© Chavez van den Born
Reportage

Zij verduurzaamt de cacaoplantage van verre familie

Als je ontdekt dat je eigen familie lijdt onder de westerse cacaoconsumptie, klinken klimaatverandering en uitbuiting ineens niet meer zo ver weg. Het is het verhaal van de 50-jarige Fatima Spalburg, die nu in Indonesië cacaoboeren helpt overstappen op duurzame teelt.
© Xander Stockmans
Reportage

Europa’s laatste oerbossen veranderen in houtfabrieken

Oerbossen komen steeds vaker voor in de plannen om de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken. Het zijn de beste koolstofopslagplaatsen, maar ze verdwijnen in sneltempo. In de Europese Unie liggen ze vooral in Roemenië, en slechts 13 procent van de oerbossen is er beschermd. De rest is al veranderd in productiebos, of dreigt daarin te veran ...
© Bart Dewaele
Reportage

Andermans armoede als cynisch excuus voor eigen gebrekkig klimaatbeleid

Kan klimaatbeleid een dam opwerpen tegen armoede of stevenen we door klimaatbeleid collectief op verarming af? Het eerste is waar, menen mensen in armoede, het tweede bangmakerij. Hun grote angst is wel dat zij finaal de rekening zullen betalen. ‘Ze zouden ons moeten feliciteren met onze voetafdruk. Maar het omgekeerde gebeurt: we zijn verdac ...
© Karlijne Geudens
Reportage

Deze architecten vormen lokale aarde, klaar voor de afvalberg, om tot bouwstof

Uitgegraven aarde uit lokale werven transformeren tot bouwmaterialen: het lijkt een radicaal nieuwe manier om naar stedelijke grondstoffen en bouwmaterialen te kijken. En het is een stukje van de puzzel voor een probleem waar we vandaag steeds meer mee te kampen hebben.
© Alpha (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Krekelkweek voor het klimaat én tegen honger

Krekels zijn een duurzame voedingsbron voor dier en mens, en kunnen dienen als grondstof voor industriële toepassingen. In Kenia en Oeganda wordt krekelkweek ingezet als oplossing voor eiwitgebrek en een potentiële weg uit de armoede, maar ook in de rest van de wereld kunnen de insecten een positieve rol spelen in een circu ...
© Jitske Schols
Reportage

Kleine spelers tonen weg naar duurzame chocolade. Wanneer volgen grote spelers en consument?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en ...
© Karlijne Geudens
Reportage

Is HNST de meest duurzame jeans? ‘Tegen transparantie is geen modelabel opgewassen’

Winnaar in de categorie Ecodesign by OVAM van een Henry Van de Velde Award was de samenwerking tussen de West-Vlaamse spinnerij ESG en het Antwerpse denimlabel HNST. Achter het label schuilt een ondernemer met een missie: een jeans maken met een positieve impact op mens en planeet. 
© Pieter Stockmans
Reportage

‘Water is de nieuwe olie en multinationals willen het in handen krijgen’

Na twintig jaar privatisering heeft Italië nog altijd de slechtste waterinfrastructuur van Europa. Zeven jaar na een referendum tegen privatisering staat het probleem eindelijk in het regeerakkoord. Kan de Vijfsterrenbeweging resultaten leveren, of stuiten ze op “het dictaat van de financiële markten”. Dit is een verhaal van verzet ...
Thought Catalog/Unsplash (CC0)
Reportage

Mogen we nog smullen van de heerlijk smeuïge avocado?

Avocado’s zijn razend populair. Maar onze avocadohonger heeft ook een serieuze impact op de watervoorraad, het ecosysteem en de lokale bevolking aan de andere kant van de wereld. Willen we ze dan wel eten?  
© Maakbaar Leuven
Reportage

Maakbaar Leuven: nieuw burgerplatform voor hersteleconomie

Kapotte spullen verdienen een tweede leven. Onder dit motto brengt Maakbaar Leuven de hersteleconomie in de praktijk. Dit gebeurt door een burgerplatform waar ideeën en creativiteit samensmelten en waar Leuvense burgers, organisaties en bedrijven praktisch werken aan de transitie naar een duurzame economie.
Paul Williams (CC BY-NC 2.0)
Reportage

‘Statiegeld is geen doel op zich. Het is een middel om de kringloop te sluiten’

Statiegeld of niet? Uiteindelijk draait het om minder verpakkingen en volledige verantwoordelijkheid van de producenten. ‘Statiegeld is geen doel op zich, maar het is wel een middel om de kringlopen te sluiten. Bovendien is het een perfecte vertaling van het principe: de vervuiler betaalt.’ ...
© Hans Wetzels
Reportage

Oekraïense boeren moeten wijken voor Europees kapitaal en geopolitieke belangen

Sinds het associatieverdrag met de Europese Unie neemt de landbouwexport vanuit Oekraïne snel toe. Maar de vraag is wie er profiteert van een eindeloze stroom Oekraïense plofkippen: ‘De directeur zit in Frankrijk champagne te drinken terwijl wij blijven zitten met beschadigde huizen, verkeersoverlast en stank.’

Pagina's