeden. Danielle Nierenberg van Food Tank en Emily Payne, publicist over voedsel en landbouw, pleiten voor een diepgaande transitie in de landbouw.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.

Pagina's