© Thomson Reuters Foundation / Roli Srivastava
Nieuws

Bhutan zoekt wankel evenwicht tussen toerisme en duurzaamheid

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Enerzijds wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Anderzijds vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
Jessi Pena (Unsplash)
Nieuws

Dure treinen in Europa: ‘Reiziger wordt het vliegtuig in geduwd’

Reizen met de trein is in Europa gemiddeld twee keer duurder dan vliegen, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken. 
WBK Photography (CC BY-NC-ND 2.0)
Essay

Toerisme promoten om de geschiedenis te herschrijven: India kan dat!

2023 is hét jaar om India te bezoeken, vindt de regering in Delhi. Het toeristisch potentieel is inderdaad fabuleus. Maar u hebt wel een dik woordenboek nodig om uit alle nieuwe namen wijs te raken. Want taal en naamgeving zijn uitermate politiek.
© Bart Lasuy
Analyse

Kan je met bitcoins gorilla’s beschermen?

Congo is een grootmacht op het vlak van biodiversiteit. Met buitenlandse hulp brengt het land die zelf in kaart. Tegelijk zetten menselijke activiteiten alle ecosystemen onder druk, erkennen de Congolezen zelf. In de natuurparken, de hotspots van biodiversiteit, zijn de uitdagingen groot.
Peakpx (CCOà
Nieuws

Cruiseschepen in EU stoten evenveel zwavel uit als miljard auto’s

De zwavelvervuiling door cruiseschepen rond Europese havens was vorig jaar nog erger dan voor de pandemie. Grote uitzondering is Venetië, waar een verbod op grote schepen de vervuiling met 80% deed dalen. Het toont dat er veel meer kan, zegt milieudenktank Transport & Environment.
Pixabay
Opinie

‘Vliegschaamte vervangen door treinreizen is niet per definitie duurzaam’

‘Vliegschaamte helpt ons duurzamer te reizen, maar enkel daarmee redden we het niet. We moeten niet meer reizen met de trein, maar minder reizen tout court’, schrijven vier onderzoekers van de universiteit van Castilië-La Mancha.
Max Benidze (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Europa bereikt akkoord over schonere vliegtuigbrandstoffen

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt om luchtvaartmaatschappijen te verplichten om een groter aandeel schonere brandstoffen te gebruiken in hun vliegtuigen. Volgens waarnemers gaat het om een belangrijke stap om de klimaatimpact van de sector te drukken.
© David Vanucci
Reportage

Balkan Trafik in Kosovo: muziek toont én overstijgt de eigen identiteit

Vandaag gaat het Balkan Trafik! Festival van start in Brussel. MO* trok met de organisatoren naar Kosovo. De Albanese volksmuziek zet er de eigen identiteit in de verf. En in het noorden, een verdeelde regio, zagen we hoe rockmuziek Albanese en Servische jongeren samenbrengt.
Taylor Boger / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Studie tijdens pandemie toont enorme impact van onderwatertoerisme

De horden toeristen, duikers en snorkelaars die het Hawaïaanse eiland Molokoni bezoeken, tasten het lokale ecosysteem er drastisch aan. Dat blijkt uit een studie die het mariene leven op het eiland onderzocht voor, tijdens en na de coronapandemie. 
Offcial SpaceX Photos (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

SpaceX & co dreigen gat in de ozonlaag weer open te wrikken

Het snelgroeiende aantal raketlanceringen, ook voor ruimtetoerisme, dreigt het herstel van de ozonlaag teniet te doen. Onderzoekers pleiten dringend voor regelgeving en bewustwording.
© Greet Brauwers
Wereldblog

Zullen de walvissen blijven komen als de Cookeilanden aan diepzeemijnbouw doen?

De overheid van de Cookeilanden heeft plannen om aan diepzeemijnbouw te doen. Milieuorganisaties vrezen echter dat het lawaai van de onderzeese activiteiten de walvissen zal verjagen. Die verblijven drie maanden per jaar rond de eilandengroep. De natuurbeschermers hopen op een moratorium.

Pagina's