© Silke Ronsse _ CATAPA
Opinie

Vandaag krijgen we een historische kans om onze economie herop te bouwen, laten we beginnen met onze toeleveringsketen

Door het coronavirus komen veel fouten aan het licht die we gemaakt hebben in de samenleving. ICT-merken, bijvoorbeeld, creëerden een wedloop naar altijd maar het meest recente model. Welke richting willen we vanaf nu inslaan? De ngo CATAPA onderzocht de ICT-markt en vindt dat het hoog tijd is voor een eerlijke en duurzame transformatie van de toel ...
Răzvan Băltărețu (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Black Friday: waar is da feestje?

29 november is een feestdag. Toch als we de koopjessites en reclameboodschappen mogen geloven. Die feestdag heet Black Friday en wordt gevierd met een spervuur van extreme kortingen en straffe deals. De niet mis te verstane boodschap is: Koop! Nu! Zoveel mogelijk! Het Black Friday-feest heeft enkele duistere kanten, waarschuwen organisaties Catapa, ...
Alicja / Pixabay
Opinie

Er zit iets kroms aan bananenprijzen

De Belgische consument betaalt steeds minder voor zijn bananen en dat is geen goed nieuws voor de producenten. Nicolas Lambert van Fairtrade Belgium trekt aan de alarmbel en grijpt de jaarlijkse Week van de Fairtrade aan om een pleidooi te houden voor een duurzame en eerlijke bananensector.
Public Domain (CC0 1.0)
Opinie

Betalen we genoeg voor ons voedsel?

Een goedkope tomaat kan in werkelijkheid veel meer kosten dan de prijs doet vermoeden. Danielle Nierenberg van Food Tank en Emily Payne, publicist over voedsel en landbouw, pleiten voor een diepgaande transitie in de landbouw.
© Eyes on Animals & AWF|TSB
Opinie

‘Belgische plannen export runderen naar Turkije onaanvaardbaar’

Eind vorig jaar zette Turkije het licht op groen voor de import van levend Belgisch vleesvee. Eyes on Animals richt zich tot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: ‘Verbied de export naar Turkije zolang de dierenwelzijnsproblemen bij transport niet zijn opgelost.’
Caden Crawford (CC BY-ND 2.0)
Opinie

10 manieren om iedereen duurzaam te doen eten

'Er zijn meer inspanningen nodig om duurzaamheidsprincipes door te trekken naar het mainstream gamma.' Saartje Boutsen, medewerkster bij Vredeseilanden, schreef samen met collega Gert Engelen het e-book #SavetheFoodture en doet hier tien pistes uit de doeken om van duurzame voeding "het nieuwe normaal" te maken.